loading...

Γιάννο μου το μαντήλι τους τι τόχεις λερωμένο

Ένας πρώην Υπουργός, οδηγείται στη Δικαιοσύνη για υποθέσεις εξοπλιστικών και μίζας. Ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Του Κώστα Βαξεβάνη

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, ο Γιάννος συνέχιζε να είναι για τoν Τύπο, εκλεκτός και ενδιαφέρων τύπος. Όχι μόνο δημοσίευαν τις απόψεις του, αλλά καλλιεργούσαν και τη σύγχυση πως δήθεν δεν υπήρχε θέμα με το Πόθεν Έσχες του, ακόμη και πως δεν ήταν στη λίστα Λαγκάρντ. Δεν θα ξεχάσω την ημέρα εκείνη του Οκτωβρίου του 2012, όταν πήραμε τηλέφωνο από το HOT DOC τον Παπαντωνίου για να μας απαντήσει επισήμως γιατί το όνομα της συζύγου του ήταν στη λίστα Λαγκάρντ, που απείλησε με μηνύσεις και αγωγές λέγοντας πως πρόκειται για συνωνυμία και θα υποστούμε τα νόμιμα. Με την ίδια παρελκυστική τακτική, ο Παπαντωνίου απείλησε τους Financial Times για όσα έγραψαν για το Πόθεν Έσχες του αλλά και τις γαλλικές εφημερίδες που έγραψαν για τα εξοπλιστικά. Στην Ελλάδα φυσικά υπήρχαν πρόθυμοι που αναμετέδιδαν πως όλα είναι ένα ψέμα και άλλοι, υπουργοί αυτοί, που άλλαζαν το νόμο περί Πόθεν Έσχες που μετέτρεπε το αδίκημα της οικογένειας Παπαντωνίου σε παραγεγραμμένο πλημμέλημα.

Η ίδια τακτική συνεχίστηκε και την Τετάρτη με τη συζήτηση για τον Παπαντωνίου στη Βουλή. Η Φώφη Γεννηματά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησαν να είναι στη Βουλή την ώρα που συζητούσε για τη διαφθορά με πρωταγωνιστή έναν πρώην υπουργό. Γιατί; Δεν συμμετείχαν σε μια συζήτηση στην οποία δημόσια και σκληρά, έπρεπε να διαχωρίσουν τη θέση τους και από το Γιάννο και από τη διαφθορά.

Τα κόμματά τους, όχι μόνο ψήφισαν ένα Σύνταγμα με νόμο που αμνηστεύει τους Υπουργούς, αλλά ακόμη και όταν η Δικαιοσύνη καταφέρει να τρυπήσει αυτό το πλέγμα της προκλητικής αμνήστευσης και φτάσει η ώρα της απολογίας, αυτοί προκλητικά απέχουν. Δεν μιλάνε ούτε για τη διαφθορά ούτε φυσικά για το Γιάννο.

Ο λόγος είναι ορατός. Για να παραφράσω το δημώδες άσμα, Γιάννο μου το μαντήλι τους, τι τόχεις λερωμένο. Ίσως και το τραπεζομάντηλο και το σεντόνι τους. Γιατί υπήρξαν ομοτράπεζοι του Γιάννου και στα πολιτικά τραπέζια και στα κοσμικά. Μαζί έφαγαν –και με κάποιους τά 'φαγαν-, εφάρμοσαν πολιτικές, έστησαν εκτός από τα εξοπλιστικά τα κόλπα του Χρηματιστηρίου.

Ο Γιάννος ήταν ο εκλεκτός υπουργός του Σημίτη που διαβεβαίωνε για το θαύμα του Χρηματιστηρίου. Αυτός ήταν ο τσάρος της Οικονομίας μιας κυβέρνησης, που όπως σωστά είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή όπου (αυτός) παραβρέθηκε, «ο πρωθυπουργός της Σημίτης, έβλεπε τα σκάνδαλα να περνούν».

Ο Γιάννος Παναντωνίου δεν είναι ένας απολιτίκ τύπος που ξεπέρασε τα όρια, ούτε τεχνοκράτης που έμπλεξε. Ήταν ο εκσυγχρονισμός του Σημίτη, μαζί με τον Τσουκάτο, το Βενιζέλο και φυσικά τον άλλο Γιάννο, το Γιάννο Στουρνάρα. Με αυτόν ειδικά είχαν σχέση πολιτικού αίματος και οικοπέδων. Ο Παπαντωνίου υπήρξε μέντορας του Στουρνάρα. Τον έκανε σύμβουλό του, τον έβαλε στην πολιτική, του εξασφάλισε την κρατικοδίαιτη πορεία ως επικεφαλής της Εμπορικής, τον επέβαλε ως χέρι, μακρύ χέρι μάλιστα, του εκσυγχρονισμού. Στη συνέχεια μαζί αγόρασαν τα γειτονικά οικόπεδα στη Σύρο όπου έχτισαν τις πολυτελείς βίλες. Νόμιμες φυσικά. Η μόνη παράνομη βίλα υπουργού στην Ελλάδα, ήταν αυτή του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Στο ίδιο κόμμα ήταν και η Φώφη Γεννηματά, με θέση περίοπτη και θέα στον Σημιτικό εκσυγχρονισμό. Ακριβώς απέναντι ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με θέα τη Siemens και τα υποβρύχια του Άκη και του Παπαντωνίου και του Βενιζέλου. Στο μπαλκόνι του δικού του εκσυγχρονισμού που δεν είχε κονταροχτύπημα με τη διαφθορά και τους Γιάννους, αλλά απολύσεις και μικρότερο δημόσιο τομέα, Υγείας και δημόσια Παιδεία.

Γι' αυτό αν τους ακούσετε σήμερα να μιλάνε, η καταστροφή που περιγράφουν ξεκίνησε όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση. Αν κάνουν άλλη ανάλυση από την πολιτική τους αφήγηση, πρέπει να πάνε πίσω, να ακουμπήσουν το Σημίτη, το Μητσοτάκη, το Στουρνάρα, τη Φώφη τον ίδιο τους τον εαυτό.

Γι' αυτό δεν πήγαν στη Βουλή, γι' αυτό δεν ακούμπησαν τον Παπαντωνίου, γι' αυτό θέλουν η ιστορία αυτή να κλείσει γρήγορα ως ιστορία κάποιου «τεχνοκράτη βρε αδερφέ που εξώκειλε όπως και ο Άκης». Γιατί η «ιστορία» αυτή είναι η δική τους ιστορία. Φυσικά σκουπίζονταν με το μαντήλι του Γιάννου. Ας δώσει ο καθένας τις εξηγήσεις του για το ποιοι το λέρωσαν.

http://www.koutipandoras.gr

on 1:19:00 μ.μ.. Filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Γιάννο μου το μαντήλι τους τι τόχεις λερωμένο

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.