Βούτσης για Novartis: Μετά την Καθαρά Δευτέρα η προανακριτική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ 9:06:00 μ.μ.
Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, θα συγκληθεί τη Δευτέρα στις 16:00, λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκλειστικό αντικείμενο να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία όπου θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση των 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9,84» o κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι όσον αφορά στο αδίκημα για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος δεν τίθεται θέμα παραγραφής, ενώ ως προς το αδίκημα της δωροληψίας, είπε ότι υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις, που λένε ότι τα αδικήματα αυτά δεν υπόκεινται σε παραγραφή.
Επίσης αναφερόμενος στους προστατευόμενους μάρτυρες, είπε ότι αυτοί θα κληθούν να καταθέσουν, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις ως προς την προστασία τους.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Βούτση:
Για τη Novartis
– Η υπόθεση της Novartis έρχεται το ταχύτερο δυνατόν σε ό,τι αφορά το δικαιακό σύστημα της χώρας μας, προφανώς με την επικουρία, την ενθάρρυνση ή και την καταρχήν συνομολόγηση του αμερικανικού δικαιακού συστήματος. Δεν έχει καμία σχέση, από πλευράς ταχύτητας επαναλαμβάνω, με προηγούμενες περιπτώσεις που κατά 90% βρισκόντουσαν κυριολεκτικά σε τέλμα. Μάλιστα τότε δεν υπήρχαν διαμαρτυρίες, έμπαιναν σε συρτάρια, αλλάζανε οι ανακριτές κι οι εφέτες, διότι είτε πιθανώς δεν αντέχανε σε πιέσεις είτε είχαν υπηρεσιακή ανέλιξη και έφευγαν από το πόστο τους. Το αποτέλεσμα ήταν να έρχονταν στην Βουλή σίγουρα παραγεγραμμένες και μετά από χρόνια. Έτσι στην κοινή γνώμη έχει υπάρξει αυτή η εντύπωση ότι η Βουλή έχει δεκάδες δικογραφίες, τις οποίες στέλνει πίσω διότι θέλει να καλύψει τις «πομπές» του πολιτικού συστήματος.
– Θα ήταν λάθος το πολιτικό σύστημα να πει πως αυτά τα αδικήματα θεωρούνται ή είναι παραγεγραμμένα και γυρνάνε πίσω χωρίς να τα εξετάσουμε καθόλου. Αυτή η άποψη βεβαίως θα είναι αντικείμενο συζήτησης. Αλλά το μεν αδίκημα του βρώμικου χρήματος δεν έχει υπάρξει στη δικογραφία ακριβώς γιατί το δικαιακό σύστημα το κρατάει στη βάση νομολογίας που υπάρχει ότι είτε έτσι είτε αλλιώς αυτό το αδίκημα δεν παραγράφεται και άρα δεν έχει την ανάγκη της άδειας της Βουλής. Ως προς το αδίκημα της δωροληψίας και δωροδοκίας υπάρχει σαφής πρόσφατη νομολογία περί παραγραφής, υπάρχουν όμως κι άλλες απόψεις νομικές, οι οποίες έχουν εκτεθεί στη Βουλή σε προγενέστερο διάστημα που θεωρούν ότι αυτό το αδίκημα στο βαθμό που γίνεται επ’ ευκαιρία και κατά τη διάρκεια που κάποιος είναι υπουργός κι όχι λόγω άσκησης των υπουργικών του καθηκόντων επίσης δεν υπόκειται σε παραγραφή. Επ’ αυτών των απόψεων βεβαίως θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια.
