loading...

Ερευνα-σοκ: Το 75% των νέων σκέφτεται να φύγει από τη χώρατου Αλέξανδρου Κόντη

Ευκαιρία να «αποδράσουν» από τον οικονομικά ασφυκτικό τρόπο διαβίωσης που έχει διαμορφώσει η παρατεταμένη κρίση αναζητούν 3 στους 4 νέοι Ελληνες, οι οποίοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους προσπορίζονται από τη σύνταξη των γονέων τους, ενώ ζουν με λιγότερα από 250 ευρώ τον μήνα!

Ακρως αποκαλυπτική για το καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρίσκεται η νέα γενιά της χώρας μας είναι η μεγάλη έρευνα της MRB και της διαΝΕΟσις, που δημοσίευσε σε αποκλειστικότητα η Realnews.

Με τη συμμετοχή άνω των 1.500 νέων, ηλικίας από 18 έως 35 ετών, αλλά και 500 από τους γονείς τους, η έρευνα εστιάζει για πρώτη φορά στις διαγενεακές σχέσεις που υφίστανται στην ελληνική κοινωνία, υπό το πρίσμα της οικονομικής αυτονομίας όλων των συμμετεχόντων.

Οπως έδειξαν οι απαντήσεις, οι νέοι διατίθενται να μετακομίσουν σε μιαν άλλη χώρα για να βρουν εργασία σε ποσοστό 75%, καθώς το 40,9% απάντησε «ναι» στη σχετική ερώτηση και το 34,1% «ίσως».

Αιτία της έντονης τάσης φυγής προς το εξωτερικό είναι οι τρομακτικά χαμηλές απολαβές τους, καθώς οι Ελληνες από 18 έως 35 ετών έχουν στην πλειοψηφία τους ως βασική πηγή εισοδήματος το «χαρτζιλίκι» των γονέων τους και όχι την αμοιβή από την όποια εργασία τους.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις, για το 48% των νέων η βασική πηγή του διαθέσιμου εισοδήματός τους είναι το οικονομικό βοήθημα που λαμβάνουν από τους γονείς τους, έναντι του 45% που δηλώνει ότι στηρίζεται πρωτίστως στις αποδοχές από την εργασία τους.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα χρήματα που μέσω των γονέων τους καρπώνονται και οι νέοι Ελληνες προέρχονται κυρίως από τις συντάξεις. Η έρευνα δείχνει ότι η βασική πηγή εισοδήματος για τους γονείς είναι οι συντάξεις σε ποσοστό 31,8%, με τη μισθωτή εργασία να έρχεται δεύτερη με 29%.


Την ίδια στιγµή, το διαθέσιµο εισόδηµα για το µεγαλύτερο ποσοστό των νέων είναι αρκετά κάτω από τα όρια της φτώχειας, καθώς το 18,6% των νέων Ελλήνων ζει µε λιγότερα από 250 ευρώ τον µήνα! Παράλληλα, το 18,1% ζει µε ένα µηνιαίο εισόδηµα που κυµαίνεται από τα 250 µέχρι τα 500 ευρώ και το 11,3% µε εισόδηµα έως 750 ευρώ.

Αυτές οι πενιχρές αποδοχές περιορίζουν στο ελάχιστο τις οικονοµικές δυνατότητες των νέων, από τους οποίους µόλις ένα ποσοστό 22,7% µπορεί να πληρώνει τους λογαριασµούς του και µόλις το 28,2% να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης.

Αντιθέτως, οι γονείς τους καλύπτουν τους λογαριασµούς τους σε ποσοστό 50,4% και εξασφαλίζουν συνθήκες στέγασης σε ποσοστό 83,2%, γεγονός που αποδεικνύει το εισοδηµατικό χάσµα µεταξύ των δύο γενεών.

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού προγράµµατος χαρτογράφησης της ανεργίας των νέων CUPESSE, που διεξάγεται ταυτόχρονα σε 11 χώρες υπό τον συντονισµό του Πανεπιστηµίου της Χαϊδελβέργης. Οι ερωτώµενοι απάντησαν σε αρκετές ερωτήσεις που έχουν να κάνουν µε το οικονοµικό, µορφωτικό και πολιτισµικό υπόβαθρό τους, ώστε να αναζητηθούν και οι αιτίες της ανεργίας ή της καθήλωσης σε χαµηλές εισοδηµατικές τάξεις. Οι ερευνητές της διαΝΕΟσις και της MRB κατέτα- ξαν τους νέους σε τέσσερις κατηγορίες, αναλόγως µε τις απαντήσεις τους.

Πρόκειται για τους «παραδοσιακούς», τους «κοινωνικά ενεργούς», τους «συστηµικούς» και τους «προοδευτικούς». «Οι νέοι που εµφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι κυρί- ως νέοι οι οποίοι δεν θεωρούνται “ενεργοί πολίτες”, αντιδρούν απέναντι στους θεσµούς, δεν είναι ιδιαίτερα µορφωµένοι και δεν αφιερώνουν χρόνο στον πνευµατική καλλιέργεια», τονίζει ο ∆ηµήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB.

Πατήστε εδώ και εδώ για να διαβάσετε όλο το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα

http://www.enikos.gr

http://zeidoron.blogspot.gr

on 1:43:00 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Ερευνα-σοκ: Το 75% των νέων σκέφτεται να φύγει από τη χώρα

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.