loading...

Δεν υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup – Νέα συνεδρίαση τον Ιούνιο




















ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ


Χωρίς να υπάρξει κάποια συνολική συμφωνία και μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, με το ελληνικό ζήτημα να παραπέμπεται σε νέα συνεδρίαση τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τελευταία στιγμή πραγματοποιούνταν διμερείς συναντήσεις, τεχνικές επεξεργασίες.

Πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου. Μάλιστα μέχρι τελευταία στιγμή πραγματοποιούνταν διμερείς συναντήσεις και τεχνικές επεξεργασίες.

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψε η ένταση, ενώ παίχτηκε και «σκληρό πόκερ» με επίκεντρο τα πλεονάσματα. Οι τελευταίες συζητήσεις αφορούσαν στον καθορισμό της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Στο πρώτο σχέδιο φαίνεται πως αυτό – το 3,5% – θα ισχύει μέχρι το 2022.

Στο δεύτερο σχέδιο που αφορά την περίοδο 2023 -2060 υπήρχε σχέδιο για πλεόνασμα 2,2%, κάτι που φαίνεται πως αποτελεί σημείο διαφωνιών.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκίνησε στις 4μμ.και στις 7 μμ περίπου ξεδιπλώθηκε μία σειρά από διμερείς συναντήσεις, τεχνικές επεξεργασίες και εναλλακτικές προτάσεις με στόχο ένα κοινό ανακοινωθέν.

Εξ αρχής πάντως είχε γίνει σαφές από τους κ.κ. Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ ότι η τελική συμφωνία δεν θα έρθει τώρα, αλλά θα καταστεί εφικτή μετά το τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018.

«Κάναμε τεράστια πρόοδο», ήταν το πρώτο σχόλιο του Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Το απόγευμα είχαμε τις πρώτες συζητήσεις εν τω βάθει για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά δεν καταλήξαμε σε μια συνολική συμφωνία στο ζήτημα. Θα συνεχίσουμε τις επαφές τις επόμενες εβδομάδες». Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι θα γίνουν νέες συζητήσεις σε τρεις εβδομάδες και πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος. Η εκταμίευση της δόσης πάντως, μπορεί να προχωρήσει τον Ιούνιο.

Παίρνοντας το λόγο ο Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε ότι συζητήθηκαν 140 μέτρα, τα οποία είναι μεταρρυθμιστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην ψήφιση, την περασμένη εβδομάδα των προαπαιτούμενων από το ελληνικό κοινοβούλιο. «140 μέτρα θεωρούνται εκπληρωθέντα. Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο».
Ακολούθως, ο Κλάους Ρέγκλινγκ συμφώνησε ότι σημειώθηκε πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκταμιεύσεις», πρόσθεσε και σημείωσε ότι θα ήθελαν να συζητήσουν και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε, αν και όπως πρόσθεσε, «είμαστε πολύ κοντά». «Πιστεύω ότι η τελική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά. Θα κάνουμε τους τελευταίους ελέγχους», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, ο κ.Ντάισελμπλουμ δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση ποιά πλευρά μπλόκαρε τελικά την επίτευξη συμφωνίας. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε σαφές ότι στη συνεδρίαση η κάθε πλευρά έθεσε τα όριά της: Μέχρι πού μπορεί να φτάσει, εφόσον χρειαστεί, ο καθένας.

Στην ερώτηση πού εντοπίζεται η διαφωνία για την ελάφρυνση του χρέους ο πρόεδρος του Ντάισελμπλουμ είπε ότι πέρσι το Μάιο μπήκαν οι βάσεις για το μεσοπρόθεσμο. Για τα δάνεια όμως, και τα χρέη, αυτά μένουν ανοιχτά. Σήμερα δεν έχουμε συμπέρασμα. Ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι ναι μεν δεν επήλθε συμφωνία, αλλά έγινε σημαντική πρόοδος απόψε.

«Το αίσθημα του επείγοντος για την ελληνική οικονομία το αισθάνονται και τα μέλη της ευρωζώνης», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα επέλθει, τελικά, συμφωνία. «Οι αριθμοί θα έρθουν στο τέλος του προγράμματος και το ΔΝΤ πιστεύω ότι θα το δεχθεί αυτό».

http://www.eleftherostypos.gr

on 7:31:00 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Δεν υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup – Νέα συνεδρίαση τον Ιούνιο

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.