– Η προανακριτική επιτροπή, προφανώς θα πάρει υπόψιν της όλες τις δυνατές μαρτυρίες και θα γίνουν όλοι οι διάλογοι, όχι με αναμετάδοση στο κανάλι της Βουλής διότι είναι προανακριτική επιτροπή, έτσι ώστε να καταλήξει σε συμπεράσματα. Δεν θέλω παρότι έχω άποψη και έχω γνώμη σε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες να σας πω πως ακριβώς θα γίνει η διαδικασία. Να γνωρίζετε μόνο ότι η Βουλή δεν είναι δικαστήριο, δηλαδή η προανακριτική επιτροπή που θα γίνει, εάν γίνει είμαι πολύ προσεκτικός, δεν υπέχει θέση δικαστηρίου. Μόνο το δικαστήριο κατά το Νόμο έχει δικαίωμα να ζητήσει μετά από πολύ συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία περιγράφεται στο νόμο, να μην είναι προστατευόμενοι οι μάρτυρες και άρα δεν γνωρίζω πως θα γίνει ακριβώς η διαδικασία της προανακριτικής.
– Αυτά τα περί σκευωρίας και κουκουλοφόρων πιστεύω ότι δεν βοηθάνε, ούτε οποιονδήποτε τα επικαλείται. Δεν χρειάζεται επιλεκτική επίκληση όταν βρισκόμαστε ενώπιον της Δικαιοσύνης. Πολιτική άποψη βεβαίως θα εκφέρουν οι πάντες. Καθένας στην πολιτική αναλαμβάνει την ευθύνη να μιλήσει δημόσια με τον τρόπο που θεωρεί. Από εκεί και πέρα όλοι κρινόμαστε. Το ότι η υπόθεση της Novartis είναι μία πολύ σημαντική υπόθεση, πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, η οποία την ίδια ώρα εξετάζεται σε 29 χώρες δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Αυτό πρέπει να είναι από όλους η κοινή εκκίνηση κι ευθύνη.
Για το Σκοπιανό και αν δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις
– Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ενθαρρυνθεί από τις θέσεις της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ που προέκυψε μετά τις τελευταίες εκλογές. Αυτό ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα. Κανείς δεν ανακάλυψε την υπόθεση Novartis να την φέρει στην Ελλάδα για να αλλάξει την ατζέντα. Αφήστε που η κανονική ατζέντα δηλαδή η οικονομία, της οποίας προς ώρας τα δεδομένα κινούνται εξαιρετικά, επαναλαμβάνω ως προς τον οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Μην παρεξηγηθώ ότι λέω ότι βγήκαμε από την κρίση, αλλά πηγαίνουμε εξαιρετικά.
– Θα ήταν μεγάλο λάθος από την ελληνική πλευρά να επανέλθουμε σε γραμμή, την οποία εξέφρασαν οι οργανωτές των συλλαλητηρίων στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Δηλαδή τη γραμμή ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική και δεν υπάρχει θέμα οποιασδήποτε συμμετοχής ή παρουσίας αυτού του όρου μέσα σε οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία. Αυτό μας πηγαίνει πάρα πολύ πίσω και δημιουργεί συνθήκες αξιοποίησης και από τις αντίθετες δυνάμεις μέσα στη FYROM. Θέλω να είμαι σαφής και να ξέρουμε που πηγαίνουμε και να ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση, τον ΥΠΕΞ, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, πλην των φασιστικών τάσεων.
– Επιμένω στην πρόβλεψη για τις αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. Ενυπάρχουν οι δονήσεις στο πολιτικό σύστημα το τελευταίο διάστημα και κάθε μέρα που περνάει είναι σαφείς…. Πιστεύω και επαναλαμβάνω σε κάθε περίπτωση θα είναι καλό να υπάρξουν αυτές οι αναδιατάξεις με λύση του Μακεδονικού προβλήματος, δεν θα ήθελα είτε το Μακεδονικό να μην λυθεί, -είδα με πολύ μεγάλη σοβαρότητα μια δήλωση του κυρίου Ραγκούση- και πιστεύω ότι έχει δίκιο ότι δεν θα πρέπει για όλα αυτά τα μεγάλα θέματα οι αναδιατάξεις, οι οποίες έρχονται και ωριμάζουν να γίνουν στην βάση της αποτυχίας και της αποτελμάτωσης αυτών των θεμάτων. Μπορεί να είναι αναδιατάξεις σε ακροδεξιά κατεύθυνση όπως έχει γίνει στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο και αυτό δεν τον θέλουμε.
eleftherostypos.gr/