loading...

Γκάφα Τσίπρα που είδε… αύξηση μισθών αντί για μείωση 18,9%!























Γκάφα που δεν έχει προηγούμενο διέπραξε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή «παράσταση» που οργανώθηκε στο υπουργείο Εργασίας, όπου πήγε, υποτίθεται, για να σηματοδοτήσει τη στροφή της κυβέρνησης στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Εκεί που οι άνεργοι περίμεναν λύσεις και οι συνταξιούχοι έψαχναν να ακούσουν έστω μια συγγνώμη για τα ψέματα που τους αράδιαζε ότι δεν θα τους κόψει συντάξεις, ο κ. Τσίπρας αλλά και η «συντρόφισσά» του σε κόμμα και κυβέρνηση Έφη Αχτσιόγλου, όχι μόνον δεν έβγαλαν «κιχ» για τα δεινά που επισώρευσαν στους Ελληνες με το δικό τους Μνημόνιο, αλλά ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να πει ότι οι μισθοί αυξήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα κατά 9,34%!

Μετά τη σύσκεψη που προηγήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου, ο κ. Τσίπρας, αφού εξήγγειλε θέσεις εργασίας και μείωση ανεργίας και μάλιστα κατά 2,5% κάθε χρόνο, χρησιμοποίησε τα στοιχεία της «Εργάνης» του Ιανουαρίου του 2017 που δείχνουν αύξηση της μισθολογικής δαπάνης κατά 9,34% και τα παρουσίασε, ή του παρουσίασαν, ως αύξηση του μέσου μισθού κατά 9,34%! Η μέση δαπάνη δηλαδή για τις αποδοχές που πλήρωναν κάθε μήνα το 2016 οι επιχειρήσεις επειδή απασχόλησαν περισσότερους εργαζόμενους παρουσιάστηκε ως αύξηση αποδοχών από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο!

Οι επιχειρήσεις πλήρωσαν 9,34% περισσότερα για μισθούς, όχι γιατί έκαναν αυξήσεις αλλά επειδή πλήρωσαν τους ίδιους μισθούς σε περισσότερους εργαζόμενους! Σύμφωνα με την «Εργάνη», το 2016 ο μέσος όρος των μηνιαίων μισθών ήταν 1.805.191.813 ευρώ και το 2015 ήταν 1.651.049.244 ευρώ.

Η διαφορά των 154.142.574 ευρώ μεταξύ 2016 και 2015 σημαίνει αύξηση 9,34% στο μηνιαίο κόστος αποδοχών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις! Αυτή η αύξηση της δαπάνης μισθών προ- ήλθε όχι γιατί αυξήθηκαν οι μισθοί 9,34%, όπως ισχυρίστηκε χθες ο κ. Τσίπρας, αλλά διότι το 2016 οι επιχειρήσεις πλήρωσαν 1.702.524 εργαζόμενους ενώ το 2015 πλήρωναν λιγότερους και συγκεκριμένα 1.619.845 εργαζόμενους. Το ότι πληρώθηκαν περισσότεροι εργαζόμενοι ο πρωθυπουργός το «διάβασε» ότι αυξήθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων κατά 9,34%!!! Η πραγματική είδηση όμως βγαίνει από τα πλέον αξιόπιστα στοιχεία του ΙΚΑ που καταγράφουν κάθε μήνα τι μισθούς ασφαλίζουν και πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Τα στοιχεία δεν επιδέχονται αλλοίωση ούτε έχουν διπλή ανάγνωση. Είναι «ξεροί αριθμοί» και δείχνουν ότι στη διετία του ο κ. Τσίπρας συνέβαλε στο να μειωθεί ο μέσος μισθός κατά 18,9%.

Σύμφωνα με το τελευταίο στατιστικό δελτίο απασχόλησης του ΙΚΑ, τον Οκτώβριο του 2016 ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης έπεσε στα 936 ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 το αντίστοιχο στατιστικό δελτίο έδειχνε ότι ο μέσος μισθός ήταν στα 1.156 ευρώ.

Στη διετία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ο μέσος μισθός υποχώρησε κατά 218 ευρώ ή κατά 18,9%. Αντ’ αυτών όμως ο πρωθυπουργός παραποίησε την αλήθεια και είπε χθες ότι «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουμε αύξηση του μέσου όρου των μικτών μηνιαίων αποδοχών κατά 9,34%».

