loading...

Ο Τσακαλώτος στηρίζει τον Κορέατη σύμβουλο του


του Κωστή Πλάντζου

Στην Βουλή φτάνει και πάλι η αντιπαράθεση για τον «βίο και πολιτεία» του κορεάτη "μυστικοσύμβουλου" των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Γκλεν Κιμ, ύστερα από τις αποκαλύψεις που έκανε ο ίδιος για τον ρόλο που έπαιξε στο αμφιλεγόμενο σχέδιο Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα και πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων με κουπόνια το καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα όδευε σε ρήξη με τους εταίρους και πιστωτές της –πριν ανακρούσει πρύμναν ο Πρωθυπουργός.
Η παρουσίαση με όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου εκείνου από τον Γκλεν Κιμ, όπως και ο παρασκηνιακός –αλλά πρωταγωνιστικός ταυτόχρονα- ρόλος που αποκάλυψε ο ίδιος ότι διαδραματίζει κατά τα τελευταία δύο χρόνια στον πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που φέρνει ξανά στη Βουλή τη συζήτηση για τα γεγονότα και τα πρόσωπα που κρύβονταν πίσω από αυτά.

«Ακαδημαϊκή συζήτηση» λέει ο Τσακαλώτος

Παρά την δημοσιοποίηση των δηλώσεων του κυρίου Γκλεν Κιμ (και σε βίντεο ακόμη), φαίνεται ότι ο …«αγνώστου ταυτότητος» σύμβουλος της κυβέρνησης εξακολουθεί να απολαμβάνει την αμέριστη στήριξη του υπουργού Οικονομικών κυρίου Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος έσπευσε όταν ερωτήθηκε σχετικά από το protothema.gr να πει ότι «δίδεται μεγάλη διάσταση σε μια ακαδημαϊκή τοποθέτηση που έκανε». Στάθηκε κυρίως δηλαδή (ως ακαδημαϊκός ίσως και ο ίδιος) στο ότι οι δηλώσεις του Γκλεν Κιμ είχαν … επιστημονικό ενδιαφέρον γιατί έγιναν με τη μορφή ομιλίας σε εκδήλωση του κόμματος του Μπέμπε Γκρίλο στο ιταλικό κοινοβούλιο, και όχι στο ότι τα περί «παράλληλου νομίσματος» αφορούσαν ένα πραγματικό «πείραμα», για τη χώρα και συνολικά την νομισματική Ένωση της Ευρώπης.

Η σύντομη στιχομυθία που ακολούθησε με τον υπουργό ήταν εξίσου αποκαλυπτική των διαθέσεων στήριξης στον Κορεάτη συνεργάτη του και υποβάθμισης των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων:

Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει ότι τον καλύπτετε για τις δηλώσεις του αυτές;
Υπουργός: Όχι. Δεν τις έχω ακούσει στο σύνολό τους. Αν ήταν να πιστεύω ό,τι γράφετε…
Δημοσιογράφος: Τον ρωτήσατε όμως να σας εξηγήσει ο ίδιος τι ακριβώς έχει πει;
Υπουργός: Όχι, δεν τον ρώτησα…
Και όλα αυτά, σαν να είναι απολύτως φυσιολογικό για οποιονδήποτε ξένο σύμβουλο που εμπλέκεται ή ​χειρίζεται εθνικά ζητήματα άλλης χώρας χωρίς να τον συνδέει κάποιας μορφής δημόσια σύμβαση ή δέσμευση, να κινείται στα χνάρια του κυρίου Γιάνη Βαρουφάκη και να παραδίδει διαλέξεις στο εξωτερικό για το «ελληνικό δράμα», «λανσάροντας» έτσι τον εαυτό του μάλλον –παρά την χώρα- στις διεθνείς αγορές.
Ανάβει «φωτιές»
​Και ​ενώ ο ίδιος ο Γκλεν Κιμ εμφανίζεται να μιλάει on camera σε ...ξένα κοινοβούλια, δεν μιλά ούτε ο ίδιος ούτε άλλος κανείς στην κυβέρνηση για αυτόν και τον ρόλο που παίζει στις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.
Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία ζητά από χθες πλέον τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ενώ άμεση ήταν και η αντίδραση των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ.κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Γιάννη Κουτσούκου, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, καθώς και του ανεξάρτητου βουλευτή κυρίου Χάρη Θεοχάρη, που ζητούν να έρθει το θέμα στη Βουλή για να δώσουν εξηγήσεις οι υπουργοί Οικονομικών κ.Τσακαλώτος και Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
Μάλιστα ο κύριος Γιάννης Κουτσούκος τονίζει ότι σε ερώτηση που απηύθυνε ο ίδιος στις 21 Μαΐου 2015 προς τον τότε υπουργό Οικονομικών, ο κύριος Βαρουφάκης είχε διαψεύσει ότι η κυβέρνηση απεργάστηκε σχέδιο για IOU’s ή … “κουπόνια σίτισης" -όπως αυτά με τα οποία παραλλήλισε το σχέδιό του ο Γκλεν Κιμ!

