ΠΩΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΑΣΑΝ ΣΤΑ ΠΡΑΣΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΒΕΡΜΟΥΔΩΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΣΚΑΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ, ΣΚΑΝΔΑΛΑ 3:07:00 μ.μ.
Το βράδυ της Κυριακής τα "ntokoumenta.gr" ήταν το πρώτο που έγραψε ότι στο σκάνδαλο των Βερμούδων, δηλαδή το σκάνδαλο των εξωχώριων εταιρειών που συγκλονίζει τον κόσμο, τις βασιλικές οικογένειες, τεράστιες εταιρείες, διασημότητες κλπ εμπλέκονται και ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, 3-4 ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ κλπ.
Γιάννης Ντάσκας
Την επομένη αργά το μεσημέρι άρχισαν να επιβεβαιώνονται αυτά και αποκορύφωμα η παρέμβαση του πρωθυπουργού κ.Τσίπρα, ο οποίος φυσικά γνωρίζει πολύ περισσότερα από όσα λέει.
Σιγά-σιγά διαγράφεται στις αποκαλύψεις το σκάνδαλο της Τράπεζας PRΟΤΟΝ με την Πειραιώς κλπ.
Η Πειραιώς εχει κρίκο τον Βγενόπουλο, την Κύπρο, κοινό πρόσωπο τον πρώην επικεφαλής της Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος έχει συζυγο την Σοφία Σταϊκου, της οποίας το όνομα προέκυψε στο Ερρίκος Ντυνάν και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Την Τρίτη το ΕΘΝΟΣ του Ιβάν Σαββίδη προχώρησε πιο πέρα το ρεπορτάζ και άρχισε να συνδέει ονόματα, όπως τον επιχειρηματία Σαχπαζίδη, ο οποίος θα αναμόρφωνε τον...ΠΑΟΚ και βρέθηκε ...επιμελητής του Ακη Τσοχατζόπουλου...
Μαζί και διάφορες εταιρείες από το σύστημα της Πειραιώς και το πως δάνεια της PRΟΤΟΝ BANK χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν αγορές μετοχών στην Πειραιώς...
Περιμένετε τη συνέχεια και συγκρατείστε ορισμένα γεγονότα και ονόματα ηχηρά:
1. Πρακτορείο ειδήσεων Ρόϊτερς. Δεν ήρθε τυχαία για ρεπορτάζ στην Ελλάδα όταν έγινε πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. Το ρεπορτάζ αφορούσε την Πειραιώς και τον Σάλλα. Έγινε μεγάλος θόρυβος κλπ και θα επανέλθουμε σε εκείνο το καθόλου τυχαίο ρεπορτάζ...
2. Στις 16 Οκτωβρίου 2013, η εφημερίδα New York Times δημοσιεύει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του Λάντον Τόμας Τζούνιορ με τίτλο «Υπό έλεγχο ο επί κεφαλής του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα». Το δημοσίευμα ασχολείται με την εμπλοκή του τότε διοικητή τής Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου στο αλισβερίσι που στήθηκε με την Proton Bank. Γράφουν οι New York Times. για το σκάνδαλο που τώρα προκύπτει απο τις Βρμούδες σχετικά με τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος είχε κάνει την προσφορά του για την αγορά της Proton από την Πειραιώς και περίμενε την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, ως εποπτικής αρχής:
«Καθώς οι βδομάδες περνούσαν δίχως κανένα νέο από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Λαυρεντιάδης άρχισε να ανησυχεί για το αν θα κατάφερνε τελικά να αποκτήσει την τράπεζα. Ο κ. Λαυρεντιάδης είπε στους ανακριτές ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σάλλα και του είπε πως είχε αποφασίσει να αποσυρθεί από την συμφωνία. «Μη το κάνεις αυτό», απάντησε ο κ. Σάλλας σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Λαυρεντιάδη, «άσε με να τηλεφωνήσω στον καλό μου φίλο Γιώργο Προβόπουλο κι αυτός θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τελειώνει η συμφωνία». Λίγες μέρες αργότερα, η κεντρική τράπεζα ενέκρινε την πώληση.»
