loading...

Καμπανάκι συναγερμού από την Εθνική Τράπεζα«Το 30% των ελληνικών επιχειρήσεων έχει...
εξαφανιστεί, αλλά δεν θέλουμε να κλείσουμε κι άλλες εταιρείες γιατί τότε η βάση της ανάκαμψης θα είναι πολύ μικρή και θέλουμε ισχυρή ανάκαμψη», ανέφερε χαρακτηριστικά, o πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, Παναγιώτης Θωμόπουλος.

Εξήγησε κάτι που είναι οπωσδήποτε ανησυχητικό για τις οικονομικές και όχι μόνο εξελίξεις στη χώρας μας.

«Μια ανάκαμψη που συνοδεύεται από αποεπένδυση δεν είναι βιώσιμη», είπε με νόημα ο πρόεδρος της ΕΤΕ.

Παράλληλα, ο Πoλ Μυλωνάς αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κατέθεσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist συγκεκριμένα στοιχεία για την ανησυχητική αυτή διαπίστωση για την πορεία της οικονομίας.

«Οι επενδύσεις δεν τα πάνε καλά στην Ελλάδα και έχουν υποχωρήσει στο 10% από 15% του ΑΕΠ, που ήταν λίγα χρόνια νωρίτερα», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει οι επενδύσεις να επανέλθουν στο 15% στο ΑΕΠ, ενώ σημείωσε ότι οι επενδύσεις μένουν πίσω διότι υπάρχουν ζητήματα τόσο στο νομικό όσο και στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Ανέφερε πως η πρόσφατη συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να κολλήσουμε σε συζητήσεις μηδενικής αξίας για το μέλλον. Έχουμε κάνει πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα».

Πάντα υπάρχει ελπίδα

Ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας κ. Θωμόπουλος έδειξε να διατηρεί κάποιες ελπίδες για την εξέλιξη των επενδύσεων το επόμενο διάστημα και με αφορμή την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σημείωσε πως τον εξέπληξε το ενδιαφέρον των ξένων.

«Φαίνεται πως οι ξένοι πιστεύουν περισσότερο στην ελληνική οικονομία από ό,τι εμείς», είπε.

«Ακόμη και η καλύτερη εταιρεία δεν πρόκειται να πάρει κάτι καλύτερο από 4% επιτόκιο, το οποίο είναι υψηλό»Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Μυλωνάς δεν ήταν και αυτός αισιόδοξος για το κατά πόσον μπορεί να επιβιώσει ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, που έχουν άμεση ανάγκη από χρηματοδότηση και βεβαίως με ένα αποδεκτό και αντιμετωπίσιμο κόστος.

Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως οι τράπεζες μπορούν να παράσχουν στις υγιείς εταιρείες δάνεια, ωστόσο το κόστος του δανεισμού είναι υψηλότερο διότι υπάρχει το κόστος του ρίσκου.

«Ακόμη και η καλύτερη εταιρεία δεν πρόκειται να πάρει κάτι καλύτερο από 4% επιτόκιο, το οποίο είναι υψηλό» παραδέχθηκε, για να συμπληρώσει «μπορούμε να δώσουμε χρηματοδότηση αλλά όχι την πιο φθηνή».

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια αγγίζουν τα 50 δις. ευρώ και ο ρόλος των τραπεζών, όπως σημείωσε είναι «να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις ή να επιβιώσουν ή να κλείσουν»!
«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ισχύ για να βρούμε λύση», ανέφερε.

Ο ίδιος κλείνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε πως «υπάρχουν ευκαιρίες και βρισκόμαστε στο σημείο καμπής. Δεν πρέπει να κάνουμε πισωγυρίσματα».

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

on 11:39:00 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Καμπανάκι συναγερμού από την Εθνική Τράπεζα

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.