loading...

Στα χαρτιά η λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές

Σε κενό γράμμα κινδυνεύουν να μετατραπούν οι πρόσφατες ρυθμίσεις για τη διεύρυνση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Στον μεν Δήμο Αθηναίων, όπου το μέτρο ισχύει τυπικά από τις 21 Μαΐου 2017, τα καταστήματα δεν ανοίγουν υπό τον φόβο επεισοδίων, στις δε λοιπές περιοχές για τις οποίες απαιτείται υπουργική απόφαση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφήνει εκτός ρύθμισης μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπως το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα, αλλά και τα νότια προάστια. Εκ του νόμου, βεβαίως, ήταν άλλωστε γνωστό ότι δεν περιλαμβανόταν στη ρύθμιση για τις Κυριακές περιοχές όπως το Μαρούσι, όπου βρίσκονται τα πλέον γνωστά εμπορικά κέντρα, το The Mall Athens και το Golden Hall.

Σύμφωνα, λοιπόν, με καταγγελίες εμπόρων από τον χώρο των αλυσίδων λιανικής πώλησης που μίλησαν στην «Κ», σε καταστήματα επί της οδού Ερμού, καθώς και στην Ομόνοια εισήλθαν ομάδες διαδηλωτών και πέταξαν μπογιές στους χώρους των καταστημάτων, όταν αυτά επιχείρησαν να λειτουργήσουν Κυριακή βάσει του πρόσφατου νόμου 4472/2017. Οι ίδιοι –για την ώρα τουλάχιστον– επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και υποστήριξαν ότι δέχονται εκβιασμούς και πιέσεις να μην ανοίξουν τα καταστήματα. Αλλες επιχειρήσεις επέλεξαν ακριβώς να μην ανοίξουν, έχοντας γίνει στόχος τα προηγούμενα χρόνια διαδηλωτών και απεργών, προτιμώντας στην ουσία να «χάσουν» πιθανώς τζίρο από το να υποστούν υλικές ζημιές αλλά και πλήγμα στη φήμη της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο 4472/2017, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές όλες τις Κυριακές (πλην της δεύτερης του Αυγούστου) την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου. Ειδικά στον Δήμο Αθηναίων το μέτρο ισχύει από τις 19 Μαΐου, ημέρα δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τις λοιπές περιοχές, θα πρέπει μέχρι αύριο να εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σχετική απόφαση, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Χθες διέρρευσε σχέδιο αυτής, από το οποίο προκύπτει ότι τα καταστήματα θα επιτρέπεται να λειτουργούν όλες τις Κυριακές (πλην της δεύτερης του Αυγούστου) από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο στις εξής περιοχές:

1. Στο τμήμα της λεωφόρου Ποσειδώνος το οποίο περιλαμβάνεται στους Δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού και Γλυφάδας. Λόγω αυτής της πρόβλεψης, συγκαταλέγεται τουλάχιστον το νότιο τμήμα της επένδυσης στο Ελληνικό. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω ρυθμίσεις στο μέλλον, έτσι ώστε να καλύπτεται από τη σχετική νομοθεσία το σύνολο της επένδυσης.

2. Στην περιοχή του Δήμου Πειραιώς η οποία περικλείεται από τις οδούς: Γρ. Λαμπράκη, Ακτή Μουτσοπούλου, 2ας Μεραρχίας, Ακτή Μιαούλη, Ακτή Ποσειδώνος, Ακτή Καλλιμασιώτη, Αλιπέδου, Κέκροπος και Καραολή και Δημητρίου. Τα όρια συμπίπτουν με τα όρια του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) που λειτουργεί στην περιοχή.

3. Στην περιοχή του Δήμου Καλλιθέας η οποία περικλείεται από τις οδούς Αιγέως, Ευριπίδου, Ζερβού, Αγίας Λαύρας, Κρέμου, Χαροκόπου, Δημοσθένους, Σκρα, Αριστείδου, Ολυμπίας, Ιατρίδου, Πλάτωνος, Σπάρτης, λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου, Περικλέους, Μεταμορφώσεως, Πραξιτέλους, Ισμήνης, Θαλή, Πεισίστρατου, πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου έως λεωφόρο Ποσειδώνος.

