Η χοληστερίνη φεύγει, οι ντομάτες έρχονται
ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΡΟΗ 1:27:00 μ.μ.
Ντομάτα, ένα φρούτο που καθιερώθηκε σαν λαχανικό είναι η σωτηρία πολλών από τα προβλήματα που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις
Η παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα, με ντομάτες σχεδόν σε όλες τις συνταγές, έχει συνδεθεί με λιγότερες αριθμητικά περιπτώσεις χρόνιας καρδιοπάθειας. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι όσοι τρώνε συχνά ντομάτες έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα από αυτούς που δε συμπεριλαμβάνουν ντομάτες στο διαιτολόγιο τους. Γιατί; Διότι οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένη. Η λυκοπένη έχει αναγνωριστεί ως η ουσία που βοηθά στα αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά της ντομάτας, σε πολλές περιπτώσεις καθώς και έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση ντομάτας εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερόλης LDL, που είναι ο «κακός» της υπόθεσης. Οξειδωμένη χοληστερόλη είναι το αρχικό στάδιο που οδηγεί στο σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες και κατά συνέπεια έμφραγμα.
Τι είναι η Λυκοπένη και πώς βοηθά στην πρόληψη καρδιοπαθειών μας αναλύει η Emilia Klapp
Λυκοπένη είναι η κόκκινη χρωστική ουσία που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά όπως καρπούζι, ροζ grapefruit και κόκκινη πιπεριά. Κυρίως όμως το βρίσκουμε σε ντομάτες. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η λυκοπένη εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερόλης LDL. Η λυκοπένη μπορεί επίσης να μειώσει το ποσοστό της χοληστερόλης στο αίμα. Σύμφωνα με μια έρευνα, διάρκειας τριών μηνών, 60 άντρες έτρωγαν 60 milligrams λυκοπένης ημερησίως – αντίστοιχο του οποίου βρίσκεται σε ένα κιλό ντομάτες. Στο τέλος της θεραπείας, τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση της χοληστερόλης LDL στο αίμα κατά 14%.
Πώς να αυξήσετε την απορροφητικότητα της λυκοπένης
Σημαντικός παράγοντας στην έρευνα για τη λυκοπένη είναι η απορροφητικότητα της από τα κύτταρα.
Οι ιστοί μας πρέπει να «καταπιούν» τη λυκοπένη από το φαγητό που τρώμε και να τη βάλουν στα κύτταρα μας πριν φανεί σε κάτι χρήσιμη.
Έρευνες δείχνουν ότι τα επίπεδα της λυκοπένης στους ιστούς των οργάνων είναι καλύτερη ένδειξη για πρόληψη ασθενειών από το ποσοστό της λυκοπένης που καταναλώνουμε με το φαγητό.
Άτομα τα οποία έχουν υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης λυκοπένης στους ιστούς έχουν μικρότερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα από αυτούς που έχουν χαμηλά ποσοστά.
1. Ζεστάνετε τις ντομάτες. Η θερμότητα αλλάζει τη χημική σύσταση της λυκοπένης και την κάνει πανέτοιμη για να την καταπιούν τα κύτταρα μας. Φτιάξτε για παράδειγμα, σάλτσα ντομάτας, ντοματοπολτό ή ντοματόσουπα.
2. Τρώτε φρέσκια ντομάτα με λίπη όπως λάδι ελιάς.
3. Πείτε ναι σε προϊόντα που περιέχουν λυκοπένη με άλλα αντιοξειδωτικά.
Δοκιμάστε ντομάτες με άλλα λαχανικά όπως σε σαλάτες, ή ένα κομμάτι φρούτο για επιδόρπιο. Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ως σάλτσα και θα έχετε τον τέλειο συνδυασμό λυκοπένης και αντιοξειδωτικών.
7 Τρόποι να βάλετε περισσότερες ντομάτες στη διατροφή σας
Να έχετε πάντα ντομάτες στο σπίτι σας. Οι έντονες, κόκκινες, ζουμερές ντομάτες έχουν περισσότερη λυκοπένη από τις πράσινες και τις κίτρινες.
• Πάντα να βάζετε ντομάτα στη σαλάτα σας. Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξύδι ως σάλτσα.
• Τρώτε ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας.
• Βάζετε ντομάτα στο σάντουιτς σας.
• Τρίψτε μισή ντομάτα στο ψωμί που τρώτε με το φαγητό σας.
• Φροντίστε να έχετε πάντα ντοματοπολτό στο σπίτι. Είναι πολύ βολικό όταν θέλετε να φτιάξετε σούπες και σάλτσες.
• Όποτε μπορείτε να ψωνίζετε από τη λαϊκή φρέσκες, ντόπιες ελληνικές ντομάτες. Όλοι οι άλλοι λένε ότι είναι οι καλύτερες. Γιατί όχι κι εμείς;
gourmed.gr