loading...

Ντράγκι vs Σόιμπλε για το Grexit!



















«Δεν χρειάζεται να επαναλάβω ότι το ευρώ είναι αμετάκλητο. Αν θέλετε να δείτε πώς γίνεται αναδιάρθρωση χρέους εντός της ευρωζώνης, δείτε το παράδειγμα της Ελλάδας».

Αυτή την απάντηση έδωσε πριν από λίγο σε ερώτηση ευρωβουλευτή ο Μάριο Ντράγκι, ερχόμενος και πάλι σε ευθεία αντιπαράθεση με τη νομική επιχειρηματολογία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους με απώλειες για τους πιστωτές εντός της ευρωζώνης και συνδέει αυτή τη νομική επιχειρηματολογία με την παλαιότερη πρότασή του για Grexit.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καταθέτοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κλήθηκε να απαντήσει στο υποθετικό ερώτημα τι θα συμβεί αν μια χώρα μέλος της ευρωζώνης βρεθεί σε καθεστώς αφερεγγυότητας (insolvency) και πώς θα πρέπει να γίνει η διαχείριση αυτού του ενδεχομένου, δηλαδή αν θα πρέπει οι χώρες που δεν δύνανται να εξυπηρετήσουν το χρέους τους να τίθενται εκτός νομισματικής ένωσης.

Η απόλυτη απάντησή του, σχετικά με το αμετάκλητο της συμμετοχής στην ευρωζώνη, βάζει φραγμό σε όλα τα σενάρια για Grexit, που έχουν κατά καιρούς διακινηθεί από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι και τον Μάρτιο, ο κ. Ντράγκι όχι μόνο είχε τονίσει ότι «το ευρώ ήλθε για να μείνει, είναι αμετάκλητο», αλλά είχε χαρακτηρίσει το ευρώ ως «κανάλι αλληλεγγύης», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι κάποιες τιμωρητικές αντιλήψεις, που επικρατούν κυρίως στην Γερμανία, δεν έχουν θέση στη συζήτηση για το μέλλον της νομισματικής ένωσης, αλλά θα πρέπει τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα να γίνονται δέκτες βοήθειας και αλληλεγγύης από τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης.
Δύσκολο το QE...

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε όσα είναι γνωστά για τους όρους που θέτει η κεντρική τράπεζα, προκειμένου να «ανάψει πράσινο».
Ειδικότερα, τόνισε ότι χρειάζεται η θετική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και καλωσόρισε την τεχνική συμφωνία που έχει επιτευχθεί, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν έγινε σαφέστερος καθορισμός από το Eurogroup των μέτρων που θα ληφθούν για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι θα πρέπει να καθορισθούν τα μέτρα ελάφρυνσης, για να γίνει ανάλυση βιωσιμότητας χρέους από τους άλλους θεσμούς (Κομισιόν και ΔΝΤ), αλλά και από την ίδια την ΕΚΤ, που θα κάνει τη δική της, ανεξάρτητη μελέτη, η οποία θα πρέπει να δείχνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και σε δυσμενές σενάριο.
Η απάντηση αυτή φαίνεται να καθιστά δύσκολη την έγκριση συμμετοχής της Ελλάδας στο QE, δεδομένου ότι, για να δείξει η μελέτη της ΕΚΤ ότι το χρέος είναι βιώσιμο και σε δυσμενές σενάριο, θα πρέπει να έχουν προσδιορισθεί από το Eurogroup σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης, κάτι που ο Β. Σόιμπλε απέκλεισε στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, λέγοντας ότι δεν έχει εντολή από το Κοινοβούλιο να προχωρήσει πέρα από τα μέτρα, που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016.

«Ας έχουμε πρώτη την πλήρη συμφωνία και ας βρούμε τα μέτρα που θα κάνουν το χρέος βιώσιμο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα είναι δύσκολο να κλείσει γρήγορα μια συμφωνία που θα επιτρέπει την ένταξη της Ελλάδας στο QE.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι και στην περίπτωση της Ελλάδας θα ισχύσει ό,τι ισχύει και για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή ότι, εάν ενταχθεί η χώρα στο QE, η ΕΚΤ δεν θα αγοράζει μόνο κρατικά ομόλογα, αλλά και εταιρικά, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας του προγράμματος.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αγορασθούν τίτλοι λίγων, μεγάλων ελληνικών εταιρειών, οι οποίες έχουν ενταχθεί από τους οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade).

on 8:13:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Ντράγκι vs Σόιμπλε για το Grexit!

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.