To Theodorovias blog σας προτείνει για την σημερινή χειμωνιάτικη Τετάρτη Ρεβιθάδα Σίφνου
ΔΙΑΦΟΡΑ, ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ, ΡΟΗ 1:00:00 μ.μ.
Αυτή η σούπα είναι ένα από τα πιο απλά στην παρασκευή τους, αλλά και τα πιο νόστιμα πιάτα της Ελλάδας. Στη Σίφνο, αποτελεί το κεντρικό πιάτο του κυριακάτικου γεύματος. Μέναμε στο χωριό Αρτέμονα, όταν είδα για πρώτη φορά πώς γίνεται η τοπική ρεβιθάδα και όλο το τελετουργικό που την περιβάλλει.
Οι μαγείρισσες του χωριού χρησιμοποιούν πήλινα δοχεία για να την ψήσουν. Κάνουν όλη την προετοιμασία από το βράδυ του Σαββάτου και την πηγαίνουν στο φούρνο του χωριού που καίει ξύλα. Εκεί σιγοβράζει όλη νύχτα – ο φούρνος δεν είναι αναμμένος αλλά παραμένει ζεστός.
Την Κυριακή, ο φούρναρης αραδιάζει τα δοχεία στο πάτωμα του φούρνου που είναι από κεραμικές πλάκες. Μερικά έχουν απέξω ονόματα, μερικά είναι καινούργια. Τα περισσότερα, πάντως, είναι καπνισμένα από τη χρήση και κατά κάποιο τρόπο εύκολο να αναγνωριστούν από τους κατόχους τους, οι οποίοι τα παίρνουν επιστρέφοντας από την εκκλησία.
½ κιλό ρεβίθια, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας, καθαρισμένα και πλυμένα
1 κ.γλ. σόδα φαγητού
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
½ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Οδηγίες:
Το μυστικό για τη σωστή παρασκευή της είναι το πήλινο δοχείο και το απίστευτα αργό μαγείρεμά της, έτσι το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα πήλινο σκεύος με καπάκι.
Ξεκινάμε την παρασκευή αυτής της σούπας την προηγούμενη ημέρα.
Βάζουμε τα ρεβίθια, τα κρεμμύδια, το λάδι, το φύλλο δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε αρκετό νερό για να τα σκεπάσει (περίπου 9 εκ. από την επιφάνεια).
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς σιγανή και τα σιγοβράζουμε ώσπου τα ρεβίθια να μαλακώσουν λιγάκι, για 45-50 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175º C.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια μεγάλη πήλινη χύτρα.
Την κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε να ψηθεί ώσπου τα ρεβίθια να μαλακώσουν, για 2 ώρες περίπου.
Ο χρόνος ψησίματος δεν είναι ποτέ ακριβής, επειδή εξαρτάται πολύ από την ηλικία των ρεβιθιών– αν ήταν στο ράφι για πολύ καιρό, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο.
Όπως κι αν έχει, τα ρεβίθια θα πρέπει να παραμείνουν ολόκληρα και να μην διαλυθούν, αλλά η σούπα να είναι πηχτή.
Όσο ψήνονται τα ρεβίθια, ελέγχουμε το νερό κάθε τόσο και να προσθέτουμε κι άλλο, αν χρειάζεται για να μην κολλήσουν.
Βγάζουμε το φύλλο δάφνης.
Η ρεβιθάδα σερβίρετε ζεστή.
http://www.gourmed.gr