Άλυτο πρόβλημα οι επικουρικές
ΡΟΗ, ΧΡΗΜΑ 9:36:00 π.μ.
Νέο τσεκούρι πέφτει στις ήδη πετσοκομμένες επικουρικές συντάξεις που υπόκεινται σε «ρήτρα θανάτου» και στερούνται εδώ και δυόμισι χρόνια 75.000 δικαιούχοι.
Ειδικότερα η ρήτρα θανάτου για τις κύριες συντάξεις, θα βγαίνει από ένα πίνακα θνησιμότητας... Δηλαδή στους πιο μεγάλους σε ηλικία, με μικρό προσδόκιμο επιβίωσης, η μείωση θα είναι μικρότερη, στους πιο μικρούς σε ηλικία συνταξιούχους η μείωση θα είναι μεγαλύτερη.
Ωστόσο καμία επικουρική δεν έχει εκδοθεί από την 1.1.2015, καθώς ο περιβόητος μαθηματικός τύπος των νέων επικουρικών έχει λοξοδρομήσει πάλι μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και Ενιαίας Αναλογιστικής Αρχής και Διεύθυνσης Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας, με την πρώτη να υποστηρίζει ότι είχε ενημερώσει εγγράφως την Εθνική Αναλογιστική Αρχή πως δεν είναι διαθέσιμες οι απαραίτητες μεταβλητές (ηλικία του επιζώντος συζύγου, μέσο πλήθος και ηλικία προστατευόμενων τέκνων του θανόντος κ.ά.) που ζητούνται για τη διαμόρφωση του τύπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων.
Έτσι, η έκδοση της εγκυκλίου που θα περιλαμβάνει οδηγίες για τον νέο τρόπο υπολογισμού διαρκώς εξαγγέλλεται και διαρκώς αναβάλλεται. Το σίγουρο είναι ότι οι επικουρικές για τους νέους συνταξιούχους θα είναι χαμηλότερες και μεταβαλλόμενες ανάλογα με τους δείκτες θνησιμότητας, ώστε αν οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, το ποσό να είναι μικρότερο.
Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι επικουρικές ήδη μειώθηκαν έως και 80%, φτάνοντας πλέον κατά μέσο όρο στα 160 ευρώ, ενώ μελέτη του καθηγητή Σάββα Ρομπόλη προβλέπει ότι η μέση επικουρική σύνταξη το 2021 θα ανέρχεται σε 144 ευρώ μεικτά.
Για το ζήτημα ο Γιώργος Ρωμανιάς επισημαίνει ότι το όλο θέμα έχει φτιαχτεί στο γόνατο, γι’ αυτό και είναι ανεφάρμοστο...
Ειδικότερα τονίζει ότι οι συντάξεις των νέων ασφαλισμένων θα υπολογίζονται με βάση κάποιους δείκτες. Ένας απ’ αυτούς θα είναι ο δείκτης εξέλιξης των μισθών, όμως, τέτοιο δείκτη δεν βγάζει η Εθνική Στατιστική Αρχή, ούτε η Eurostat, ούτε καμία Στατιστική Υπηρεσία στον κόσμο, με αποτέλεσμα όλα αυτά που ανακοινώνονται να είναι ένας ανεφάρμοστος νόμος, γι’ αυτό τον άλλαξαν με τον δείκτη εξέλιξης των τιμών καταναλωτή.
Την ίδια ώρα και οι επικουρικές που θα υπολογίζονται με τον δείκτη εξέλιξης του ρυθμού αυξομείωσης των συντάξεων είναι στον αέρα, καθώς τέτοιο δείκτη δεν βγάζει η Εθνική Στατιστική Αρχή, οπότε δεν μπορούν να υπολογιστούν από 1.1.2015.
Όσον αφορά το ύψος της σύνταξης, είπε ότι «σήμερα η μέση κύρια είναι στα 714 ευρώ και η επικουρική 140 ευρώ. Η επικουρική θα πέσει στα 90 με 94 ευρώ και η κύρια στα 590. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν συντάξεις με 300 και 350 ευρώ». Εκτίμησε ότι «ο πάτος είναι πολύ μακριά ακόμα. Κάτι πρέπει να αλλάξει, γιατί θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη» και πρόσθεσε πως «δεν βγαίνει με πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2% για τα επόμενα 38 χρόνια».
Ψαλίδισμα
Θυμίζουμε ότι οι περικοπές στις επικουρικές ξεκίνησαν την περίοδο 2011-2014 και συνεχίστηκαν τον Ιούλιο του 2015, οπότε επεβλήθη εισφορά υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης 6% σε όλες τις επικουρικές. Ακολούθησε το τεράστιο ψαλίδισμα το 2016 με μειώσεις που έφτασαν έως και 50% για 250.000 επικουρικές συντάξεις. Οι μειώσεις θα επανέλθουν το 2019 με περικοπή έως 18% σε επιπλέον 200.000 επικουρικές που εμφανίζουν προσωπική διαφορά. Οι περικοπές ανέρχονται συνολικά σε 232 εκατ. ευρώ το 2019, 225 εκατ. το 2020 και 218 εκατ. το 2021.
