loading...

Μειώσεις-σοκ στις νέες συντάξεις με τον νόμο ΚατρούγκαλουΜειώσεις από 5,7% ως 13,15%, κατάργηση του επιδόματος συζύγου, κατάργηση της προσαύξησης βαρέων ενσήμων, αλλά και καταβολή αναπηρικών συντάξεων με ημερομηνία λήξεως στον ένα χρόνο από τη χορήγησή τους αποκαλύπτουν οι πρώτες οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης με τα ποσά-σοκ που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου για όσους υπέβαλαν αίτηση από τις 13/5/2016 και μετά.

Ο Ελεύθερος Τύπος εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα τέσσερις αντιπροσωπευτικές αποφάσεις των νέων συντάξεων, οι οποίες, σημειωτέον, βγαίνουν με ρυθμούς χελώνας. Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί λιγότερες από 600 νέες συντάξεις, ενώ εκκρεμούν 65.000 αιτήσεις εδώ και ένα χρόνο!

Η τρόικα περιμένει ως το τέλος Ιουνίου, δηλαδή σε λιγότερες από 15 μέρες, να έχει εκδοθεί το 10% των συντάξεων από τις 50.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν ως το τέλος του 2016. Με το δείγμα αυτό των 5.000 νέων συντάξεων θα πιστοποιήσει αν και κατά πόσο επιτυγχάνεται συγκράτηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και σε τι ποσοστό.

Στο περίμενε για μήνες θα μείνουν όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, ενώ καμία οριστική απόφαση δεν έχει εκδώσει το Γενικό Λογιστήριο. Οι πρώτες αποφάσεις αφορούν όσους έχουν όλα τα ένσημα στο ΙΚΑ.

Οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις έχουν δύο ποσά σύνταξης, το «παλιό» και το «νέο»:

• Το «παλιό» ποσό σύνταξης είναι με τον τρόπο υπολογισμού που ίσχυε πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή αναγράφεται η σύνταξη που θα έπαιρναν οι ασφαλισμένοι πριν από το νόμο 4387/2016. Αυτό το ποσό δεν καταβάλλεται αλλά χρησιμοποιείται ως δείκτης σύγκρισης για τη μείωση που προκύπτει στη νέα σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου.
• Το «νέο» ποσό σύνταξης είναι και το καταβαλλόμενο για τον ασφαλισμένο και υπολογίζεται με το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή με τις διατάξεις του ν. 4387/2016, όπου η σύνταξη διαχωρίζεται σε εθνική και ανταποδοτική και το άθροισμά τους είναι το τελικό καταβαλλόμενο ποσό για κάθε νέο συνταξιούχο. Στο ποσό αυτό επιβάλλεται η κράτηση ασθενείας 6% και ο φόρος που αναλογεί.

Τα ντοκουμέντα των αποφάσεων του ΕΦΚΑ που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» δείχνουν ότι:

1. Ασφαλισμένος 56 ετών υπέβαλε αίτηση στις 31 Μαΐου του 2016. Η σύνταξη βγαίνει σήμερα. Εχει 35 έτη (10.500 ένσημα), εκ των οποίων τα 7.500 στα «βαρέα» με συντάξιμες αποδοχές 2.373 ευρώ. Με τον παλιό τρόπο, πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, θα έπαιρνε αρχική μικτή σύνταξη 1.932 ευρώ. Μετά τις μειώσεις του Μνημονίου και την κράτηση ασθενείας 6%, η καταβαλλόμενη σύνταξη θα ήταν 1.398 ευρώ. Με το νόμο Κατρούγκαλου και παρά την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών του με το δείκτη τιμών καταναλωτή στις 2.410 ευρώ, η σύνταξη βγαίνει στα 1.289,82 ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 376,22 ευρώ είναι η εθνική σύνταξη (με μια μικρή μείωση λόγω ορίου ηλικίας κάτω από το πλήρες όριο) και τα 913,50 ευρώ είναι η ανταποδοτική σύνταξη που υπολογίστηκε με συντελεστή αναπλήρωσης 37,90% επί των αποδοχών των 2.410 ευρώ.

Σύνολο μικτής σύνταξης 1.289 ευρώ (376 ευρώ η εθνική και 913 ευρώ ανταποδοτική). Μετά την εισφορά ασθενείας η σύνταξη περιορίζεται στα 1.212,43 ευρώ και έχει μείωση κατά 183,56 ευρώ, ή κατά 13,15%, από τη σύνταξη που θα έπαιρνε με τον παλιό τρόπο υπολογισμού και τις παλιές μνημονιακές κρατήσεις. Παρατηρείται δηλαδή ότι με αυξημένες συντάξιμες αποδοχές παίρνει μικρότερη σύνταξη ακόμη και από αυτή που θα προέκυπτε με τα «παλιά Μνημόνια». Ο νόμος Κατρούγκαλου, δηλαδή, είναι χειρότερος! Το σοκ από το νέο νόμο είναι ότι κόβεται και η προσαύξηση ενσήμων λόγω βαρέων. Στη σχετική στήλη που αναφέρεται η τυχόν προσαύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης (λόγω βαρέων), το ποσοστό είναι 0%. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει την προσαύξηση του 0,075% κατ’ έτος γιατί καταργήθηκε με εμβόλιμη διάταξη σε άλλον μεταγενέστερο νόμο του «Κατρούγκαλου». Αν όμως ο ασφαλισμένος επέλεγε να αποχωρήσει με τα όρια ηλικίας της κανονικής ασφάλισης, δηλαδή στα 62, τότε θα υπολογιζόταν η προσαύξηση, αλλά θα έπρεπε να έχει 40 αντί 35 χρόνια.

2. Γυναίκα 67 ετών με 15 χρόνια υπέβαλε αίτηση τον Αύγουστο του 2018. Με αποδοχές 928 ευρώ θα έπαιρνε σύνταξη 486,6 ευρώ και 457,4 ευρώ καθαρά μετά την εισφορά 6% για ασθένεια. Με το νόμο Κατρούγκαλου και με αναπροσαρμοσμένες αποδοχές στα 987 ευρώ παίρνει 458,84 ευρώ μικτά και 431,3 ευρώ καθαρά μετά το 6% για ασθένεια. Η μείωση είναι κατά 26 ευρώ, ή κατά 5,7%, και μάλιστα παρατηρείται ότι η παλιά κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ πάει ακόμη πιο κάτω, στα 458 ευρώ (431 ευρώ καθαρά) με το νόμο Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

on 10:17:00 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Μειώσεις-σοκ στις νέες συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.