loading...

Η Εκκλησία των Σκοπίων αφαιρεί τον όρο «Μακεδονία»


























Τη στιγμή που επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της αντίστοιχης της ΠΓΔΜ για τη λύση του ονοματολογικού, κλείνει το φλέγον ζήτημα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Η σχισματική εκκλησία σε αίτημα της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο συνοδευόταν από σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού Ζάεφ, ζητά την επαναφορά της στην Κανονικότητα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι επιστρέψει στην αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αφαιρεί από τον τίτλο της τον όρο Μακεδονία.

Συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Η Αγία καί Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε χθες την Τετάρτη υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη και εξέτασε το αίτημα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων να επιστρέψει υπό την σκέπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το αίτημα που είχε κατατεθεί στο Οκουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίχθηκε καί με επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, για ανάληψη πρωτοβουλίας επαναφοράς της Εκκλησίας αυτής στήν κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποφάσισε "να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα πάντα υπό τους απαράβατους, , όρους των ιστορικοκανονικών αρμοδιοτήτων καί προνομίων του πρωτόθρονου Οικουμενικού Πατριαρχείου".

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

«Η Αγία καί Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε χθες υπό την προεδρία της Α.Θ.Παναγιότητος, εξέτασε το αίτημα της σχίσματικης Εκκλησίας των Σκοπίων, που υποστηρίχθηκε καί διά επιστολής του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, για αναλήψη πρωτοβουλίας επαναφοράς τῆς Εκκλησίας αυτής στήν κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων, καί αποφάσισε να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα πάντα υπό τους απαράβατους, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της αρχιγραμματειας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, όρους των ιστορικοκανονικων αρμοδιοτήτων καί προνομίων του πρωτόθρονου Οικουμενικου Πατριαρχείου.»

Μαξίμου: Σημαντική εξέλιξη η επαναφορά στην κανονικότητα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται επίσης σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αφορά τη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων και την επαναφορά της στην κανονικότητα υπό το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχρίδων». Το αίτημα προς την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου συνοδευόταν από επιστολή του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ενώ, υπενθυμίζεται, ότι στις 10 Απριλίου ο πρόεδρος Ιβάνοφ είχε συναντηθεί με τον Οικομενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.




























Εικόνα από την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα.

Τα σενάρια

Η σχισματική εκκλησία θα επιστρέψει στο Πατριαρχείο Σερβαίας ή θα αποκτήσει Αυτοκεφαλία; Σύμφωνα με πληροφορίες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιθυμεί να δυναμιτίσει και άλλο την κατάσταση και αναμένεται να ζητήσει την ενσωμάτωση στο Πατραρχείο της Σερβίας.

Τα επόμενα βήματα

Τις προσεχείς εβδομάδες θα καθοριστεί η διαδικασία προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ολικής επαναφοράς της σχισματκής Εκκλησίας των Σκοπίων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα καθοριστούν οι επιτροπές από τις δύο πλευρές προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Το ιστορικό της Απόσχισης

H Εκκλησία των Σκοπίων, η οποία αυτοαποκαλείται ως "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας", δημιουργήθηκε μετά την απόσχισή της από τις νότιες περιοχές του Πατριαρχείου της Σερβίας.

Η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας είναι η σχισματική Εκκλησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η οποία και προέκυψε από την διάσπαση των τριών νοτιότερων επαρχιών της Σερβικής Εκκλησίας, δηλαδή των μητροπόλεων Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας, Αχρίδας – Βιτωλίων, τον Οκτώβριο του 1958 και ως σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη ορθόδοξη Εκκλησία.























Ο Αρχεπίσκοπος της Σχισματικής Εκκλησίας, Στέφανος.

Με την ίδρυση της το 1958 βρίσκονταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπος της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη. Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, κήρυξε την ηγεσία της Σλαβομακεδονικής Εκκλησίας σχισματική. Το 2005 και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στην πΓΔΜ.

Οι αντιδράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, σε ανακοίνωσή της στις αρχές του 2018 είχε στείλει σαφές μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχτεί τη χρήση της λέξης «Μακεδονία» αλλά και παραγώγου του στο όνομα της πΓΔΜ.

«Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με τον λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας, από αρχαιοτάτων χρόνων, γι΄ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του, ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της «Μακεδονίας» γράφει η ανακοίνωση της ΔΙΣ.

topontiki.gr  

on 1:16:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Η Εκκλησία των Σκοπίων αφαιρεί τον όρο «Μακεδονία»

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.