loading...

Όσα δεν παίρνει ο άνεμος




























Το μόνο εύκολο στα ενεργειακά είναι να πατήσεις το διακόπτη για να ανάψεις το φως. Από κει και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Οι υψηλοί λογαριασμοί αν είσαι πολίτης, η ενεργειακή επάρκεια αν είσαι (σοβαρό) κράτος.


Γράφει η *Δέσποινα Κονταράκη

Στην Ελλάδα ούτε το ένα έχουμε λύσει ούτε το άλλο. Μια χώρα που έχει περίσσευμα σε νερό, ήλιο και αέρα δεν εκμεταλλεύεται κανένα από αυτά. Λες και τα στοιχεία της φύσης που τόσο γενναιόδωρα μας κληροδότησε η γεωγραφική μας θέση τα αποποιηθήκαμε ως ανεπιθύμητη κληρονομιά. Τώρα που η Τήλος βρίσκεται μια ανάσα από το ευρωπαϊκό βραβείο για το πιο Ενεργειακό Νησί (σήμερα θα ανακοινωθεί ο νικητής), είναι βέβαιο ότι θα κατακλυστούμε από ανακοινώσεις κομμάτων, αιρετών και διαφόρων συλλόγων που θα ανακαλύπτουν την πυρίτιδα.

Αν εξαιρέσουμε μεγάλες οργανώσεις όπως η WWF που στηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κάποιες τοπικές κοινωνίες όπως της Τήλου που κάνουν την εξαίρεση, στις υπόλοιπες περιπτώσεις η συνήθης εικόνα είναι μία: η αντίδραση. Αλλοι αντιδρούν για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, άλλοι για την αισθητική εικόνα από τη βεράντα του σπιτιού τους, άλλοι βλέπουν πίσω από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά μεγάλες εταιρίες που με σκοπό το κέρδος θα βεβηλώσουν το παρθένο ελληνικό τοπίο.

Μέχρι και ερωτήσεις στη Βουλή είχαν γίνει παλαιότερα από βουλευτές, με πολλούς από αυτούς να ανήκουν ακόμα στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο τυχαίνει παρεμπιπτόντως να «εγκαινιάσει» την πράσινη ενέργεια της Τήλου. Οι ερωτήσεις αφορούσαν περιοχές όπως η Κατερίνη ή το Ρέθυμνο και είχαν ως αιχμή τις «μη αναστρέψιμες βλάβες στο ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής» και βέβαια την «τοπική κοινωνία που έχει εκφραστεί απερίφραστα εναντίον της κατασκευής του έργου». Μέχρι και για νησιά-μπαταρία (!) είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου .

Η αλήθεια πάντως είναι ότι η αντιμετώπιση του ενεργειακού δεν υπήρξε σε καμία εποχή ούτε σοβαρή ούτε τολμηρή. Οπως η διασύνδεση των νησιών παραμένει ακόμα όνειρο θερινής νυχτός, έτσι και η ανάπτυξη ήπιων μορφών ενέργειας παραμένει… ήπια. Το 2016, για παράδειγμα, το υψηλότερο ποσοστό αιολικής παραγωγής έναντι του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής στην Ε.Ε. το είχε η Δανία με 43%, όταν η Ελλάδα μετά βίας πέρασε το 10%. Το αστείο είναι ότι η Ελλάδα βλέπει την πλάτη ακόμα και της Γερμανίας, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος στις ΑΠΕ, παρόλο που ούτε ήλιο έχει ούτε τις δικές μας κλιματικές συνθήκες. Να κατηγορήσουμε τον Σόιμπλε και γι’ αυτό;

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

http://www.eleftherostypos.gr

on 10:05:00 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Όσα δεν παίρνει ο άνεμος

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.