loading...

Το Brexit «διώχνει« 9.000 εργαζόμενους τραπεζών από την Βρετανία
«Προχωράμε με το σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης»


Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες τράπεζες στο Λονδίνο σχεδιάζουν να μεταφέρουν περίπου 9.000 θέσεις εργασίας στην ηπειρωτική Ευρώπη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις και πληροφορίες από πηγές, καθώς αρχίζει να αποκτά σάρκα και οστά η μετακίνηση εργαζομένων του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Την περασμένη εβδομάδα, η Standard Chartered και η JPMorgan ήταν δύο ακόμα παγκόσμιες τράπεζες που παρουσίασαν τα σχέδιά τους για τις ευρωπαϊκές τους δραστηριότητες μετά το Brexit και συγκαταλέγονται σε έναν αυξανόμενο αριθμό χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που προχωρούν με τα σχέδιά τους για μεταφορά των δραστηριοτήτων τους εκτός Λονδίνου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Λόιντ Μπλανκφάιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η εξέλιξη του Λονδίνου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου θα μπορούσε να «καθυστερήσει» ως αποτέλεσμα της αναταραχής που προκάλεσε το Brexit, όπως αναφέρει το reuters.

Δεκατρείς μεγάλες τράπεζες, μεταξύ τους η Goldman Sachs, η UBS και η Citigroup έχουν δώσει μια ένδειξη για το πώς μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη ώστε να διασφαλίσουν την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Οι συνομιλίες με τις χρηματοπιστωτικές αρχές στην Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά ολοένα και περισσότερες τράπεζες οριστικοποιούν τα σχέδιά τους να μεταφέρουν προσωπικό και λειτουργίες.

«Πάμε πρόσω ολοταχώς. Προχωράμε με το σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής σε μια παγκόσμια τράπεζα στο Λονδίνο. «Δεν είμαστε σε αναμονή».

Παρόλο που οι κινήσεις αυτές αντιστοιχούν στο 2% περίπου των θέσεων εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Λονδίνου, τα φορολογικά έσοδα της Βρετανίας θα υποστούν πλήγμα εάν χαθούν οι φορολογούμενοι που εργάζονται στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και έχουν υψηλά εισοδήματα.

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών ανέφερε σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός θα πρέπει να πληρώνει περισσότερα, εάν μεταφερθούν σε άλλες χώρες άνθρωποι με υψηλά εισοδήματα.

Ο ακριβής αριθμός των θέσεων εργασίας που θα μεταφερθεί θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία που θα πετύχει η βρετανική κυβέρνηση με την ΕΕ. Κάποιοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι οι τραπεζίτες έχουν υπερβάλει σε σχέση με την απειλή του Brexit στην οικονομία.

Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα τα σχέδια μεγάλων τραπεζών όπως της Credit Suisse και της Bank of America καθώς και πολλών μικρότερων.

Η Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο αναδεικνύονται οι περισσότερο ευνοημένες πόλεις από τα σχέδια μετεγκατάστασης. Έξι από τις 13 τράπεζες είναι υπέρ του να ανοίξουν ένα νέο γραφείο ή να μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους στη Φρανκφούρτη. Τρεις από τις τράπεζες θα επιδιώξουν να επεκταθούν στο Δουβλίνο.

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε στις 26 Απριλίου ότι έως 4.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία μπορεί να μεταφερθούν στη Φρανκφούρτη και άλλα σημεία στην ΕΕ ως αποτέλεσμα του Brexit – η μεγαλύτερη πιθανή μετακίνηση οποιασδήποτε τράπεζας.

Η JPMorgan ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδια για τη μεταφορά εκατοντάδων θέσεων σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις στα επόμενα δύο χρόνια. Το νούμερο αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις 4.000 θέσεις, που είχε εκτιμήσει αρχικά πριν από το δημοψήφισμα ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Τζέιμι Ντάιμον.

Οι εκτιμήσεις για τις θέσεις εργασίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου που μπορεί να χαθούν ως αποτέλεσμα του Brexit κυμαίνονται από 4.000 έως 232.000, σύμφωνα με ξεχωριστές εκθέσεις της Oliver Wyman και της Ernst & Young.

Οι τράπεζες κινούνται προσεκτικά, ενεργοποιώντας τα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε δύο φάσεις, καθώς προσπαθούν να καταλήξουν πόσες θέσεις θα πρέπει τελικά να μεταφέρουν. Αυτό σημαίνει ότι οι αριθμοί ίσως αυξηθούν ανάλογα με τη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει μικρό αριθμό εργαζομένων προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες άδειες και οι υποδομές, ενώ η δεύτερη φάση θα εξαρτηθεί από τη μακροπρόθεσμη στρατηγική των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων των τραπεζών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δώσει στις χρηματοπιστωτικές εταιρίες προθεσμία έως τις 14 Ιουλίου για να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους.

http://www.newsbeast.gr

on 5:47:00 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Το Brexit «διώχνει« 9.000 εργαζόμενους τραπεζών από την Βρετανία

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.