loading...

To Theodorovias blog σας προτείνει για την σημερινή χειμωνιάτικη Τετάρτη Ρεβιθάδα Σίφνου





































Αυτή η σούπα είναι ένα από τα πιο απλά στην παρασκευή τους, αλλά και τα πιο νόστιμα πιάτα της Ελλάδας. Στη Σίφνο, αποτελεί το κεντρικό πιάτο του κυριακάτικου γεύματος. Μέναμε στο χωριό Αρτέμονα, όταν είδα για πρώτη φορά πώς γίνεται η τοπική ρεβιθάδα και όλο το τελετουργικό που την περιβάλλει.

 Οι μαγείρισσες του χωριού χρησιμοποιούν πήλινα δοχεία για να την ψήσουν. Κάνουν όλη την προετοιμασία από το βράδυ του Σαββάτου και την πηγαίνουν στο φούρνο του χωριού που καίει ξύλα. Εκεί σιγοβράζει όλη νύχτα – ο φούρνος δεν είναι αναμμένος αλλά παραμένει ζεστός.

Την Κυριακή, ο φούρναρης αραδιάζει τα δοχεία στο πάτωμα του φούρνου που είναι από κεραμικές πλάκες. Μερικά έχουν απέξω ονόματα, μερικά είναι καινούργια. Τα περισσότερα, πάντως, είναι καπνισμένα από τη χρήση και κατά κάποιο τρόπο εύκολο να αναγνωριστούν από τους κατόχους τους, οι οποίοι τα παίρνουν επιστρέφοντας από την εκκλησία.


Συστατικά:

½ κιλό ρεβίθια, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας, καθαρισμένα και πλυμένα
1 κ.γλ. σόδα φαγητού
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
½ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Οδηγίες:

Το μυστικό για τη σωστή παρασκευή της είναι το πήλινο δοχείο και το απίστευτα αργό μαγείρεμά της, έτσι το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα πήλινο σκεύος με καπάκι.
Ξεκινάμε την παρασκευή αυτής της σούπας την προηγούμενη ημέρα.

Βάζουμε τα ρεβίθια, τα κρεμμύδια, το λάδι, το φύλλο δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε αρκετό νερό για να τα σκεπάσει (περίπου 9 εκ. από την επιφάνεια).
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς σιγανή και τα σιγοβράζουμε ώσπου τα ρεβίθια να μαλακώσουν λιγάκι, για 45-50 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175º C.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια μεγάλη πήλινη χύτρα.
Την κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε να ψηθεί ώσπου τα ρεβίθια να μαλακώσουν, για 2 ώρες περίπου.

Ο χρόνος ψησίματος δεν είναι ποτέ ακριβής, επειδή εξαρτάται πολύ από την ηλικία των ρεβιθιών– αν ήταν στο ράφι για πολύ καιρό, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο.
Όπως κι αν έχει, τα ρεβίθια θα πρέπει να παραμείνουν ολόκληρα και να μην διαλυθούν, αλλά η σούπα να είναι πηχτή.

Όσο ψήνονται τα ρεβίθια, ελέγχουμε το νερό κάθε τόσο και να προσθέτουμε κι άλλο, αν χρειάζεται για να μην κολλήσουν.
Βγάζουμε το φύλλο δάφνης.
Η ρεβιθάδα σερβίρετε ζεστή.

http://www.gourmed.gr

on 1:00:00 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for To Theodorovias blog σας προτείνει για την σημερινή χειμωνιάτικη Τετάρτη Ρεβιθάδα Σίφνου

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.