loading...

Βρετανικές εκλογές: Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για Τόρις και Εργατικούς























Τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) τα exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα - Στις 3 τα ξημερώματα το πρώτο αποτέλεσμα-κλειδί από την περιφέρεια Νούνιτον

Μετά από μια εξαντλητική - τόσο για τους Τόρις όσο και για τους Εργατικούς - προεκλογική εκστρατεία 50 ημερών, η οποία διακόπηκε με τον πιο τραγικό τρόπο δύο φορές λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων, η Βρετανία διανύει πλέον τα «τελευταία μέτρα» στην τελική ευθεία των εκλογών.

Με ελάχιστες ώρες να απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής εξακολουθούν να δίνουν το προβάδισμα στην Τερέζα Μέι. Ωστόσο, το τοπίο ωστόσο παραμένει θολό ως προς την προοπτική αυτοδυναμίας των Τόρις στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η τελευταία δημοσκόπηση της Ipson Mori για την Evening Standard δίνει προβάδισμα 8 μονάδων στους Συντηρητικούς, τοποθετώντας στους 44% έναντι των Εργατικών, που συγκεντρώνουν 36%. Αυτά τα ποσοστά πρακτικά σημαίνουν πλειοψηφία 40 εδρών για το κόμμα της Μέι, αποτέλεσμα αρκετά απογοητευτικό για τους Τόρις, ο πρωταρχικός στόχος των οποίων ήταν η ενίσχυση της θέσης τους τουλάχιστον κατά 60-70 έδρες την επόμενη των εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι χθεσινή δημοσκόπηση της ICM έδειχνε ένα «άνετο» προβάδισμα 12 μονάδων στην Μέι (96 έδρες), πράγμα που θολώνει ακόμα περισσότερο το τοπίο σχετικά με την προοπτική σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από τους Τόρις.

Όπως και να 'χει, η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για τα δύο κόμματα: Τα πρώτα exit polls θα ανακοινωθούν από την Ipson Mori για το BBC και το Sky News τη στιγμή ακριβώς που θα κλείσουν οι κάλπες για το κοινό, δηλαδή τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).

Περίπου την ίδια ώρα αναμένονται και τα πρώτα αποτελέσματα από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες του Σαντερλαντ.

Στις 3 τα ξημερώματα αναμένεται το πρώτο αποτέλεσμα κλειδί από την περιφέρεια Νούνιτον που στις εκλογές του 2015 την είχαν κερδίσει οι Συντηρητικοί.

Γύρω στις 4.30 θα έχει φτάσει η μεγάλη στιγμή για τον Κόρμπιν, που θα ανακαλύψει εάν η αφοσιωμένη περιφέρεια του Ίσλινγκτον Νορθ, στην οποία εκλέγεται από το 1983, θα του παραμείνει πιστή, και εάν το κόμμα του κατάφερε να κρατήσει την κρίσιμη έδρα του Ίνις Μον στην Ουαλία.

Γύρω στις 5.00 αναμένεται να ανακοινωθεί μια ακόμα μεγάλη φουρνιά αποτελεσμάτων και το τοπίο θα συνεχίζει να ξεκαθαρίζει σταδιακά το επόμενο δίωρο.

Στις 6.30 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τις περιφέρειες του Σαουθάμπτον Τεστ, και του Λοντις Νορθ Γουέστ, ιδιαίτερα κρίσιμες για τους Εργατικούς.

Αμέσως μετά η ροή των αποτελεσμάτων θα είναι συνεχόμενη. Μέχρι τις 8 το πρωί της Παρασκευής, θα έχουν ανακοινωθεί τα περισσότερα αποτελέσματα και η Βρετανία θα γνωρίζει τον επόμενο ηγέτη της.

Ακόμη και στα κοινόχρηστα πλυντήρια ψήφισαν οι Βρετανοί!



Σε αυτοσχέδια εκλογικά κέντρα, που στεγάζονται σε σχολεία, πανδοχεία, εκκλησίες, δημόσια πλυντήρια, ακόμα και... ανεμόμυλους έσπευσαν σήμερα να ψηφίσουν οι Βρετανοί για τη νέα κυβέρνηση, λίγες μόλις ημέρες μετά το τρίτο κατά σειρά τρομοκρατικό χτύπημα μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Οι Λονδρέζοι έδειχναν να διατηρούν ωστόσο την ψυχραιμία τους -αν εξαιρέσεις τον αυξημένο αριθμό αστυνομικών που συναντά κανείς στους δρόμους, τα ελικόπτερα που πετάνε στον γκρίζο ουρανό και το κλίμα ανησυχίας, που είναι διάχυτο παντού.

Ήδη, αρκετές περιοχές του Λονδίνου έδειξαν σήμερα να αποκλείονται από λάθος σήματα, με πρώτη από όλες την πολυσύχναστη πλατεία Τραφάλγκαρ. Σε ένα Λονδίνο που ήταν σύμβολο της «ανοιχτοσύνης», με λαούς από όλο τον κόσμο να διασχίζουν τους δρόμους αμέριμνοι, σήμερα τα βλέμματα που συναντάς είναι γεμάτα καχυποψία: αλλά είναι γεγονός πως αυτές οι εκλογές προξενούν μόνο απογοήτευση στους πολίτες.


























