loading...

Τραμπ - Τσίπρας: Αμερικανική στήριξη έναντι συμφωνιών σε άμυνα και ενέργεια




















Πολιτική στήριξη παρείχε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία με αντάλλαγμα την ικανοποίηση στρατηγικών απαιτήσεων των ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας.

Στις κοινές τους δηλώσεις μετά το γεύμα εργασίας οι δύο ηγέτες μίλησαν για εποικοδομητική συνεργασία στα πεδία της άμυνας, του εμπορίου και της ενέργειας. Ειδικότερα, ο μεν αμερικανός Πρόεδρος προέταξε τα θέματα της αμυντικοστρατιωτικής συνεργασίας, ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς τη σημαντική σύμμαχο και φίλη για πολλά χρόνια ακόμα. Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας ιεράρχησε στην κορυφή το σκέλος της συζήτησης για τις επενδύσεις ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα ανακάμπτει και αποτελεί πλέον επενδυτικό προορισμό.

Όπως και στις δηλώσεις του κατά την υποδοχή του Αλέξη τσίπρα ο αμερικανός πρόεδρος επέμεινε, επανερχόμενος ξανά και ξανά, στην αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των F-16 που όπως είπε θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Ευχαρίστησε για την φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα, αλλά και για την εκπλήρωση εκ μέρους της Ελλάδας των ΝΑΤΟικών της υποχρεώσεων ύψους 2% του ΑΕΠ.

Όπως υπογράμμισε η συμφωνία για τα F- 16 ανέρχεται στο ύψος των 2,4 δις ευρώ περίπου (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος αναβάθμισης αποτελείται από 1,4 δις αμερικανικά κεφάλαια και 1 δις ελληνικά). Ταυτόχρονα εξέφρασε την αμερικανική υποστήριξη στην κατασκευή του αγωγού TAP και επισήμανε ως επισφράγιση της εμπορικής συνεργασίας των δύο χώρων την ανάδειξη των ΗΠΑ σε τιμώμενη χώρα στην προσεχή Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Τέλος, στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος Τραμπ έδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα για την προσπάθεια ανάκαμψης και τόνισε ότι επιζητεί περαιτέρω συνεργασία σε ένα φάσμα θεμάτων.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που έχουν υπάρξει μετά το β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ανέφερε πως τη σχέση στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών τροφοδότησε τα τελευταία χρόνια η στήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.

Η Ελλάδα σήμερα, είπε ο έλληνας πρωθυπουργός εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους που έχουν ιδιαίτερη σημασία σε διεθνές επίπεδο:

Εξέρχεται δυναμικά απ’ την κρίση, σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσελκύει επενδύσεις και αυξάνει τις εξαγωγές , όπως προκύπτει και από το ελληνοαμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο, αφήνοντας πίσω το μοντέλο που την οδήγησε στην κρίση.
Αποτελεί τον πιο σημαντικό πυλώνα ασφάλειας και συνεργασίας σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές στον πλανήτη. Ταυτόχρονα αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ «που εκπληρώνει τις αμυντικές της υποχρεώσεις»

Όντας ισχυρή δύναμη στη ναυτιλία και τον τουρισμό αποτελεί σημαντικό κόμβο μεταφορών και ενέργειας. Πιο συγκεκριμένο αναφέρθηκε στους αγωγούς TAP EAST Med ενώ μίλησε και για συμφωνία για σταθμό πλωτό LNG στην Αλεξανδρούπολη με την προοπτική να αποτελέσει πύλη σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ.
Είναι σαφές είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι η στρατηγική μας συνεργασία είναι πιο σημαντική από ποτέ, προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων και στην ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθειά μας να βγούμε από αυτή την κρίση.

Πάντως δύσκολη αποδείχτηκε η στιγμή κατά την οποία ο έλληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε για αρνητικές δηλώσεις του αναφορικά με την προοπτική εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ όπου μάλλον αμήχανα απάντησε πως ο τρόπος προσέγγισης του προέδρου Τραμπ στα πράγματα «μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για καλό», οι ΗΠΑ είναι μια σημαντική δύναμη που όταν παρεμβαίνει είναι για καλό.

http://www.topontiki.gr/

on 11:07:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Τραμπ - Τσίπρας: Αμερικανική στήριξη έναντι συμφωνιών σε άμυνα και ενέργεια

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.