Όπως και να ‘χει όμως η Κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την έκδοση εγκυκλίου που θα περιλαμβάνει οδηγίες για τον νέο τρόπο υπολογισμού. «Ίδωμεν πότε»!
Υπενθυμίζουμε ότι όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1.1.2015 και μετά θα παίρνουν ένα τμήμα της σύνταξης για τα έτη ασφάλισης έως το 2014 και ένα δεύτερο τμήμα από την 1.1.2015 και μετά, που θα υπολογίζεται με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Οι ειδικοί στην ασφάλιση εφιστούν την προσοχή καθώς οι νέες επικουρικές που αναμένεται να εκδοθούν αναδρομικά από την 1.1.2015 θα υπολογιστούν βάσει των καταβληθεισών εισφορών που είναι περασμένες στη μερίδα του ασφαλισμένου. Δηλαδή, αν οι εισφορές κρατήθηκαν από εργοδότες και επιχειρήσεις αλλά δεν αποδόθηκαν, τότε πρέπει ο ίδιος ο ασφαλισμένος να «κυνηγήσει» τον εργοδότη για να μη χάσει ασφαλιστικό χρόνο και αντίστοιχο ποσό στη σύνταξή του.
Όσο για τη «ρήτρα θανάτου», θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό των επικουρικών που θα εκδοθούν από την 1.1.2015. Δηλαδή το ποσό της σύνταξης θα είναι μικρότερο αν οι συνταξιούχοι βγουν νωρίς στη σύνταξη και έχουν πολλά χρόνια ζωής μπροστά τους. Ακόμα μικρότερο θα είναι το ποσό αν η σύνταξη πρόκειται να μεταβιβαστεί στον/στη σύζυγο λόγω θανάτου.
Από την άλλη, αν συνταξιοδοτηθούν αργότερα, θα έχουν διανύσει μεγαλύτερο διάστημα με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, οπότε και πάλι πρέπει να περιμένουν μειωμένη επικουρική.
Ωστόσο, ήταν τόσο βαρύς ο πέλεκυς που έπεσε τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο στους παλιούς συνταξιούχους ώστε αυτοί που βγαίνουν σήμερα με το νέο καθεστώς θα πάρουν υψηλότερες συντάξεις κατά 20%.
Τα δεδομένα
Ειδικότερα πάντως τα νέα δεδομένα στις επικουρικές είναι τα εξής:
1 Εάν το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων των ήδη καταβαλλόμενων πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου συντάξεων είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 ευρώ, η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης και της επανυπολογισθείσας, διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο. Αυτή η προσωπική διαφορά χάνεται σιγά - σιγά, σύμφωνα με την ετήσια αναπροσαρμογή των επικουρικών, όπως προβλέπεται με τον νόμο.
2 Εάν το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων των ήδη καταβαλλόμενων – πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου – συντάξεων είναι μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ, και το άθροισμα κύριων και επανυπολογισμένων επικουρικών συντάξεων συνεχίζει να είναι μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ, η επικουρική σύνταξη καταβάλλεται στο ύψος που διαμορφώνεται με τον νέο τρόπο υπολογισμού.
Σε κάθε περίπτωση, η αναπροσαρμογή της επικουρικής σύνταξης εφαρμόζεται σε τέτοιο ύψος ώστε να διασφαλίζεται ότι το άθροισμα κύριας και επικουρικής δεν θα υπολείπεται του ποσού των 1.300 ευρώ. Η διαφορά μεταξύ του επανυπολογισμένου ποσού επικουρικής σύνταξης και του ποσού της σύνταξης που τελικά καταβάλλεται διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο, η οποία χάνεται επίσης σταδιακά σύμφωνα με την ετήσια αναπροσαρμογή των επικουρικών.
3 Στον υπολογισμό του αθροίσματος των 1.300 ευρώ συμπεριλαμβάνεται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης και οι κρατήσεις εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης.
4 Στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου των 1.300 ευρώ, όσον αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία, δεν λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας. Η διαδικασία εφαρμόζεται και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τις 31.12.2014.
5 Για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1.1.2015 και εφεξής, καθώς και για όσες έχουν κατατεθεί μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, για τον υπολογισμό του ποσού της επικουρικής που δικαιούται ένας συνταξιούχος αναφορικά με τον χρόνο ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί έως 31.12.2014, ισχύουν τα εξής:
Ο νόμος Κατρούγκαλου όρισε ρητώς πως όσοι έχουν καταθέσει αίτηση από 1.1.2015 και μετά θα πάρουν επικουρική σύνταξη που αποτελείται από δύο τμήματα:
Το πρώτο και βασικό τμήμα της σύνταξης αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2014 και υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ’ έτος επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης.
Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1.1.2015 και εφεξής υπολογίζεται σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.
http://www.topontiki.gr