Αναφέρθηκε δε σε Μέσα Ενημέρωσης που «ανακοινώνουν» μειώσεις μισθών, για να ισχυριστεί ότι αυτό γίνεται στη λογική των «ψευδών ειδήσεων». Ο Ελεύθερος Τύπος σε ρεπορτάζ του είχε αποκαλύψει ότι, όπως προ- κύπτει από τα στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων ΙΚΑ Οκτωβρίου 2016 και τη σύγκρισή τους με τους προηγούμενους μήνες, υπάρχει μείωση μισθού 18,9% από τα 1.156 ευρώ τον Δεκέμβριο 2014 στα 936 ευρώ τον Οκτώβριο του 2016. Για τον πρωθυπουργό και την κ. Αχτσιόγλου η μείωση των μισθών κατά 18,9% στη διετία τους, και μάλιστα μέσα από επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΙΚΑ, έγινε χθες για τη φιέστα στο υπουργείο Εργασίας «αύξηση αποδοχών 9,34%» χωρίς βέβαια να πάρουν ούτε ένα ευρώ αύξησης οι εργαζόμενοι!

Κατά τα άλλα, στη χθεσινή «παράσταση» που ανέβηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας με τίτλο «καλές (αλλά ψεύτικες) ειδήσεις», ο κ. Τσίπρας και η κ. Αχτσιόγλου μοίρασαν υποσχέσεις για θέσεις εργασίας σε 45.000 ανέργους, για επιδόματα αλληλεγγύης σε 700.000 νοικοκυριά που είχαν ήδη δρομολογηθεί από το 2014, για πρόγραμμα πληρωμής μισθών σε 50.000 (από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους που αμείβονται με καθυστέρηση 3 ως και 12 μηνών και στο τέλος αυτοκτονούν όπως έγινε στα Γιαννιτσά), αλλά και για σταθερή μείωση της ανεργίας κατά 2,5 μονάδες ετησίως. Τι δεν είπαν Ξέχασαν όμως να μιλήσουν για τις μειώσεις 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που ψήφισαν με το τρίτο Μνημόνιο, ενώ έλεγαν ότι «δεν θα μειώσουμε συντάξεις».

Δεν είπαν λέξη ο Τσίπρας και η υπουργός για τη λίστα αναμονής 140.000 συνταξιούχων που δεν έχουν κύρια σύνταξη και άλλων 126.022 που δεν παίρνουν επικουρική αλλά και των 63.000 δικαιούχων εφάπαξ που μένουν απλήρωτοι από το 2014. Δεν δίστασαν όμως να πανηγυρίσουν για τη μείωση της ανεργίας που όμως δεν έρχεται από σταθερές θέσεις, αλλά επιτυγχάνεται με συμβάσεις «γαλέρας» τις οποίες τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η κ. Αχτσιόγλου θα καταργούσαν, αλλά τώρα τις αποθεώνουν γιατί μειώνουν την ανεργία με μισθούς μερικής απασχόλησης που έφτασαν στα 388,5 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 η μερική απασχόληση -παρά τα Μνημόνια- πληρωνόταν με 470 ευρώ!

Η μόνη νέα εξαγγελία, που και αυτή κρύβει παγίδες μείωσης μισθών, είναι ότι θα επιδοτήσουν ως 350 ευρώ το μήνα τις εργοδοτικές εισφορές για να μετατραπούν 40.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκια από ελεύθεροι επαγγελματίες σε μισθωτούς.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο για 12 μήνες. Η παγίδα είναι ότι κρύβει μείωση μισθών για τους εργαζόμενους που θα μετατρέψουν το μπλοκάκι σε μισθωτή εργασία, ενώ οι εργοδότες- επιχειρήσεις που θα θελήσουν να πάρουν την επιδότηση εισφορών θα πρέπει να μην έχουν κάνει απολύσεις τρεις μήνες πριν, αλλά και να αναλάβουν την υποχρέωση να πληρώνουν 14 μηνιάτικα (12 μισθούς + Δώρα και επίδομα άδειας) ενώ σήμερα πληρώ- νουν ως 12 μηνιάτικα χωρίς το βάρος των εισφορών.

Κώστας Κατίκος
kkatikos@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

http://www.eleftherostypos.gr/

on 11:24:00 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Γκάφα Τσίπρα που είδε… αύξηση μισθών αντί για μείωση 18,9%!

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.