4. Στην περιοχή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου η οποία εκτείνεται από τη λεωφόρο Αμφιθέας έως τη λεωφόρο Ποσειδώνος.

5. Στην περιοχή του Δήμου Αλίμου η οποία περικλείεται από τις οδούς Ελλης, λεωφ. Ελευθερίας, Θουκυδίδου, Αθανάσιου Διάκου, Κοτοπούλη, Π. Μελά, Επτανήσου, λεωφόρο Αλίμου και λεωφόρο Ποσειδώνος.

6. Στην περιοχή του Δήμου Γλυφάδας η οποία εκτείνεται από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης έως τη λεωφόρο Ποσειδώνος.

7. Στο τμήμα του Ακινήτου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το οποίο λειτουργεί ως Εμπορικό Πάρκο. Σήμερα στο Εμπορικό Πάρκο λειτουργούν καταστήματα των αλυσίδων ΙΚΕΑ, Leroy Merlin, Κωτσόβολος και Factory Outlet. Δεν συμπεριλαμβάνεται το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen Athens, καθώς και το Smart Park.

8. Στο τμήμα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση 3046/51009/1994 (ΦΕΚ Β΄ 833), το οποίο περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, 26ης Οκτωβρίου, Καρατάσου, Ναυάρχου Κουντουριώτου, λεωφ. Νίκης, Παύλου Μελά, Καθηγητού Αντωνίου Κεραμόπουλου και Στέφανου Τάττη.

Στο ΣτΕ ετοιμάζεται να προσφύγει η ΕΣΕΕ

Την έκδοση της υπουργικής απόφασης αναμένει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), προκειμένου να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωσή της. Τούτο το είχε προαναγγείλει η ΕΣΕΕ από την περίοδο ακόμη των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και το επανέλαβε χθες ο πρόεδρός της Β. Κορκίδης με αφορμή τις πληροφορίες για το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης.

«Κάποιοι μεταχειρίζονται το επιχείρημα της απελευθέρωσης σε μια αγορά όπου η οικονομία της τελεί υπό περιορισμό, το τραπεζικό σύστημα παραμένει φυλακισμένο, ενώ η επιχειρηματικότητα, δέσμια των capital controls. Είναι αυτοί που αγνοούν ότι μια τέτοιου είδους απελευθέρωση, όπως αυτή στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στη Γερμανία, πραγματοποιήθηκε για να αντιμετωπιστεί η απειλή της στροφής των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές, την ώρα που είναι κλειστά τα καταστήματα. Αυτή η απειλή, όμως, ακόμη δεν υπάρχει στη χώρα μας, γιατί το παραδοσιακό εμπόριο συμβαδίζει με το ηλεκτρονικό εμπόριο, που λειτουργεί συμπληρωματικά. Αντιθέτως, η απειλή που βλέπουμε να κυριαρχεί στην ελληνική αγορά και αποτελεί εσωτερική αγωνία όλων των εμπόρων είναι η μονιμοποίηση της έλλειψης χρημάτων στους καταναλωτές. Οσο για την υπουργική απόφαση, που δυστυχώς αποτελεί προαπαιτούμενη εκκρεμότητα για την εκταμίευση της δόσης, μόλις αυτή εκδοθεί, είναι ήδη αποφασισμένο ότι εργοδότες και εργαζόμενοι θα προσφύγουμε επί της αρχής στο ΣτΕ», δήλωσε σχετικά.

Σήμερα στις 4.30 μ.μ. ο κ. Β. Κορκίδης, συνοδευόμενος από προέδρους μεγάλων εμπορικών συλλόγων, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, όπου μεταξύ άλλων θα τεθεί το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

http://www.kathimerini.gr

on 9:46:00 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Στα χαρτιά η λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.