loading...

Μπαμπάς μετά τα 40: Τα υπέρ και τα κατά

Όλο και περισσότεροι άνδρες αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό μπορεί να έχει κάποια πλεονεκτήματα, αλλά εγκυμονεί και αρκετούς κινδύνους υγείας για το παιδί, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Είστε άνδρας και θέλετε να αποκτήσετε έξυπνο παιδί; Ε, τότε περιμένετε μέχρι να γίνετε τουλάχιστον 40 χρονών. Και αυτό γιατί σύμφωνα με νέα έρευνα από τις Η.Π.Α. τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από πατεράδες πιο ώριμης ηλικίας είναι πιο έξυπνα, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε αυτό που τους αρέσει χωρίς να νοιάζονται για το αν αρέσουν στους άλλους και τα πηγαίνουν καλύτερα με τα μαθήματά τους στο σχολείο.

Και δεν τελειώνουν εδώ τα πλεονεκτήματα των παιδιών που έχουν γεννηθεί από πατεράδες μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Proceedings of the National Academy of Sciences» στις Η.Π.Α., τα εν λόγω παιδιά είναι προικισμένα γενετικά όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής τους, καθώς έχουν μεγαλύτερα τελομερή, δηλαδή μεγαλύτερες απολήξεις στα χρωμοσώματά τους, οι οποίες τα προστατεύουν από τη φθορά των χρήσιμων γενετικών τους πληροφοριών (όσο πιο μακριά τα τελομερή, τόσο πιο μακροχρόνια η προστασία των χρωμοσωμάτων).

Όμως, τα καλά νέα για τα παιδιά που γεννήθηκαν από μπαμπάδες μεγάλης ηλικίας σταματούν εδώ. Και αυτό για τους παρακάτω λόγους:

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Epidemiology», τα παιδιά από μπαμπάδες προχωρημένης ηλικίας είναι πιο πιθανό να γεννηθούν πρόωρα, γεγονός που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, η οποία αυξάνει επίσης τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη.

Επίσης, στα παιδιά των μπαμπάδων μεγάλης ηλικίας παρατηρούνται περισσότερες κληρονομημένες γενετικές μεταλλάξεις συγκριτικά με τα παιδιά που γεννήθηκαν από μπαμπάδες νεότερης ηλικίας, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση συνδρόμου Down, δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, καρδιακών προβλημάτων και λυκοστόματος. Μάλιστα, έρευνα έχει δείξει ότι οι άνδρες πάνω από τα 50 διατρέχουν 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με σύνδρομο Down.

Ακόμη, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Archives of General Psychiatry» ανακάλυψε μια συσχέτιση ανάμεσα στον αυτισμό και στην ηλικία του πατέρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά που γεννιούνται από πατέρα άνω των 40 ετών κινδυνεύουν 6 φορές περισσότερο να εκδηλώσουν αυτισμό, σε σχέση με τα παιδιά που γεννιούνται από πατέρα κάτω των 30 ετών.

Επιπλέον, δύο άλλες έρευνες συνδέουν την προχωρημένη ηλικία του πατέρα με την εμφάνιση Δ.Ε.Π.Υ. (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) και σχιζοφρένειας στο παιδί. Συγκεκριμένα, η πρώτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Jama» και διαπιστώνει ότι τα παιδιά που είναι γεννημένα από πατεράδες άνω των 45 ετών έχουν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με Δ.Ε.Π.Υ. και η δεύτερη προέρχεται από το Columbia University College of Physicians and Surgeons και συνδέει την ηλικία του πατέρα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας στο παιδί.

Τέλος, υπάρχουν και έρευνες που βρίσκουν μια συσχέτιση ανάμεσα στην μεγάλη ηλικία του πατέρα και στη νόσηση του παιδιού από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως η λευχαιμία, ο καρκίνος του εγκεφάλου, το ρετινόπλασμα, ο καρκίνος του μαστού κ.ά.

http://www.vita.gr

on 1:00:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Μπαμπάς μετά τα 40: Τα υπέρ και τα κατά

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.