Ντράγκι vs Σόιμπλε για το Grexit!
ΡΟΗ, ΧΡΗΜΑ 8:13:00 μ.μ.
«Δεν χρειάζεται να επαναλάβω ότι το ευρώ είναι αμετάκλητο. Αν θέλετε να δείτε πώς γίνεται αναδιάρθρωση χρέους εντός της ευρωζώνης, δείτε το παράδειγμα της Ελλάδας».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καταθέτοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κλήθηκε να απαντήσει στο υποθετικό ερώτημα τι θα συμβεί αν μια χώρα μέλος της ευρωζώνης βρεθεί σε καθεστώς αφερεγγυότητας (insolvency) και πώς θα πρέπει να γίνει η διαχείριση αυτού του ενδεχομένου, δηλαδή αν θα πρέπει οι χώρες που δεν δύνανται να εξυπηρετήσουν το χρέους τους να τίθενται εκτός νομισματικής ένωσης.
Η απόλυτη απάντησή του, σχετικά με το αμετάκλητο της συμμετοχής στην ευρωζώνη, βάζει φραγμό σε όλα τα σενάρια για Grexit, που έχουν κατά καιρούς διακινηθεί από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι και τον Μάρτιο, ο κ. Ντράγκι όχι μόνο είχε τονίσει ότι «το ευρώ ήλθε για να μείνει, είναι αμετάκλητο», αλλά είχε χαρακτηρίσει το ευρώ ως «κανάλι αλληλεγγύης», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι κάποιες τιμωρητικές αντιλήψεις, που επικρατούν κυρίως στην Γερμανία, δεν έχουν θέση στη συζήτηση για το μέλλον της νομισματικής ένωσης, αλλά θα πρέπει τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα να γίνονται δέκτες βοήθειας και αλληλεγγύης από τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης.
Δύσκολο το QE...
Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε όσα είναι γνωστά για τους όρους που θέτει η κεντρική τράπεζα, προκειμένου να «ανάψει πράσινο».
Ειδικότερα, τόνισε ότι χρειάζεται η θετική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και καλωσόρισε την τεχνική συμφωνία που έχει επιτευχθεί, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν έγινε σαφέστερος καθορισμός από το Eurogroup των μέτρων που θα ληφθούν για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.
Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι θα πρέπει να καθορισθούν τα μέτρα ελάφρυνσης, για να γίνει ανάλυση βιωσιμότητας χρέους από τους άλλους θεσμούς (Κομισιόν και ΔΝΤ), αλλά και από την ίδια την ΕΚΤ, που θα κάνει τη δική της, ανεξάρτητη μελέτη, η οποία θα πρέπει να δείχνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και σε δυσμενές σενάριο.
Η απάντηση αυτή φαίνεται να καθιστά δύσκολη την έγκριση συμμετοχής της Ελλάδας στο QE, δεδομένου ότι, για να δείξει η μελέτη της ΕΚΤ ότι το χρέος είναι βιώσιμο και σε δυσμενές σενάριο, θα πρέπει να έχουν προσδιορισθεί από το Eurogroup σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης, κάτι που ο Β. Σόιμπλε απέκλεισε στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, λέγοντας ότι δεν έχει εντολή από το Κοινοβούλιο να προχωρήσει πέρα από τα μέτρα, που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016.
«Ας έχουμε πρώτη την πλήρη συμφωνία και ας βρούμε τα μέτρα που θα κάνουν το χρέος βιώσιμο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα είναι δύσκολο να κλείσει γρήγορα μια συμφωνία που θα επιτρέπει την ένταξη της Ελλάδας στο QE.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι και στην περίπτωση της Ελλάδας θα ισχύσει ό,τι ισχύει και για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή ότι, εάν ενταχθεί η χώρα στο QE, η ΕΚΤ δεν θα αγοράζει μόνο κρατικά ομόλογα, αλλά και εταιρικά, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας του προγράμματος.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αγορασθούν τίτλοι λίγων, μεγάλων ελληνικών εταιρειών, οι οποίες έχουν ενταχθεί από τους οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade).
sofokleousin.gr