loading...

Η ΑΕΚ "βασίλισσα" σε Ελλάδα και Ευρώπη!(Φωτό & Βίντεο)























Η Αθλητική Ενωση Κωνσταντινούπολης,η θρυλική ΑΕΚ, γνωρίζει μεγάλες στιγμές δόξας στα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ 50 χρόνια μετά την αποθεωτική πρωτιά στο Καλλιμάρμαρο,όταν, το 1968 μπροστά σε σχεδόν 100.000 κόσμο είχε γίνει κυπελλούχος Ευρώπης με Αμερικάνο,Ζ ούπα, Λαρετζάκη κ.α.



















Μια ημέρα μετά την πρωτιά στο ποδόσφαιρο στη Ριζούπολη και την αποθεωτική πορεία στη Νέα Φιλαδέλφεια και στην υποκατασκευή "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ" του ποδοσφαίρου, λίγο πιο πάνω,στο κατάμεστο ΟΑΚΑ κέρδισε με 100 ποντους και "καλούς" Αμερικάνους το Κύπελλο Ευρώπης στο μπάσκετ.

Απέναντί της η πανάκριβη Μονακό η οποία ήρθε με τον πρίγκιπα και προστάτη της Σαλαμίνας Αλβέρτο επικεφαλής και πανάκριβο ρόστερ παικτών.
Θα υπέθετε κανείς ότι η ΦΙΜΠΑ προκειμένου να προσελκύσει και τον ΠΑΟ θα έδινε μέσω της διατησίας μερικά σφυρίγματα στην ΑΕΚ για να πάρει την πρωτιά στην Ευρώπη,ιδιαίτερα στα 50 χρόνια από το 1968.

Ομως όχι.
Κρίσιμα σφυρίγματα της διαιτησίας ήταν σε βάρος της ΑΕΚ. Ιδιαίτερα στο τελευταίο λεπτό η Μονακό μπήκε στο παιχνίδι(έχανε με 12 πόντους διαφορά) απο την διαιτησία και αν οι παίκτες της ήταν ψύχραιμοι και εύστοχοι θα γύριζε το παιχνίδι, μόνο από την διαιτησία.


























Οι παίκτες της ΑΕΚ έχαναν την μπάλα ,με καθαρά σκληρά φάουλ-χτυπήματα στα χέρια και οι διαιτητές έδιναν κατοχή στη Μονακό.
Τα κλάματα του Λακόμπ στο τέλος ,όταν το ταμπλώ έγραψε το τελικό σκορ 100-94 έδειξαν ότι οι Μονεγάσκοι ήρθαν να κερδίσουν και να μην χαρίσουν στην ΑΕΚ τίποτα.
Αλλωστε και πέρυσι έχασαν στον τελικό από την ισπανική Τενερίφη,μια ομάδα και πάλι με κίτρινα...

Από την ΑΕΚ όχι μόνο δεν υπάρχει υστερήσας,αλλά όλοι υπερέβαλαν,με την βοήθεια της καυτής εξέδρας,εαυτόν.Δύο γυοί από τα παλιά ήταν στην πεντάδα.Ο γυιός Λαρετζάκης και ο γυιός του προπονητή σήμερα της ΑΕΚ Σάκοτα και μάλιστα με καθοριστικά τρίποντα ήταν στους συντελεστές της μεγάλης ψυχολογίας και νίκης.

Η νίκη της ΑΕΚ και κυρίως το γεμάτο και καυτό ΟΑΚΑ ανοίγει και άλλες προοπτικές αν ο ΠΑΟ φύγει από την Ευρωλίγκα και παίξει στην ίδια διοργάνωση.
Το ζητούμενο,δηλαδή μεγάλα παιχνίδια και γεμάτα γήπεδα μπορούν να εξασφαλισθούν ,ιδιαίτερα καθώς μπορούν τέσσερις ελληνικές ομάδες με μεγάλη μπασκετική ιστορία να δημιουργήσουν νέα δεδομένα:Παναθηναϊκός,ΑΕΚ,ΠΑΟΚ,Αρης...



























Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η Μονακό ήταν καλύτερη σε ρόστερ από την ΑΕΚ δεν προηγήθηκε σε όλο τον αγώνα ούτε μία φορά!Εφτασε μόνο για μερικά δευτερόλεπτα στον πόντο(57-58),αλλά η ΑΕΚ ξέφυγε σχεδόν αμέσως με εξαιρετικά δύσκολα τρίποντα,στα οποία ήταν πιο εύστοχη από όσο στα δίποντα!!!

Η χρονιά είναι καθαρά κίτρινη και η ΑΕΚ και το ελληνικό μπάσκετ μπορούν να κυριαρχούν στην Ευρώπη...

Η ΑΕΚ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

Για πρώτη φορά μια ελληνική ομάδα κέρδιζε ευρωπαϊκό τίτλο και για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν 80.000 άτομα να παρακολουθήσουν αγώνα μπάσκετ, πράγμα που θεωρήθηκε ρεκόρ για τα παγκόσμια αθλητικά δεδομένα και γράφτηκε στο βιβλίο Γκίνες.





























Οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν δεν είχαν προηγούμενο. Περίπου 300.000 άτομα μαζεύτηκαν έξω από το στάδιο και η ουρά έφτασε μέχρι την Ομόνοια. Τον Γιώργο Αμερικάνο τον κουβάλησαν μαζί με το αυτοκίνητο του από το Παναθηναϊκό στάδιο μέχρι την πλατεία Βικτωρίας! Σε μια εποχή που η χούντα είχε απαγορεύσει τις εκδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις για παραπάνω από πέντε άτομα. Ο απεσταλμένος της γαλλικής Εκίπ έγραψε χαρακτηριστικά: « Ο έναστρος ουρανός αυλακωνόταν από χιλιάδες χρωματιστές φωτοβολίδες κάθε φορά που η ελληνική ομάδα σημείωνε ένα καλάθι και πάνω από δύο ώρες η ιαχή «ΑΕΚ-ΑΕΚ» κάλυπτε κάθε άλλο θόρυβο».

Το νικητήριο ταμπλό στο Παναθηναικό Στάδιο, μετά το τέλος του αγώνα το 68 Η ΑΕΚ του ΄60 και ο μεγάλος «απών» Γιώργος Μόσχος Αρχές του ΄60. Οι μεγάλες ομάδες του Πανελλήνιου και του Τρίτωνα της δεκαετίας του ΄50 έχουν παραχωρήσει τη θέση τους στην ΑΕΚ, η οποία έχει μαζέψει όλα τα νέα αστέρια και αποτελεί το νέο φαβορί. Οι καλαθοσφαιριστές αγωνίζονται σε ανοιχτά γήπεδα με τσιμεντένιο δάπεδο και έχουν για ναό τους το Παναθηναϊκό Στάδιο.



















Δεν υπάρχουν κλειστά στάδια, παρκέ, «ελληνοποιημένοι» και ξένοι παίκτες, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές ομάδες της εποχής, που είχαν αρχίσει να στελεχώνονται και με Αμερικανούς. Κυριαρχούσε ο ερασιτεχνισμός, το ταλέντο και τα ματωμένα γόνατα. O «Παγκόσμιος» Γιώργος Aμερικάνος, ο Γιώργος Tρόντζος, ο «γιατρός» Xρήστος Zούπας, το «πουλί» ο Στέλιος Bασιλειάδης, ο «γίγαντας» Aίας Λαρεντζάκης, μαζί με τον Πέτρο Πετράκη, τον Δημητριάδη, τον Λάκη Tσάβα και τον «φανατικό» Nίκο Nεσιάδη είχαν ξεκινήσει την πορεία για την κορυφή της Ευρώπης δύο χρόνια πριν.

Το 1966 βγήκαν 4οι στην ίδια διοργάνωση. Στην παρέα τότε υπήρχε κι ο Γιώργος Mόσχος, ο μεγάλος απών της 4ης Aπριλίου του 1968. O μικροκαμωμένος πλέι μέικερ που μπήκε στην ΑΕΚ το 1962, ανέβασε την ομάδα θεαματικά. Κατέκτησε 4 πρωταθλήματα από το ’63 έως το ’66, αλλά δυστυχώς στο μικρό τελικό του φάιναλ φορ κυπέλλου πρωταθλητριών τον Μάρτιο του 1966, κατέρρευσε και επέστρεψε κατεπειγόντως στην Αθήνα. Είχε προσβληθεί από καρκίνο και λίγους μήνες αργότερα, το Δεκέμβριο του 66 πέθανε στα 29 του χρόνια. Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι η τελευταία του αναμέτρηση ήταν στον ημιτελικό με την Σλάβια Πράγας όπου η ΑΕΚ έχασε. Δύο χρόνια μετά, πήρε την εκδίκηση της....























Πολλοί θεωρούν ότι αυτή η μεγάλη φιέστα στο Καλλιμάρμαρο ήταν η βάση από την οποία εκτοξεύτηκε το ελληνικόμπάσκετ καιο Νίκος Γκάλης ήταν ο "πύραυλος" που άνοιξε το δρόμο για επιτυχίες και εκτός συνόρων,αφού μετά την έλευσή του,επιχειρηματικά αξιοποιήθηκε το μπάσκετ στα βήματα του ποδοσφαίρου.Η πολιτική σκηνή δεν έμεινε ασυγκίνητη και οι επιχειρηματίες που ασχολήθηκαν πρώτα συνέπλεκαν σχέσεις με την πολιτική και στη συνέχεια έκαναν μεγάλες επενδύσεις ,χωρίς να μετρούν "εισιτήρια" και "εισπράξεις".

Ο Παναθηναίκός με 6 ευρωλίγκες,ο Ολυμπιακός με 3 Ευρωλίγκες και ηΑΕΚ με 3 κύπελλα Ευρώπης γράφουν ευρωπαϊκή ιστορία τα τελευταία 50 χρόνια,όσολίγες ομάδες και χώρες στην Ευρώπη...





ntokoumenta.gr/  

on 12:19:00 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Η ΑΕΚ "βασίλισσα" σε Ελλάδα και Ευρώπη!(Φωτό & Βίντεο)

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.