loading...

Express: Η Ελλάδα στέλνει προειδοποίηση ενόψει Brexit… Δώστε μας τα μάρμαρα Elgin πίσω ή δεν υπάρχει συμφωνία


























Η Ελλάδα έχει προειδοποιήσει ότι θα εμποδίσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit εκτός αν το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί να επιστρέψει τα μάρμαρα Elgin

Η Ελλάδα θα θέσει βέτο στη συμφωνία της Μεγάλης Βρετανίας για την αποχώρηση της από την ΕΕ, αν δεν υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, υποστηρίζει η εφημερίδα Express με σημερινό (8 Αυγούστου 2017) της δημοσίευμα.

Τα γλυπτά, γνωστά και ως Μάρμαρα του Παρθενώνα, εδώ και πολύ καιρό αποτελούν πηγή διαμάχης, καθώς μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 19ου αιώνα.
Η Αθήνα έχει επανειλημμένα ζητήσει να επιστραφούν τα γλυπτά, τα οποία χρονολογούνται πριν από τη γέννηση του Χριστού – αλλά τώρα ίσως ήρθε η ώρα να επωφεληθεί.
Η χώρα πιστεύει ότι το Brexit μπορεί να της δώσει τα διπλωματικά μέσα, για να επιτύχει επιτέλους την επιστροφή των γλυπτών.

Με τη Βρετανία να διαπραγματεύεται τους όρους της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα λέει ότι είναι σε θέση να απαιτήσει την επιστροφή τους.
Ο Αλέξης Μανθεάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έκανε εκκλήσεις για διακοπή της διαδικασίας του Brexit, εκτός εάν η Βρετανία συμφωνήσει με την ανταλλαγή.

«Οι Άγγλοι θα πρέπει να λάβουν έγκριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για κάτι που θέλουν», δήλωσε.
Ο κ. Μανθεάκης πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα είναι σε θέση να ζητήσει πίσω τα μάρμαρα.
Οι δηλώσεις έγιναν, όταν ένας Έλληνας βουλευτής του ΕΚ έκανε μια παρόμοια πρόταση για να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις του Brexit ως μοχλό πίεσης για την επιστροφή των μαρμάρων.
Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μέλος του κυβερνώντος αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίστηκε ότι ο νόμος της συνθήκης της ΕΕ, σημαίνει ότι το άκρως αμφιλεγόμενο ζήτημα πρέπει να τεθεί από τους διαπραγματευτές της ΕΕ για το Brexit.

Ο κ. Κουλόγλου έχει γράψει δύο φορές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να συμπεριληφθούν στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις τα παγκοσμίως γνωστά μάρμαρα.
Έγραψε: «Οι διαπραγματευτές του Brexit πρέπει να λάβουν υπόψη την ανάγκη προστασίας της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θεωρούνται ως το μεγαλύτερο σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Ως εκ τούτου, η επανένωση των μαρμάρων θα αποτελούσε ένδειξη σεβασμού και πολιτισμένης σχέσης μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΕ, πολύ περισσότερο από μια νομική αναγκαιότητα».
Ωστόσο, η ΕΕ νίπτει τα χέρια της για το θέμα, λέγοντας στην Ελλάδα ότι τα θέματα που άπτονται της πολιτιστικής διαφύλαξης είναι ευθύνη των κρατών μελών.
Ο Tibor Navracsics, αρμόδιος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, δήλωσε:

«Τα μάρμαρα του Παρθενώνα έχουν απομακρυνθεί πολύ πριν και η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα στο θέμα».





































www.bankingnews.gr


http://www.triklopodia.gr

on 7:19:00 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Express: Η Ελλάδα στέλνει προειδοποίηση ενόψει Brexit… Δώστε μας τα μάρμαρα Elgin πίσω ή δεν υπάρχει συμφωνία

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.