loading...

Κινητοποιήσεις εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση

Mε αίτημα τη μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ σε αορίστου χρόνου, τα συνδικαλιστικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεκίνησαν άμεσα κινητοποιήσεις. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων την οποία είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με εκπροσώπους των εργαζομένων.

Χθες, συνδικαλιστές κατέλαβαν το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά αποχώρησαν μετά τη συνάντηση που είχαν με τον γενικό γραμματέα Κώστα Πουλάκη, όπου έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει λύση προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα αλλά και οι συμβασιούχοι να παραμείνουν στην εργασία τους. Στο μεταξύ, εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων πραγματοποιούν καταλήψεις στα μηχανοστάσια, προκειμένου να εμποδίσουν την αποκομιδή των απορριμμάτων. Ωστόσο, η αντιμετώπιση από την πλευρά των εργαζομένων διαφοροποιείται από δήμο σε δήμο, ανάλογα με το ποσοστό των συμβασιούχων που ο κάθε δήμος διαθέτει.

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) καλεί τους δήμους να συγκαλέσουν τα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια, ενώ μεθαύριο Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση του προεδρείου της ένωσης με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβερνητική απόφαση για αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα έως το τέλος του 2017 κρίνεται αντισυνταγματική.

Οπως σημειώνεται, μάλιστα, «η αυτοδίκαιη παράταση οδηγεί στην κάλυψη των αναγκών αυτών με προσωπικό προσλαμβανόμενο εξαιρετικά, χωρίς οποιαδήποτε διαδικασία επιλογής ή διαγωνισμού, κατά παρέκκλιση των προμνησθεισών συνταγματικών αρχών της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ισότητας, που διασφαλίζονται με τους όρους του άρθρου αυτού (103 Συντάγματος)». Ακόμα έρχεται σε αντίθεση και με την κοινοτική νομοθεσία, όπως επισημαίνεται. Το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει ότι και η πληρωμή των συμβασιούχων των οποίων η σύμβαση παρατάθηκε έρχεται «ενδεχομένως» σε αντίθεση με διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 102), διατύπωση που αφήνει ένα παράθυρο διαφορετικής ερμηνείας. Πάντως, συνδικαλιστικοί φορείς εκτιμούν ότι στις εισηγήσεις μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου βρίσκεται το «παραθυράκι» από το οποίο θα μπορούσε να προκύψει λύση. Συγκεκριμένα εισηγήσεις των επιτρόπων αναφέρουν ότι από την ανάγκη συνεχών παρατάσεων των συμβάσεων προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι δεν εξυπηρετούν εποχικές ή πρόσκαιρες ανάγκες.

Αντίδραση Ν.Δ.

Η Ν.Δ. με δήλωσή της τονίζει ότι η κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «είναι πλήρως εκτεθειμένη, αλλά και πολιτικά και ηθικά υπόλογη» απέναντι σε εργαζομένους και αιρετούς ΟΤΑ και ζητεί να καταβληθούν τα δεδουλευμένα αλλά και να τηρηθεί το Σύνταγμα.

Το σκεπτικό της απόφασης έχει δημοσιευθεί στην «Κ» λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ωστόσο η κυβέρνηση επανειλημμένως είχε δηλώσει ότι θα αναμένει την επίσημη δημοσιοποίηση προκειμένου να αποφασίσει «τι μέλλει γενέσθαι».

http://www.kathimerini.gr

on 9:41:00 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Κινητοποιήσεις εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.