loading...

Καπνός έγιναν 810 εκατ. ευρώ του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής

Καπνός έγιναν 810 εκατ. ευρώ του ΤΣΜΕΔΕ από μετοχές του στην Attika Βank. Η σημερινή αξία μετοχών είναι στα 32 εκατ. ευρώ και η τρέχουσα αξία τους αναμένεται μετά τη χθεσινή απόφαση του ΕΦΚΑ να αποποιηθεί μέρος των μετοχών του στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.

Η ζημιά δεν είναι μόνο στο ότι εξαϋλώθηκαν μετά τον Δεκέμβριο του 2015 περί τα 810 εκατ. ευρώ που είχε διαθέσει από το 1997 σε μετοχές το ΤΣΜΕΔΕ, έχοντας το 45% της Τράπεζας Αττικής, αλλά ότι ο ΕΦΚΑ που πήρε ό,τι αποθεματικά απέμειναν, αποφάσισε χθες να μην ασκήσει όλα τα δικαιώματά του στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας και αντί να διατηρήσει ή και να αυξήσει τη συμμετοχή του, αποφάσισε να την περιορίσει στο 37%, εκχωρώντας μέρος από τις μετοχές του!

Ξεπούλημα

Το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ προφανέστατα ενήργησε κατόπιν κυβερνητικής εντολής και στην πράξη «ξεπούλησε» ένα μέρος από τα δικαιώματα του κράτους στο πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Αττικής, που κατείχαν τα Ταμεία, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω αποδυνάμωση της κρατικής παρουσίας στο τραπεζικό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε κάποτε ότι «θα κάνουμε κρατικό τραπεζικό πυλώνα», τώρα πράττει το ακριβώς αντίθετο από αυτά που δήθεν υποσχόταν: Αποδυναμώνει την κρατική παρουσία και από τη μοναδική τράπεζα (Αττικής) που ήλεγχε λόγω της πλειοψηφικής συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ!

Εβαλαν… κόφτη

Ο λόγος που ο ΕΦΚΑ έκανε πίσω με κυβερνητική εντολή είναι γιατί θα έπρεπε να διαθέσει 90 εκατ. ευρώ από τα δικά του λεφτά για να κρατήσει το 45% των μετοχών και μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Ομως αποφάσισε, ή του είπαν, ότι δεν μπορεί να μπει στην αύξηση για όλα τα δικαιώματά του, παρά μόνον μέχρι του ποσού των 70 εκατ. ευρώ.

Αυτομάτως η συμμετοχή του, όπως αποκαλύπτεται στην εισήγηση που έγινε στο χθεσινό Δ.Σ του ΕΦΚΑ, θα μειωθεί και με ένα τέτοιο ποσό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Αττικής θα ελέγχει πλέον το 37% και όχι το 45%.

Το ερώτημα είναι αν θα λογοδοτήσει κανείς για τα 810 εκατ. ευρώ που εξαϋλώθηκαν σε μετοχές της τράπεζας και, κυρίως, γιατί την ώρα που η κυβέρνηση βλέπει… την ανάπτυξη να μπαίνει σε κάθε σπίτι, να μην αυξάνει τη συμμετοχή των Ταμείων στην Τράπεζα Αττικής με την προσδοκία ότι αυτά τα 810 εκατ. ευρώ που εξαϋλώθηκαν, ιδίως μετά το 2015, θα ξαναπάρουν αξία από την άνοδο των τραπεζικών μετοχών λόγω της ραγδαία αναπτυσσόμενης, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ελληνικής οικονομίας.

Η εισήγηση

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι ο ΕΦΚΑ είναι κάτοχος 1.066.208.885 μετοχών του πρώην ΤΣΜΕΔΕ που τον καθιστούν μέτοχο του 45,58% των μετοχών της Attica Bank. Για την κτήση τους από το 1997 μέχρι και την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Δεκέμβριο του 2015 δόθηκαν συνολικά περίπου 810 εκατ. €. Η τρέχουσα αξία των μετοχών την 27η/4/18 ήταν 0,0255 € ανά μετοχή, δηλ. συνολική αξία 30,2 εκατ. €.

Σε περίπτωση που ο ΕΦΚΑ διατηρήσει το υπάρχον ποσοστό του (45,58%) στην τράπεζα, απαιτείται να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του και να καταβάλει το ποσό των 90.229.243 €. Η υπάρχουσα εγκεκριμένη πίστωση του 2018 για αγορά μετοχών ανέρχεται όμως στο ποσό των 70 εκατ. €, που κατεβάζει το ποσοστό του ΕΦΚΑ στο 37,4%, αλλά δίδει χώρο συμμετοχής σε στρατηγικό επενδυτή, λέει η εισήγηση.

Ισως το κλειδί να είναι ο χώρος για στρατηγικό επενδυτή στην Αττικής. Που μένει να δούμε ποιος θα είναι…

Κώστας Κατίκος
kkatikos@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

eleftherostypos.gr  

on 11:52:00 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Καπνός έγιναν 810 εκατ. ευρώ του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.