loading...

ΕΚΤΑΚΤΟ- Αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από την αεροπορική βάση του Incirlik και μετακομίζουν στην Αλεξανδρούπολη
Παίρνουν «πόδι»οι Αμερικανοί από την Τουρκία και «μετακομίζουν» στην Αλεξανδρούπολη διότι αυτό που τους «καίει» είναι τα Στενά και το Αιγαίο .

Ο στρατός των Η.Π.Α. μειώνει δραματικά τις πολεμικές επιχειρήσεις στην αεροπορική βάση του Ινστιρλίκ και εφαρμόζει μόνιμες περικοπές προσωπικού στην βάση αυτή, αναφέρει η γνωστή εφημερίδα Wall Street Journal.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η μετατόπιση αυτή οφείλεται στην πολύ μεγάλη ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την τουρκική βάση για να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ από το 2015, αλλά η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχουν αλλάξει εντελώς τα πλάνα των Η.Π.Α. για το Incirlik.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί την βάση του Ιντσιρλίκ ως σημαντική επιελή από τις ΗΠΑ έναντι της χώρας.

Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2017, ο Can Acun, πολιτικός αναλυτής στο think-tank SETP του AKP, δήλωσε: «Το Ιντσιρλίκ είναι η κύρια αεροπορική βάση για τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Μια έξωση από την Τουρκία θα έθετε τις ΗΠΑ σε ένα δύσκολο σημείο» .

Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ μεταστάθμευσαν από την βάση αυτή αεροσκάφη τύπου Α-10 , αφήνοντας μόνο αεροσκάφη ανεφοδιασμού. Ο αριθμός των στρατιωτικών μελών που ζουν στη βάση έχει επίσης μειωθεί αισθητά.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι Η.Π.Α. παραμένουν αφοσιωμένοι στην Τουρκία, σύμμαχο της Συνθήκης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, και δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για περαιτέρω μείωση δυνάμεων και αεροσκαφών…στην πράξη όμως γίνονται εντελώς διαφορετικές κινήσεις .


Άλλες έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν εσωτερικές συζητήσεις σχετικά με τη συνεχιζόμενη χρήση της αεροπορικής βάσης του İncirlik, την οποία θεωρούν «απαραίτητη για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τη δυνητική απώλεια της ικανότητάς να διεξάγουν επιχειρήσεις από την συγκεκριμένη περιοχή που γειτνιάζει με την Συρία» .

Οι σχέσεις όμως των Η.Π.Α. με την Τουρκία βρίσκονται σε μεγάλη κάμψη εξαιτίας συγκρουόμενων συμφερόντων και συμμαχιών στη Συρία.

Αυτό οφείλεται στην κίνηση της Τουρκίας..η οποία ξεκίνησε την στρατιωτική επιχείρηση στις 20 Ιανουαρίου, στην πόλη της Afrin χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ .

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα εκφράσει τα σχέδιά της για επέκταση των επιχειρήσεων στην πόλη Manbij,(Ιεράπολη) μια πόλη υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ δυνάμεων των Κούρδων.

Την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν για την κοινή δράση στην Ιεράπολη αι σε άλλες πόλεις της Συρίας ανατολικά του Ευφράτη, ως αποτέλεσμα των διήμερων συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα για την εξομάλυνση των σχέσεων στην Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ δεν επιβεβαίωσαν όμως τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.

Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να τερματίσουν τα 3,5 χρόνια συνεργασίας με τους Κούρδους , ενώ ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ πρόσθεσε : «Είναι δύσκολο για εμάς, επειδή έχουμε περάσει πολλά χρόνια με αυτά τα παιδιά», μιλώντας για τους Κούρδους. «Ειδικά όσον αφορά τους Αμερικανούς μαχητές, έχουν χτίσει βαθιές προσωπικές σχέσεις και κανείς δεν θέλει να δει μια άλλη κατάσταση ».

Εν τω μεταξύ, τουρκικές πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα WSJ πιστεύουν ότι η τρέχουσα άσχημη κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, αφορά την απόφαση «μετατόπισης» των προτεραιοτήτων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία στο Αφγανιστάν…αλλά αυτό αφορά όμως «τουρκική εκτίμηση».

Την ίδια στιγμή …έχουμε έντονη κινητικότητα έχουμε πλέον στον Έβρο, καθώς τις επόμενες μέρες κλιμάκιο υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών καταφθάνει στην Αλεξανδρούπολη. Όπως φαίνεται, όλα πλέον αλλάζουν στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή τόσο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και της Μ. Ανατολής, με τις ΗΠΑ να στέλνουν παράλληλα μήνυμα στην Τουρκία.

Πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης του Έβρου αναφέρουν ότι κλιμάκιο υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών, αναμένεται να βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη ί, προκειμένου να έχει επαφές και συζητήσεις για θέματα που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ στην περιοχή.

Η υπόθεση με τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο έχει κινητοποιήσει τόσο το ΝΑΤΟ, όσο βεβαίως και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, το κλιμάκιο θα αποτελείται τόσο από στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, όσο και του ΝΑΤΟ, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές αντικείμενο της επίσκεψης και των συναντήσεων του.

Το σίγουρο είναι ότι θα επισκεφθούν το λιμάνι, όπου πριν από λίγο καιρό προσγειώθηκαν στρατιωτικά ελικόπτερα προερχόμενα από την Ρουμανία, αποσυναρμολογήθηκαν και με αμερικανικό πολεμικό πλοίο μεταφέρθηκαν στην Ισπανία.

pentapostagma.gr

on 11:06:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for ΕΚΤΑΚΤΟ- Αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από την αεροπορική βάση του Incirlik και μετακομίζουν στην Αλεξανδρούπολη

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.