loading...

«Στα κόκκινα» για προσύμφωνο – Το ελληνογαλλικό κόλπο για το χρέος και οι αγορές

























Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις και οι παρασκηνιακές διεργασίες προκειμένου να υπάρξει οριστική λύση στο Eurogroup της Πέμπτης, τέσσερα εικοσιτετράωρα πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Στόχος όλων των πλευρών, όπως έχει διαφανεί ξεκάθαρα και με τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών, είναι να υπάρξει θετική εξέλιξη στο Eurogroup, προκειμένου να αποφευχθεί η «κλιμάκωση» της έντασης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.

Για αυτό το λόγο και το Μέγαρο Μαξίμου εργάζεται πρωτίστως για το αρχικό σενάριο, διατηρώντας «ζεστό» και το ενδεχόμενο της Συνόδου ως εναλλακτική μονάχα όμως εξέλιξη.

Μία τέτοια εξέλιξη, για την οποία έχει προειδοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρείται «απευκταία» από την Κομισιόν και από την γαλλική πλευρά, με τον Μανουέλ Μακρόν να ηγείται των προσπαθειών για συμφωνία την Πέμπτη.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από έναν γύρο επαφών με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Πιερ κάρλο Παντοάν, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ έρχεται τη Δευτέρα στην Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου επί της ουσίας να «κλειδώσει» η πρωτοβουλία του Εμμανουέλ Μακρόν για «προσυμφωνία» μέχρι την Τρίτη, η οποία θα οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που μετέχουν στη διαπραγμάτευση, ο κ. Λεμέρ που είχε υποστηρίξει την απόρριψη της προηγούμενης πρότασης στο Eurogroup από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο διότι δεν ήταν «καθαρή», θα κομίσει τις προτάσεις πάνω στις οποίες θα «κουμπώσει» η ελληνική θέση για «καθαρή λύση» που δεν θα σπρώχνει «το τενεκεδάκι» πιο πέρα.

Η «Χρυσή τομή» η οποία προωθείται και αναμένεται να υπερκεράσει τις διαφορές ΔΝΤ και Βερολίνου για τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, είναι αυτή την οποία είχε αρχικά σκιαγραφήσει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Concordia Summit και για την οποία έδωσε κάποια παραπάνω στοιχεία ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή.

Στον πυρήνα των προτάσεων και των δύο πλευρών (όπως και της Κομισιόν) βρίσκεται η παράμετρος της «ανάπτυξης» με συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις, οι οποίες θα γεφυρώσουν τις αποκλίσεις στις προβλέψεις για ανάπτυξη (1,3% του Βερολίνου και 1% του ΔΝΤ) και παράλληλα θα συνδεθούν με τα μέτρα απομείωσης του χρέους.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν πως υπάρχει στο τραπέζι η γαλλική πρόταση για ελάφρυνση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή εάν η ελληνική οικονομία έχει θετική και ανοδική πορεία το χρέος να αποπληρώνεται κανονικά, αλλά αν όχι να επιλέγονται «εργαλεία» όπως π.χ. η επιμήκυνση των προθεσμιών αποπληρωμής.

Επιπλέον, υπάρχει η πρόταση (που συζητούν Αθήνα, Παρίσι, Κομισιόν και «βλέπει θετικά ο Β. Σόιμπλε») για συμφωνία σε αναπτυξιακές δράσεις με ‘αιμοδότηση’ από την Αναπτυξιακή Ευρωπαϊκή Τράπεζα, την Επενδυτική Ευρωπαϊκή Τράπεζα ή και αναπτυξιακές τράπεζες άλλων χωρών, με χαμηλή εθνική συμμετοχή και ‘πακέτα’ που θα υπερβαίνουν τη διάρκεια του κοινοτικού προϋπολογισμού, δηλαδή το 2020. Έτσι ώστε οι δυσμενείς αναπτυξιακές προβλέψεις του ΔΝΤ (1% σήμερα) να βελτιωθούν, να πλησιάσουν τις αισιόδοξες της ευρωπαϊκής πλευράς (1,3%) και να γεφυρωθεί η μεταξύ τους διαφορά».

Κοινό στοιχείο είναι η διάθεση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, για την τόνωση των επενδύσεων και την υποστήριξη των ανέργων.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή, σκιαγράφησε μία «καλή λύση» στο Eurogroup και… αποκάλυψε το κλειδί που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα:

* Να υπάρξει αναφορά στην επιτάχυνση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που ήδη εφαρμόζονται.

* Να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σε ότι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

* Nα υπάρξει, ίσως, κάποιος μηχανισμός για μετά από το πρόγραμμα, πέραν από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Όσο για το «κλειδί»; Κατά τον υπουργό Οικονομικών, αυτό είναι η απάλειψη τριών λέξεων από την απόφαση του Eurogroup τον Μάιο του 2016, σύμφωνα με την οποία «εάν είναι αναγκαίο θα εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στη λήξη του προγράμματος».

Αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις εκτιμούν πως τυχόν απάλειψη των λέξεων «εάν είναι αναγκαίο» (if needed) θα μπορούσε να δώσει στην ΕΚΤ το πράσινο φως για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση μέσα στο προσεχές διάστημα, κάτι το οποίο έχει υπογραμμίσει και σε έκθεσή της η HSBC.

Θετικά εξάλλου εξέλαβαν στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο τις ανακοινώσεις Ντράγκι, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας παράτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που αποτελεί επί της ουσίας ένα «ανοιχτό παράθυρο» και για τα ελληνικά ομόλογα.

Στοχοπροσήλωση στις αγορές

Την ίδια ώρα, πάντως, παρά τις αδιαμφισβήτητες δυσκολίες, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως παραμένει στοχοπροσηλωμένο στην δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, αμέσως μετά την επιδιωκόμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε και ο Νίκος Παππάς στη σημερινή συνέντευξή του στο ΑΠΕ, όπου τόνισε πως «η έξοδος στις αγορές είναι ένα μέσο από τα πολλά για να πετύχουμε το σκοπό της δίκαιης ανάπτυξης. Δεν θα κάνουμε ούτε πρόωρη, ούτε πρόχειρη, ούτε… μουσαντένια και άχρηστη έξοδο όπως έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ»

Ο σχεδιασμός, μάλιστα, περνά μέσα από έντονη πολιτική σημειολογία, αφού στο στόχαστρο της κυβέρνησης είναι μία πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές που θα αφορά το ομόλογο του 2014, που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σαμαρά, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτόν το οικονομικό επιτελείο θέλει να «τεστάρει» τα επιτόκια των ελληνικών τίτλων, σε ένα ομόλογο που είχε εκδοθεί το 2014 με επιτόκιο 4,95%.

http://www.tribune.gr

on 1:55:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for «Στα κόκκινα» για προσύμφωνο – Το ελληνογαλλικό κόλπο για το χρέος και οι αγορές

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.