Συνομιλώντας, ωστόσο, με εκπροσώπους των Εργατικών που στέκονται έξω από τα εκλογικά τμήματα φορώντας την τεράστια, χαρακτηριστική κόκκινη κορδέλα η αισιοδοξία δεν μπορεί να κρυφτεί, παρά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που τους θέλουν πολύ πίσω από τους Συντηρητικούς: «Η Μέι εξήγγειλε τις εκλογές, νομίζοντας ότι θα καταγάγει θριαμβευτική νίκη και αυτή τη στιγμή έχει φτάσει να κονταροχτυπιέται με τον Κόρμπιν. Αν αυτή δεν είναι επιτυχία των Εργατικών, τότε ποια είναι;» μας λέει ο Γουίλιαμ, ο εκπρόσωπος των Εργατικών που συναντάμε έξω από το εκλογικό κέντρο στο Angel, μία από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές του Λονδίνου, γεμάτη καφέ και εστιατόρια.

Βέβαια, αν εξαιρέσεις τον κόσμο που προσέρχεται στα εκλογικά τμήματα, τίποτα στην πόλη δεν θυμίζει εκλογές: ο κόσμος ακόμα μιλάει για όσα συνέβησαν στη γέφυρα του Λονδίνου και την αγορά του Μπόροου και αρκετοί προσέρχονται σήμερα εκεί για να αφήσουν λίγα λουλούδια. Ήταν λογικό επομένως το τραγικό χτύπημα να είναι το σημείο αναφοράς και για τη Μέι, αλλά και για τον Κόρμπιν: «Μπορούμε να τιμήσουμε τα θύματα αυτής της κτηνωδίας με το να πάμε να ψηφίσουμε, με το να δείξουμε ότι η δημοκρατία δεν φοβάται την τρομοκρατία» δήλωσε ο... κόκκινος Τζέρεμι, ενώ το ίδιο σύνθημα της προτροπής των απογοητευμένων Λονδρέζων να πάνε να ψηφίσουν το βλέπεις στις σχετικές αφίσες να στολίζουν διαφορετικά σημεία της πόλης.

Όσο για τους δύο υποψήφιους, ο κόσμος έχει κάθε λόγο να τους βλέπει με καχυποψία: από τη μία ο Κόρμπιν, ο οποίος μπορεί να παραμένει δημοφιλής, αλλά δεν έχει καταφέρει να πείσει ούτε καν τους ίδιους τους βουλευτές του να τον υποστηρίξουν και με διάφορες φήμες για παλαιότερη στήριξη του στον IRA να επανέρχονται στο προσκήνιο και από την άλλη η Μέι, με τη χειρότερη καμπάνια που έχει πραγματοποιήσει ενδεχομένως πολιτικός τα τελευταία χρόνια.

Όχι μόνο αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πρόσφατο ντιμπέιτ, αλλά κατάφερε να παρουσιάσει το πιο εξωφρενικό προεκλογικό πρόγραμμα που έχουν εμφανίσει ποτέ οι Συντηρητικοί, υποστηρίζοντας ότι πρέπει οι γηραιότεροι πολίτες να πληρώνουν περισσότερα, ώστε να καλύπτεται το κόστος της περίθαλψης τους -ο γνωστός «φόρος άνοιας», όπως έχει ονομαστεί. Μπροστά στη γενικότερη κατακραυγή που προκάλεσε η πρόταση αυτή, η Μέι έσπευσε να ανασκευάσει, αλλά ήταν ήδη αργά.
























Η φήμη της έπεσε κατακόρυφα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν με καχυποψία την ανένδοτη στάση της στο πολυσυζητημένο Brexit. Ωστόσο, το θέμα της ασφάλειας παραμένει για εκείνην και το κόμμα της στην πρώτη γραμμή -όπως και αυτό της τρομοκρατίας- κάτι που αναμένεται να της χαρίσει επιπλέον πόντους, μπροστά σε έναν αμήχανο, εν πολλοίς, Κόρμπιν, τον οποίο η «σκιώδης» υπουργός Παιδείας της Μέι έσπευσε να παρομοιάσει με «καθηγητή γεωγραφίας».

Στο εκλογικό κέντρο ωστόσο του Κόρμπιν, στο Ίνσλιγκτον, έχουν αρχίσει από τώρα να ανοίγουν μπουκάλια κερνώντας τους περαστικούς -και όλοι μένουν να δουν αν θα είναι αυτά της παρηγοριάς.

Οι αντίπαλοι του -και μάλιστα από το ίδιο του το κόμμα- έχουν βγει ήδη στις τηλεοράσεις, ακονίζοντας τα μαχαίρια τους και προετοιμάζοντας το σκηνικό της επόμενης μέρας.

Τα πάντα θα φανούν μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), που θα κλείσουν οι κάλπες και θα ανακοινωθούν τα πρώτα exit polls.





































































































































http://www.protothema.gr

on 10:55:00 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Βρετανικές εκλογές: Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για Τόρις και Εργατικούς

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.