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ο Κορεάτης προκαλεί σάλο, κυρίως για τον λόγο ότι ουδείς από την κυβέρνηση έχει δώσει ποτέ εξηγήσεις για το από πού και ως πού επέβαλε από το 2015 σαν οικονομικό σύμβουλό της (ή ως τι άλλο ακριβώς) τον αμφισβητούμενο Κορεάτη -πρώην στέλεχος χρεωκοπημένης της Lehman Brothers- χωρίς καν διαγωνισμό, χωρίς δημοσιευμένη σύμβαση ή άλλη εξουσιοδότηση που να ορίζει την αμοιβή του ή κάποιους όρους εχεμύθειας κλπ για τις πληροφορίες που εκ των έσω μαθαίνει ή για σχέδια και δράσεις που διαχειρίζεται σε θέματα όπως η μη πληρωμή δόσεων (πιστωτικό γεγονός εντός ευρωζώνης), τράπεζες (κλείσιμο, capital controls, νέα ανακεφαλαιοποίηση) κλπ.

Στις ελάχιστες φορές που η κυβέρνηση έκανε αναφορά στο πρόσωπο του Κορεάτη συμβούλου, ήταν το 2015 που ο κύριος Βαρουφάκης περιορίστηκε να πει πως… είναι εξαιρετικός τεχνοκράτης –χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία που του ζητήθηκαν- ενώ και ο κύριος Τσακαλώτος, απαντώντας σε άλλα ερωτήματα στη Βουλή είπε «για τον Γκλεν Κιμ δεν θα απαντήσω σήμερα αλλά την Δευτέρα που θα έχουμε ξανά συζήτηση» -χωρίς όμως να …θυμηθεί να επανέλθει ξανά ποτέ στο ζήτημα.

Τι ερωτούν οι βουλευτές

Στην επιστολή του με την οποία ζητά να κληθεί ο κύριος Τσακαλώτος να δώσει εξηγήσεις στην Διαρκή Επιτροπη Οικονομικών Υποθέσεων, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί μέσα από φήμες, δημοσιεύματα, ομιλίες, αρθρογραφίες κλπ. Το ζήτημα πρέπει να ξεκαθαριστεί με τον επισημότερο και τον πλέον δημοκρατικό τρόπο, μέσα στο Κοινοβούλιο. Για το λόγο αυτό και ζητώ άμεσα (εντός της Βουλευτικής Συνόδου) την σύγκληση έκτακτης Συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με πρόσκληση στον τέως και στον νυν Υπουργό Οικονομικών, κ.Βαρουφάκη και κ.Τσακαλώτο, καθώς και στον σύμβουλό τους κ.Γκλεν Κιμ, ώστε να ενημερώσουν αναλυτικά τη Βουλή»…

Εξηγήσεις για τον ρόλο που διαδραματίζει σήμερα ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κ. Γκλεν Κιμ, μετά και την πρώτη δημόσια παρουσίαση του σχεδίου για το παράλληλο νόμισμα σε ημερίδα του ιταλικού κοινοβουλίου, ζητά με νέα ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, με την οποία ερωτά –μεταξύ άλλων- τον αρμόδιο υπουργό κ.Τσακαλώτο:
-Ποιες οι σημερινές αρμοδιότητες και τι είδους συμβουλευτικές υπηρεσίες προσφέρει ο κ. Γκλεν Κιμ επί υπουργίας σας;
-Με ποια ιδιότητα μετείχε ο κ. Γκλεν Κιμ στην πρόσφατη ημερίδα του ιταλικού κοινοβουλίου; Οι θέσεις που εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας-παρέμβασης απηχούν αυτές του πολιτικού του προϊσταμένου;

on 12:21:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Ο Τσακαλώτος στηρίζει τον Κορέατη σύμβουλο του

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.