loading...

Επικίνδυνες οι τηγανητές πατάτες
Ο τραγανός πειρασμός όλων μας, οι τηγανητές πατάτες, είναι από καιρό γνωστό ότι δεν είναι από τα πιο υγιεινά εδέσματα. Τώρα οι επιστήμονες τις συνδέουν και με κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition» δείχνει ότι υπάρχει μια συσχέτιση ανάμεσα στη συχνή κατανάλωση τηγανητής πατάτας και στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν πάνω από δύο φορές την εβδομάδα τηγανητές πατάτες διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους.

Για τους σκοπούς της έρευνας, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 4.440 ατόμων ηλικίας 45 έως 79 ετών για ένα διάστημα 8 χρόνων. Οι ποσότητες πατάτας που κατανάλωναν (τηγανητής ή μη) υπολογίστηκαν βάσει των απαντήσεων των συμμετεχόντων σε ένα ερωτηματολόγιο που τους δόθηκε.

Στο ερωτηματολόγιο οι ερωτώμενοι έπρεπε να απαντήσουν αν τρώνε τηγανισμένες ή μη τηγανισμένες πατάτες λιγότερο από μία φορά τον μήνα, δύο έως τρεις φορές τον μήνα, μία φορά την εβδομάδα, δύο φορές την εβδομάδα ή πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα.

Από τα 4.440 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, 236 πέθαναν κατά το διάστημα της οκταετίας παρακολούθησης.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν κάποια συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση μη τηγανισμένης πατάτας και στον πρόωρο θάνατο, αλλά διαπίστωσαν μια σύνδεση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης τηγανητής πατάτας και του αυξημένου κινδύνου πρόωρης απώλειας της ζωής.

Η πατάτα γενικά θεωρείται ένα πολύ υγιεινό τρόφιμο, αφού μας τροφοδοτεί με πολύ απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, βιταμίνες, φυτικές ίνες, αμινοξέα κ.ά. Όταν όμως τηγανίζεται, επιβαρύνεται με σημαντικές ποσότητες επιβλαβών λιπαρών, όπως τα τρανς λιπαρά, που έχουν ενοχοποιηθεί για καρδιαγγειακά προβλήματα και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρκίνου.

http://www.vita.gr

on 10:14:00 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Επικίνδυνες οι τηγανητές πατάτες

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.