loading...

Το Theodorovias blog σας προτείνει για το Πάσχα λαχταριστό Γεμιστό πασχαλινό αρνάκι από τη Λέσβο






















































































































Το απόλυτο πασχαλινό φαγητό στο σπίτι μας στη Λέσβο ήταν πάντα το γεμιστό αρνάκι. Θυμάμαι τη μητέρα μου να το ετοιμάζει με ιδιαίτερη φροντίδα και όχι μόνο το Πάσχα, αλλά και σε άλλες σημαντικές περιστάσεις.


Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φαγητό του νησιού, πολύ νόστιμο, γεμάτο αρώματα, που τα έχει όλα! Κρεατάκι γευστικό, από ζώα που μεγάλωσαν τρώγοντας φρέσκο χορταράκι του νησιού -και να ξέρετε ότι τα νησιώτικα αρνιά είναι πιο νόστιμα, λόγω της θάλασσας που γεμίζει αλμύρα και ιώδιο τον αέρα και τα φυτά-, συκωτάκια που δίνουν τη δικό τους γιορταστικό τόνο ανακατεμένα με ρύζι και μπόλικα φρέσκα μυρωδικά, καλοψημένες και μελωμένες πατατούλες. Με μια δροσερή, πράσινη σαλάτα δίπλα έχουμε ένα πλήρες τραπέζι, δεν χρειαζόμαστε ούτε ορεκτικό.


Η συνταγή αποτελείται από στάδια, που μπορούν να προετοιμαστούν και από πριν, δίνοντάς μας μια επιπλέον διευκόλυνση.

Υλικά:

το μισό αρνάκι από τη μέση ( νεφραμιά) και πάνω αφήνοντας έξω τα μπούτια για άλλο μαγείρεμα
1 μικρή συκωταριά
1 κούπα ρύζι για πιλάφι
1 ξερό κρεμμύδι
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
μπόλικα φρέσκα μυρωδικά (δυόσμος, μέντα, άνηθος, μαϊντανός)
​1 ζωμό βοδινού ή κότας ψυγείου
2-3 λεμονόκουπες
αλάτι και πιπέρι
πατάτες για το ταψί
​ελαιόλαδο

Θα χρειαστούμε επίσης σπάγκο ειδικό για φούρνο, να μην καίγεταικαι ειδική μεγάλη βελόνα για κρέας


Ετοιμάζουμε τη συκωταριά:

Την πλένουμε καλά και όπως είναι ολόκληρη, τη ζεματάμε σε νερό που βράζει για 10 λεπτά. Τη βγάζουμε, πετάμε το νερό και μόλις λίγο κρυώσει, την κόβουμε σε μικρά κομματάκια μεγέθους μεγάλου ζαριού.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

Σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο σκεύος και προσθέτουμε και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Μόλις μαραθούν λίγο, προσθέτουμε τη συκωταριά και το ρύζι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σωταριστούν 5 λεπτά και μετά προσθέτουμε το ζωμό και 1 κούπα νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Στο στάδιο αυτό μπορούμε να φυλάξουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη τη γέμιση, για να έχουμε λιγότερη δουλειά την ημέρα του Πάσχα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φρέσκα μας μυρωδικά ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε σε ένα μωλ τη γέμιση. Πρέπει να κρυώσει ΕΝΤΕΛΩΣ πριν τη χρησιμοποιήσουμε για να γεμίσουμε το αρνί. Προσέξτε το αυτό, είναι θέμα υγείας, ποτέ δεν γεμίζουμε με ζεστή γέμιση οτιδήποτε, κρεατικό ή πουλερικό.

Ετοιμάζουμε το αρνί:

Το πλένουμε καλά και με τις λεμονόκουπες το περνάμε καλά καλά εσωτερικά και εξωτερικά. Το αλατοπιπερώνουμε και μετά γεμίζουμε την κοιλίτσα του με τη γέμισή μας με ένα κουτάλι ή με όποιο τρόπο μας βολεύει. Στη συνέχεια ράβουμε το άνοιγμα όσο καλύτερα μπορούμε χρησιμοποιώντας σπάγκο και μεγάλη βελόνα. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε την ίδια δουλειά καρφώνοντας καλαμάκια για σουβλάκια.

Το τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί να το χωράει και τριγύρω σκορπάμε πατάτες καθαρισμένες αλλά ολόκληρες (για να μην λιώσουν κατά το πολύωρο ψήσιμο), τις οποίες αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε και 2-3 ποτήρια νερό. Καλύπτουμε το ταψί μας με αντικολλητικό χαρτί και μετά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 200ο C τόσες ώρες όσο και το βάρος του αρνιού μας, 1 ώρα ανά κιλό. Κατά το τελευταίο μισάωρο αφαιρούμε το χαρτί και το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το κρέας και τις πατάτες να ροδίσουν.

Όταν θελήσουμε να σερβίρουμε, αφαιρούμε το σπάγκο κόβοντάς τον με ψαλίδι. Με μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι κόβουμε πρώτα το επάνω μέρος του κρέατος αποκαλύπτοντας τη γέμιση και σερβίρουμε κρέας, γέμιση και πατάτες.

'Αντζελα Κοντού /ahungrybear.weebly.com/

.lesvosnews.net

on 10:49:00 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Το Theodorovias blog σας προτείνει για το Πάσχα λαχταριστό Γεμιστό πασχαλινό αρνάκι από τη Λέσβο

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.