loading...

Έρχονται νέες αυξήσεις από την ΔΕΗ λόγω… ζημιάς 6,7 εκατ ευρώ στα έσοδα!Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017, 11:58πμ

Ζημιές κατέγραψε στα οικονομικά της στοιχεία η ΔΕΗ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, αποτυπώνοντας και στην πράξη τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η Επιχείρηση. Συγκεκριμένα, οι ζημιές έφτασαν στο ύψος των 67,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 85,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ωστόσο… ανακατανομή με ζημιές αλλά και πιθανά κέρδη αναμένονται και στα οικονομικά των καταναλωτών, αφού από τη μία αναμένονται αυξήσεις τιμολογίων και από την άλλη… μειώσεις. Τα κακά νέα λοιπόν είναι ότι η ΔΕΗ διεκδικεί 735 εκατ. ευρώ για δαπάνες ΥΚΩ της περιόδου 2012 – 2015, τα οποία έχει χρεωθεί η ίδια, ενώ θα έπρεπε να πληρώνονται από το κράτος. Ο τρόπος ωστόσο με τον οποίο θα εισπραχθούν είναι από τους λογαριασμούς, αν και αναμένεται οι επιβαρύνσεις να είναι ήπιες, της τάξης των 10 ευρώ περίπου τον χρόνο. Τα καλά νέα είναι ότι αναμένεται μέσα στον Ιούλιο να κατατεθεί από τη ΡΑΕ στο ΥΠΕΝ η εισήγηση για τις κλιμακωτές χρεώσεις ΥΚΩ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέχρι πρότινος υπέρογκες χρεώσεις ενδέχεται να μειωθούν, αν πράγματι αλλάξει ο τρόπος χρέωσης. Δηλαδή η μέτρηση της κλίμακας να ξεκινάει από την υπέρβαση και όχι από την πρώτη κιλοβατώρα. Οταν για παράδειγμα ένας καταναλωτής ξεπερνά τις 2.000 κιλοβατώρες να χρεώνεται μόνο για την παραπάνω χρέωση που έκανε (π.χ. 2.001 κιλοβατώρες – η αυξημένη χρέωση να αφορά την 1 kw) και όχι για το σύνολο των 2.001 kw.

Επιστρέφοντας στα οικονομικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., το α’ τρίμηνο καταγράφηκαν ζημιές μετά από φόρους ύψους 67,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 85,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ μη συμπεριλαμβανομένης της ΑΔΜΗΕ οι ζημιές ανήλθαν σε 80,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 61,6 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ο κύκλος εργασιών συμπεριλαμβανομένης της ΑΔΜΗΕ διαμορφώθηκε σε 1,368 δισ. ευρώ από 1,412 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ μη συμπεριλαμβανομένης της ΑΔΜΗΕ διαμορφώθηκε σε 1,357 δισ. ευρώ από 1,397 δισ. ευρώ πέρυσι.

Αναλυτικότερα:

Η επιβάρυνση οφείλεται σε δαπάνη ύψους € 104,9 εκατ. από τη νέα χρέωση των προμηθευτών για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Πρόσθετο συνολικό κόστος ύψους € 70 εκατ. που επωμίστηκε η ΔEΗ λόγω της ενεργειακής κρίσης εκ του οποίου ποσό € 30 εκατ. σχετίζεται με την προαναφερθείσα λειτουργία μονάδων φυσικού αερίου με καύσιμο diesel. Στο ποσό των € 70 εκατ. δεν περιλαμβάνεται το κόστος από την ανάλωση αποθεμάτων ύδατος από τους ταμιευτήρες των ΥΗΣ, για την αντιμετώπιση της κατάστασης συναγερμού, πέραν αυτών που θα απαιτούνταν για την εξυπηρέτηση της συνήθους λειτουργίας του Συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και το πρόσθετο κόστος συντήρησης των μονάδων, λόγω της καταπόνησής τους, κατά 50% επιπλέον της συνήθους λειτουργίας τους με φυσικό αέριο.

Με € 21,8 εκατ. από την πώληση της παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε τιμές μικρότερες της Οριακής Τιμής Συστήματος, μέσω των ΝΟΜΕ.

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

http://www.eleftherostypos.gr/

on 12:18:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Έρχονται νέες αυξήσεις από την ΔΕΗ λόγω… ζημιάς 6,7 εκατ ευρώ στα έσοδα!

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.