loading...

«Ψηφίζουν» Ελλάδα οι Ρώσοι τουρίστες





















Περισσότερους Ρώσους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι εκτιμάται ότι θα υποδεχτεί μέχρι τη λήξη της φετινής σεζόν η Χαλκιδική, ενώ και στην Πιερία η ρωσική γλώσσα εκτιμάται ότι θα ακούγεται συχνότερα στις δημοφιλείς ακτές της Κατερίνης και του Πλαταμώνα, τουλάχιστον έως το τέλος του καλοκαιριού, με τις αφίξεις να ανακάμπτουν ελαφρώς έπειτα από μια διετία κάθετης πτώσης.

Τις εκτιμήσεις αυτές διατυπώνουν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εκπρόσωποι των ξενοδοχειακών ενώσεων των δύο περιοχών, σύμφωνα με τους οποίους οι Ρώσοι ταξιδιώτες εξακολουθούν να προτιμούν τα ξενοδοχεία με περισσότερα "αστέρια" (επωφελούμενοι και από τις χαμηλές τιμές που πετυχαίνουν μέσω early booking - προκρατήσεων), ενώ σπανίως διανυκτερεύουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη -έστω ελαφρά- του εισερχόμενου τουρισμού από Ρωσία προς τα γνωστά βορειοελλαδικά θέρετρα έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία τα στοιχεία από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας (Rosstat) αποτυπώνουν θετική εικόνα για τον εισερχόμενο τουρισμό στη χώρα μας: ενδεικτικό είναι ότι το 2016, μια χρονιά κατά την οποία λιγότεροι Ρώσοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό (με τον αριθμό τους να σημειώνει πτώση περίπου 8%), η Ελλάδα όχι απλά δεν επηρεάστηκε δυσμενώς, αλλά "είδε" και σημαντικά περισσότερες αφίξεις (+23,4%), καταλαμβάνοντας μάλιστα βελτιωμένη θέση μεταξύ των αγαπημένων προορισμών των Ρώσων τουριστών (τη 13η έναντι της 16ης το 2015, με μερίδιο 2,5% επί του συνόλου των Ρώσων που ταξίδεψαν εκτός συνόρων).

Χαλκιδική: Αναμένονται περίπου 70.000 αφίξεις, από τις οποίες θα επωφεληθούν κυρίως ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων

"Στη Χαλκιδική εκτιμούμε ότι θα έχουμε φέτος μικρή αύξηση αφίξεων, της τάξης του 10% σε σχέση με το 2016, από τη ρωσική αγορά, δηλαδή αναμένουμε να δούμε περίπου 70.000 αφίξεις (σ.σ. αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου "Μακεδονία"). Παρατηρούμε παράλληλα ότι οι Ρώσοι τουρίστες επέλεξαν ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, έχοντας φροντίσει να κάνουν προκρατήσεις ήδη από τον χειμώνα (early bookings), μέσω των οποίων εξασφάλισαν χαμηλές τιμές" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού της Χαλκιδικής και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.

Ερωτηθείς για τη διαδικασία έκδοσης βίζας και το κατά πόσον οι χρόνοι έχουν επιταχυνθεί, απαντά ότι "παρότι μέχρι τον Φεβρουάριο υπήρχαν σημαντικά προβλήματα, μετά τον Μάρτιο οι συνθήκες βελτιώθηκαν πάρα πολύ και πλέον ο μέσος χρόνος έκδοσης της βίζας για έναν Ρώσο που επιθυμεί να επισκεφτεί την Ελλάδα είναι οι 48 ώρες". Ως προς τους αγαπημένους προορισμούς των Ρώσων τουριστών, ο κ.Τάσιος διευκρινίζει ότι δεν επισκέπτονται πλέον μόνο τη βόρεια Ελλάδα, όπως ίσχυε παλαιότερα, αλλά τα δημοφιλή θέρετρα σε όλη τη χώρα.

Η νέα "αγαπημένη" τους είναι η Κρήτη, που αποτελεί τον πρώτο προορισμό τους, ενώ ακολουθούν η Ρόδος και η Κως. Στη Χαλκιδική επιλέγουν κυρίως το πρώτο και το δεύτερο "πόδι" (Σιθωνία και Κασσάνδρα), όπου υπάρχει η υψηλότερη συγκέντρωση ξενοδοχείων υψηλότερων κατηγοριών (τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επισκέπτονται τη γειτονική του Αγίου Όρους Ουρανούπολη, στο τρίτο.

Πιερία: Ελαφρώς καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι, μετά μια διετία κάθετης πτώσης στις αφίξεις

Στην Πιερία, η σοβαρή υποτίμηση του ρουβλιού, που οδήγησε σε σαρωτική απώλεια της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων στο εξωτερικό, αποτυπώθηκε σε κάθετη πτώση των αφίξεων από το 2015. 'Οπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της 'Ενωσης Ξενοδόχων της περιοχής, Ευαγγελία Λάμπρου- Ξυπτερά, "τα τελευταία δύο χρόνια ο εισερχόμενος τουρισμός από τη ρωσική αγορά μειώθηκε πάρα πολύ σε σχέση με μια τριετία πριν. Η εκτίμηση που υπάρχει για τη φετινή σεζόν, με βάση τις πληροφορίες από τους ξενοδόχους-μέλη της ένωσης, είναι ότι η εικόνα -σε ό,τι αφορά τις αφίξεις- θα είναι ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με πέρυσι".

Η ίδια επιβεβαιώνει ότι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των Ρώσων, οι οποίοι όταν επισκέπτονται την περιοχή δεν αναζητούν τις επιγραφές "rooms to let", αλλά προτιμούν να ...μετρούν αστέρια, επιλέγοντας ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, με μεγαλύτερη "ροπή" προς τις μονάδες δίπλα στο κύμα, που εδρεύουν στην Παραλία της Κατερίνης και στην περιοχή των ακτών του Πλαταμώνα.

