loading...

Αγώνας δρόμου για να κλείσουν 83 προαπαιτούμενα έως τον Σεπτέμβριο
Ενα «θερμό» καλοκαίρι προβλέπεται να περάσει η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει εκκρεμότητες που θα αποτελέσουν τα προαπαιτούμενα της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης. Στο κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου, το οποίο έχει στη διάθεσή της η «Κ», καταγράφονται, ούτε λίγο ούτε πολύ, 83 «βασικά παραδοτέα», για τους επόμενους μήνες, πολλά από τα οποία έχουν προθεσμία τον Σεπτέμβριο.

Ετσι, πριν καλά καλά ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης που αντιστοιχεί στη δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνηση καλείται να ξεκινήσει την εκπλήρωση των επόμενων υποχρεώσεών της. Το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει πολιτικές σε 4 άξονες: δημοσιονομική σταθερότητα, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ανάπτυξη-ανταγωνιστικότητα-επενδύσεις και εκσυγχρονισμός του κράτους-δημόσια διοίκηση.

Βασικοί πυλώνες του είναι τα προνομοθετημένα μέτρα, που εξοικονομούν 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2019-2022 και 1% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολογήτου το 2020-22. Προβλέπεται ότι το φορολογικό πακέτο μπορεί να εφαρμοστεί νωρίτερα (το 2019) αν το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τους θεσμούς, κρίνει κατά την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος ότι χρειάζεται μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή του για την επίτευξη του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος. Επίσης, αναφέρεται ότι στην τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος οι θεσμοί θα αποφασίσουν αν προβλέπεται υπεραπόδοση έναντι του στόχου για το 2019, η οποία θα επιτρέψει την εφαρμογή των αντιμέτρων (και πόσων).

Εν τω μεταξύ, επείγει να κλείσουν οι δεκάδες εκκρεμότητες, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
Α. Φορολογικά - δημοσιονομικά.
• Προσαρμογή των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων (έως τον Δεκέμβριο του 2017).

• Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικά και επαναξιολόγηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλίας (έως τον Δεκέμβριο του 2017).
• Στελέχωση της Ανεξάρτητης Aρχής Δημοσίων Εσόδων και καθορισμό των απαραίτητων οργανικών θέσεων μεσοπρόθεσμα (έως τον Σεπτέμβριο 2017).
Β. Συντάξεις - εργασιακά - υγεία - πρόνοια.
• Επανυπολογισμό όλων των συντάξεων (έως τον Δεκέμβριο του 2017).
• Τον επανυπολογισμό και την έκδοση του 30% των νέων συντάξεων, που αφορούν την περίοδο μετά τον νόμο Κατρούγκαλου (έως τα τέλη Ιουνίου 2017).
• Την καθιέρωση της υποχρεωτικής εγγραφής των ασφαλισμένων σε έναν οικογενειακό γιατρό (έως την 1η Iανουαρίου 2018).
• Τη νομοθέτηση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεταρρύθμιση στα οικογενειακά επιδόματα και στα επιδόματα αναπηρίας (έως τον Νοέμβριο του 2017).
• Τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος εκπροσώπησης για τις κλαδικές συμβάσεις (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).
• Τη νομοθέτηση της αύξησης στο 50% του ποσοστού συμμετοχής των πρωτοβάθμιων σωματείων που θα αποφασίζουν τη διενέργεια απεργιών (έως την επόμενη αξιολόγηση).
• Τη σύνταξη έκθεσης (έως τον Δεκέμβριο του 2017) με βάση μια ανεξάρτητη νομική άποψη για τον ρόλο της διαιτησίας στις συλλογικές συμβάσεις. Την αναθεώρηση της ισχύουσας διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας (έως τον Φεβρουάριο του 2018) και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων (έως τον Μάρτιο του 2018).
Γ. Παιδεία
Από το κείμενο του μνημονίου προκύπτουν ενστάσεις των θεσμών για τον περιορισμό των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Συγκεκριμένα, όπως άλλωστε έχει παραδεχθεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου (συνέντευξη στην «Κ» την Κυριακή 18/6), οι θεσμοί διαφωνούν με τη φιλοσοφία της ρύθμισης που έχει δημοσιοποιήσει (στο πλαίσιο νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ) το υπουργείο και βάσει της οποίας τίθενται περιορισμοί στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών σπουδών.
Δ. Αγορά προϊόντων, εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ.
• Την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές την περίοδο Mαΐου-Οκτωβρίου (έως το τέλος Ιουνίου).
• Την υιοθέτηση (έως τον Ιούλιο του 2017) των 4 συστάσεων της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορούν τα ποτά. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο εξορθολογισμός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλεται στις ζυθοποιίες, το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς.
• Την υιοθέτηση (έως τον Σεπτέμβριο του 2017) νομοθεσίας πάνω στο συμφωνηθέν πλαίσιο για το κτηματολόγιο.
Ενεργειακά
• Την εκποίηση περίπου του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, σε συμμόρφωση αποφάσεων της Ε.Ε. και των Eυρωπαϊκών Δικαστηρίων σχετικά με τον λιγνίτη. Τα μέτρα θα σχεδιαστούν και θα οριστικοποιηθούν αφού υποβληθούν επισήμως στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, για να εφαρμοστούν έως τον Ιούνιο του 2018.
• Την κατάρτιση λίστας με 15-20 εμβληματικά έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, με χρονοδιαγράμματα έως την ολοκλήρωσή τους (έως τον Ιούνιο του 2017).

Επίσης, προβλέπει την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2017).

on 12:17:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Αγώνας δρόμου για να κλείσουν 83 προαπαιτούμενα έως τον Σεπτέμβριο

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.