loading...

Εμπιστευτικό έγγραφο-σοκ του ESM ξεβρακώνει την Κυβέρνηση: Καμία ελάφρυνση χρέους και εξοντωτικά πλεονάσματα για... πάντα!

























- Τα τρια σενάρια για το ελληνικό χρέος που συζητήθηκαν στο πρόσφατο Eurogroup φέρνει στο φως εμπιστευτικό έγγραφο του ESM
- Ο Σόιμπλε επιμένει σε καμία ελάφρυνση και υψηλά πλεονάσματα για τα επόμενα 20 χρόνια
- Φέρνει ως παράδειγμα την Φινλανδία και τη Δανία... προ κρίσης

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αν εξακολουθήσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια, φέρεται να αναφέρει εμπιστευτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το έγγραφο, που έφτασε στα χέρια του Reuters, προετοιμάστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων της Δευτέρας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία εξαιτίας του χάσματος μεταξύ των θέσεων του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης για την μελλοντική ανάπτυξη και τα πλεονάσματα της Ελλάδας.

Η ομάδα των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένει ότι το αν η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον ελάφρυνση του χρέους, μπορεί να αποφασιστεί μόνο όταν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, στα μέσα του 2018.

Αντίθετα, το ΔΝΤ πιστεύει πως η ανάγκη για διάσωση είναι ξεκάθαρη από τώρα. Αν το πρώτο σενάριο προκριθεί, το έγγραφο καταλήγει ότι δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση χρέους, αρκεί η Αθήνα να κρατήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ ή και περισσότερο μέχρι το 2032 και πάνω από 3% μέχρι το 2038!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζει ότι τόσο μεγάλη περίοδος υψηλών πλεονασμάτων δεν είναι άνευ προηγουμένου: Η Φινλανδία, για παράδειγμα, είχε πρωτογενές πλεόνασμα 5,7% για περισσότερα από 11 χρόνια μεταξύ 1998-2008 και η Δανία 5,3% για 26 χρόνια από το 1983 ως το 2008.

Η δεύτερη επιλογή με το πρώτο σενάριο θέλει την Ελλάδα να εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή ελάφρυνση του χρέους με βάση την συμφωνία του Μάη του 2016. Τότε η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 τα οποία θα μπορούν έπειτα να μειωθούν στο 2% μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030 και έπειτα στο 1,5% μέχρι το 2048, δίνοντας έναν μέσο όρο 2,2% από το 2023 ως το 2060.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η μέγιστη δυνατή ελάφρυνση του χρέους που θα τεθεί στο τραπέζι είναι μια επέκταση της μέσης σταθμισμένης ωρίμανσης των δανείων κατά 17,5 χρόνια από τα τρέχοντα 32,5 χρόνια, με τα τελευταία δάνεια να λήγουν το 2080.

Ο ESM θα περιόριζε τις αποπληρωμές δανείων από την Ελλάδα στο 0,4% του ΑΕΠ ως το 2050, θέτοντας πλαφόν στο επιτόκιο των δανείων στο 1% ως το 2050, ενώ θα αγόραζε το 2019 τα δάνεια 13 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, τα οποία έχουν μεγαλύτερο επιτόκιο από αυτό του ESM.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα περιόριζαν τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας στο 13% ως το 2060, και θα μείωναν το λόγο χρέους προς ΑΕΠ στο 65,4% το 2060, από περίπου 180% στην παρούσα φάση.

Το ΔΝΤ πιστεύει πως τέτοια οικονομική ανάπτυξη και υποθέσεις για πρωτογενή πλεονάσματα είναι μη ρεαλιστικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα που οι νομοθετικοί θεσμοί είναι αδύναμοι και η παραγωγικότητα χαμηλή.

Το δεύτερο σενάριο είναι βασισμένο στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για μέση ανάπτυξη 1% και επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% από το 2023, έπειτα από 5 χρόνια με 3,5%. Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα αυξάνεται διαρκώς από το 2022 και έπειτα, αγγίζοντας το 226% του ΑΕΠ το 2060.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει τότε να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέρχονται στα τέλη της δεκαετίας του 2020 πάνω από το 15% του ΑΕΠ που έχουν υποσχεθεί οι υπουργοί της Ευρωζώνης, υπερβαίνοντας το 50% το 2060. Για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η Ευρωζώνη θα πρέπει να δώσει στην Ελλάδα μια βαθύτερη ελάφρυνση από αυτήν που προσέφερε τον Μάιο του 2016, κάτι που οι Ευρωπαίοι υπουργοί απορρίπτουν.

Το σενάριο του ΔΝΤ προβλέπει ακόμα την αντικατάσταση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με φθηνότερη πίστωση της Ευρωζώνης και μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που θα αγοραστούν από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης στην πίσω στην Αθήνα.

Το τρίτο σενάριο, προσπαθεί να συγκεράσει τα δύο πρώτα, προβλέποντας μέση ανάπτυξη 1,25%, πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και σταδιακή υποχώρησή του στο 1,8% για την περίοδο 2023-2060.

Στο σενάριο αυτό, το ελληνικό χρέος θα γινόταν βιώσιμο με μια επιμήκυνση των μέσων ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων κατά 15 έτη. Ο ESM θα περιόριζε τις αποπληρωμές δανείων από την Ελλάδα στο 0,4% του ΑΕΠ ως το 2050, θέτοντας πλαφόν στο επιτόκιο των δανείων στο 1% ως το 2050.
ΠΗΓΗ: Reuters

http://www.newsit.gr/

http://zeidoron.blogspot.gr

on 9:08:00 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Εμπιστευτικό έγγραφο-σοκ του ESM ξεβρακώνει την Κυβέρνηση: Καμία ελάφρυνση χρέους και εξοντωτικά πλεονάσματα για... πάντα!

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.