Λιγότεροι Ρώσοι ταξίδεψαν σε χώρες του εξωτερικού το 2016, αλλά η εικόνα για την Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετική

Με βάση την πιο πρόσφατη (11/7/2017) ετήσια έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, τα στοιχεία της Rosstat δείχνουν ότι η ροή Ρώσων τουριστών προς το εξωτερικό εμφάνισε μείωση της τάξης του 7,9% κατά το 2016: συγκεκριμένα, ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε τα 31,7 εκατ. άτομα, έναντι 34,4 εκατ. το 2015.

"Η μείωση αυτή οφείλεται στην αποδυνάμωση του ρωσικού νομίσματος και στην περαιτέρω μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των Ρώσων κατά 6% το 2016”. Ο πιο δημοφιλής προορισμός των Ρώσων τουριστών στην Ευρώπη ήταν η Φιλανδία, που προσήλκυσε 2,9 εκατ. επισκέπτες από τη συγκεκριμένη χώρα (μείωση 5,6% σε σχέση με το 2015).

Η Ελλάδα κατέλαβε, με βάση την έκθεση, τη 13η θέση μεταξύ των προορισμών των Ρώσων τουριστών το 2016 (έναντι της 16ης θέσης το 2015), καθώς οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 23,4%. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Rosstat, την Ελλάδα επισκέφθηκαν 782.000 Ρώσοι τουρίστες το 2016, ήτοι 148.000 περισσότεροι, σε σχέση με το 2015 (2015: 634.000 τουρίστες από τη Ρωσία). "Ωστόσο", τονίζεται στην έκθεση, "επισημαίνουμε την απόκλιση που εμφανίζεται μεταξύ των στοιχείων των ρωσικών και των ελληνικών αρχών, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το 2016 η χώρα μας υποδέχθηκε 595.500 Ρώσους τουρίστες, καταγράφοντας αύξηση 16%, έναντι των 512.800 τουριστών που είχε υποδεχθεί το 2015".

Πρωταγωνίστρια η Κύπρος, "εκτός λίστας" η Αίγυπτος, πτώση 77% στις αφίξεις Ρώσων στην Τουρκία

Η Κύπρος πρωταγωνίστησε ως προς το ποσοστό αύξησης των αφίξεων, καθώς την προτίμησαν -σύμφωνα με τα στοιχεία της Rosstat- 813.000 Ρώσοι τουρίστες (+47,8%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη μείωση σημείωσε η Αίγυπτος, η οποία δεν εμφανίζεται πλέον ανάμεσα στις 60 πρώτες χώρες-προορισμούς που ανακοίνωσε η Rosstat, παρότι το 2015 είχε υποδεχτεί 2,2 εκατομμύρια τουρίστες από τη Ρωσία. Δραματική πτώση σημειώθηκε -σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου ΟΕΥ- και στις αφίξεις Ρώσων τουριστών που ταξίδεψαν πέρυσι στην Τουρκία (-77%), με τον αριθμό τους να συρρικνώνεται στις 797.000 το 2016 έναντι 3,5 εκ. το 2015.

Όσον αφορά την τουριστική δαπάνη, μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης του γραφείου ΟΕΥ, δεν είχαν δημοσιευθεί στοιχεία για το έτος 2016. Το 2015, πάντως, είχε καταγραφεί αξιοσημείωτη υποχώρηση της ρωσικής δαπάνης για τουριστικές υπηρεσίες, της τάξης του 30%, έναντι του προηγούμενου έτους, σε συνέχεια της πτωτικής τάσης που είχε εμφανιστεί ήδη με πιο ήπιο τρόπο το 2014 (-6,9%). Ως αποτέλεσμα, η μέση κατά κεφαλή δαπάνη των Ρώσων για διεθνείς τουριστικές υπηρεσίες υποχώρησε στα 238 δολ. ΗΠΑ, έναντι 374 δολ. το 2013, όταν είχε καταγράψει ρεκόρ.

Οι ρωσικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού

Σταθερό παραμένει πάντως το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ρώσων για την Ελλάδα σε επίπεδο τουρισμού. Σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου ΟΕΥ, "η ξενοδοχειακή αλυσίδα Atlantica Hotels & Resorts (κατά 50% ανήκει στο γερμανικό όμιλο TUI) και το ρωσικό τουριστικό πρακτορείο Nataly Tours ανακοίνωσαν την από κοινού έναρξη επενδυτικού σχεδίου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι δύο εταίροι σκοπεύουν σε διάστημα πενταετίας να κατασκευάσουν στη χώρα μας είκοσι (20) νέα ξενοδοχεία, το δε ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ".

Ο δε όμιλος Mouzenidis κυρίαρχος εδώ και χρόνια της διμερούς τουριστικής αγοράς μέσω του Mouzenidis Travel, εκτός από την αεροπορική εταιρεία Ellinair, την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Mouzenidis Real Estate και το κέντρο προσκυνηματικού τουρισμού Solun, έχει δημιουργήσει «τα ξενοδοχεία "Potidea Palace" και "Portes Palace" στη Χαλκιδική, τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και την αίθουσα VIP στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", την επιχείρηση παραγωγής κρασιού "Mouzenidis Wine" και το κελάρι-κάβα "Kava Idea", την εταιρεία αερομεταφορών φορτίων (cargo) "CSR Air Services" και το πόρταλ "Grecomania.ru"» καταλήγει η έκθεση.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.topontiki.gr

on 11:25:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for «Ψηφίζουν» Ελλάδα οι Ρώσοι τουρίστες

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.