Προσέξτε ορισμένα γεγονότα και πως φτάνουμε απο τις Βερμούδες PARADISE PAPERS στα PANAMA PAPERS που εμείς εδώ μπορεί να θέλουμε να ξεχάσουμε, αλλά κάποιοι έξω τα θυμούνται:
Τον Σεπτέμβριο του 2010,(κυβερνηση Γιωργάκη Παπανδρέου-Γερουλάνου κλπ, έχει σημασία μεγάλη...) συστήθηκαν τρεις εταιρείες με έδρα τα Νησιά Κέυμαν: η Ausum 2010, η Aurifex και ηTrapezium. Από τον Δεκέμβριο της ίδια χρονιάς και οι τρεις άρχισαν να λειτουργούν ως εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, κατέχοντας στο χαρτοφυλάκιό τους αποκλειστικά μετοχές της Πειραιώς. Κατά το διήμερο 20 και 21 Ιανουαρίου 2011, με εσπευσμένες διαδικασίες, πήραν από την Proton 81,4 εκατ. ευρώ, με σκοπό να ασκήσουν δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς.
Στο μεταξύ, πριν πάρουν τα δανεικά από την Proton, οι τρεις αυτές εταιρείες απέκτησαν τις μετοχές της Πειραιώς που κατείχαν 12 άλλες υπεράκτιες εταιρείες. Μετρήστε: BCL Broud Consulting Ltd (Κύπρος), Bratzano Ltd (Κύπρος), Emagin Investments (Κύπρος), Hadus Ltd (Κύπρος), Workland Enterprises Ltd (Κύπρος), Isato Finance Investments (Παναμάς), Island Enterprises (Παναμάς), Covanta Investments Inc (Παναμάς), Kapac Investments Inc (Παναμάς), Nesfield Investments Inc (Παναμάς), BelGlobal Inc (Παναμάς) και Kroke-World Investment (Παναμάς).
Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Proton και η Τράπεζα της Ελλάδος άρχισε να ψάχνει τις σκοτεινές διαδρομές των χρημάτων, οι τρεις εταιρείες αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τα ονόματα των μετόχων τους. Το μόνο που γνωστοποιήθηκε ήταν ότι διαχειριστής και των τριών ήταν η Sciens Institutional Services και επενδυτική σύμβουλος η Hellenic Alternative Management, ένα fund που διαχειρίζεται η Sciens Capital Management. Η γαλαντομία της Proton στις τρεις υπεράκτιες είναι καταφανής, αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι:
α) χρηματοδότησε με 69 εκατ. ευρώ το κόστος αγοράς των νέων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς,
β) χρηματοδότησε με 9,6 εκατ. ευρώ τους τόκους για δύο χρόνια και
γ) κατέβαλε και 2,54 εκατ. ευρώ που κατέληξαν ως αμοιβή στην Boukoleon Holdings, εκ μέρους της οποίας υπογράφει ο κ. Ι. Ρήγας, στον οποίο ανήκει το 63,3% της Sciens Capital Management.
Αυτός ο Ρήγας είναι επιχειρηματίας στις ΗΠΑ και έχει αδελφό τον Θόδωρο Ρήγα ο οποίος κλήθηκε απο δημοσιογράφους να μιλήσει για το σκάνδαλο και καταφέρθηκε εκεί κατά του Λαυρεντιάδη, του Αθανάσογλου και των λοιπών της PRΟΤΟΝ BANK λέγοντας ότι τους κυνηγούν στα δικαστήρια.
Το 2007 η εταιρεία του Ρήγα ανασυγκροτεί το Διοικητικό της Συμβούλιο μέχρι το 2010 και προσέξτε ποιά πρόσωπα μπαίνουν στην εταιρεία αυτή:
Ποιός είναι ο Γεώργιος Μελάς, ποιά σχέση έχει με την παλαιά οικογένεια Μελά και τον Αντώνη Σαμαρά;
Να θυμίσουμε ότι ο επιχειρηματίας Βγενόπουλος είχε δανειοδοτήσει το Ερρίκος Ντυνάν και αυτό κατέληξε στην Κύπρο στα χέρια μιας εταιρείας ΗΜΙΘΕΑ με μετοχικό κεφάλαιο της πλάκας, θυγατρική της Πειραιώς με συναλλαγές στην Κύπρο.
Ο Βγενόπουλος σύμφωνα με πρωτοσέλιδα της εποχής εκείνης (2009) θα αγόραζε το χρέος της...Ελλάδας γιατί ήταν ...πατριώτης!!!
ntokoumenta.gr