loading...

Η Πορτογαλία κλείνει τους λογαριασμούς με το ΔΝΤΟ ΕΜΧΣ ενέκρινε την πρόωρη αποπληρωμή οφειλών της Λισαβόνας προς το ΔΝΤ

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) ενέκρινε την πρόωρη αποπληρωμή περίπου 9,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η Πορτογαλία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την εποχή του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της στο οποίο είχαν συμμετάσχει θεσμοί της ΕΕ και το ΔΝΤ, εξέλιξη που θα επιτρέψει στη Λισαβόνα να εξοικονομήσει χρήματα από τους τόκους.


Δίνοντας την έγκριση του στο αίτημα της Πορτογαλίας, το οποίο υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΜΧΣ παράλληλα παραιτήθηκε του δικαιώματός του να ζητήσει την ταυτόχρονη πρόωρη αποπληρωμή των οφειλών της Λισαβόνας προς αυτόν.

«Αυτές οι πρόωρες αποπληρωμές θα μειώσουν τα κόστη εξυπηρέτησης του χρέους της Πορτογαλίας, θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της και θα στείλουν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη βελτιωμένη δημοσιονομική και χρηματοδοτική κατάσταση της Πορτογαλίας», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΧΣ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σε σχετική ανακοίνωση.

Η Λισαβόνα δεν διευκρινίζει πότε ακριβώς θα προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή των οφειλών αυτών προς το ΔΝΤ. Η Πορτογαλία άρχισε να επιστρέφει πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες ποσά που είχε δανειστεί για να εξοικονομήσει χρήματα από τους τόκους ήδη από το 2015, αφού βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης. Ήδη έχει αποπληρώσει το μισό από το οφειλόμενο ποσό προς το Ταμείο.
«Ενθαρρύνω την Πορτογαλία να αξιοποιήσει κάθε επιπρόσθετο δημοσιονομικό περιθώριο, όπως αυτό που δημιουργεί αυτή η πρόωρη αποπληρωμή ή οι καλές επιδόσεις της οικονομίας της, για να μειώσει περαιτέρω το επίπεδο του χρέους της», σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η Πορτογαλία, η οποία βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης το 2014, συνεχίζει να έχει ένα δημόσιο χρέος που κατατάσσεται μεταξύ των υψηλότερων στην ευρωζώνη (130% του ΑΕΠ σήμερα).
Το ΔΝΤ είχε συμβάλει περί το ένα τρίτο της χρηματοδότησης του προγράμματος των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα ποσά που συνεισέφερε το ΔΝΤ έχουν υψηλότερα επιτόκια τόσο από εκείνα που δάνεισε στη Λισαβόνα η ΕΕ, όσο και από τις τρέχουσες τιμές στα αγορές δανεισμού — κάτι που σημαίνει ότι η Πορτογαλία μπορεί να αποπληρώνει το ακριβότερο αυτό χρέος πρόωρα εκδίδοντας ομόλογα.

Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων έχουν μειωθεί από την αρχή της χρονιάς και κυμαίνονται περί το 3% αφού η χώρα κατέγραψε το 2016 το χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμά των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών και η ανάπτυξη της οικονομίας επιταχύνθηκε το πρώτο τρίμηνο.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

http://news247.gr/

on 12:25:00 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Η Πορτογαλία κλείνει τους λογαριασμούς με το ΔΝΤ

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.