loading...

Σε ηλεκτρονικό κλοιό οι φορολογούμενοι -Θα «σκανάρουν» τους υπόπτους φοροδιαφυγής

Τουλάχιστον 5 δις ευρώ από παλιές και νέες οφειλές, σκοπεύει να εισπράξει φέτος η ΑΑΔΕ, επιστρατεύοντας τις νέες τεχνολογίες για όσο το δυνατόν πιο αυτοματοποιημένες διαδικασίες κατασχέσεων, ενώ ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται η εισήγηση για την απλοποίηση της νομοθεσίας που καλύπτει το άνοιγμα των τραπεζικών θυρίδων και την κατάσχεση του περιεχομένου τους.

Όπως προκύπτει από το αναλυτικό Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2018, τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια θα αποτελέσουν πολύτιμο «εργαλείο» στα χέρια των εισπρακτικών υπηρεσιών, προκειμένου αφενός να ασκήσουν πιέσεις σε όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αφετέρου να βάλουν στα κρατικά ταμεία όσο το δυνατόν περισσότερα από το «βουνό» των σχεδόν 102 δις ευρώ.

Μια από τις βασικές παρεμβάσεις αφορά στην ανάπτυξη και λειτουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για την παρακολούθηση, διαχείριση και αυτοματοποίηση διαδικασιών ληξιπρόθεσμων οφειλών και διακρίνεται στις ακόλουθες εφαρμογές:

Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών

Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών

Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων

Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης

Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογουμένων για θέματα οφειλών

Εφαρμογή εκτυπώσεων και αναφορών

Σε ηλεκτρονικό κλοιό θα βρεθούν και φορολογούμενοι, οι οποίοι με βάση ειδικά κριτήρια, θα κατατάσσονται σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής. Με τη χρήση των διαστρωματοποιημένων μετρήσεων θα υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμόζονται διαφορετικά εργαλεία σε κάθε κατηγορία φορολογουμένων ώστε να επιτυγχάνονται μεγαλύτερα έσοδα και υψηλότερα ποσοστά συμμόρφωσης. Στο Σχέδιο συμπεριλαμβάνονται:

Καταγραφή και ανάλυση των κινδύνων ανά φορολογία, κλάδο και γεωγραφική περιοχή με διαστρωμάτωση των φορολογουμένων
Έρευνα συμμόρφωσης κλάδων παροχής υπηρεσιών τουριστικού ενδιαφέροντος. Πιλοτικές δράσεις συμμόρφωσης και διαβίβαση ευρημάτων αρμοδίως προς αξιοποίηση
Εντοπισμός φυσικών και νομικών προσώπων που υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις Φ.Π.Α. ενώ ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα
Δημιουργία και δημοσίευση χρηστικού οδηγού για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων
Το πολυσυζητημένο Περιουσιολόγιο πάει, πάντως, για το τέλος του 2020, μοιάζοντας, πλέον, με το… Γιοφύρι της Άρτας. Όταν κι εφόσον αυτό καταστεί λειτουργικό, θα αποτυπώνει το σύνολο της ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και των νομικών οντοτήτων.

Η διαβούλευση της ΑΑΔΕ με τους φορείς, πριν από την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου είχε, πάντως, «ζουμί», καθώς προέκυψαν- πιθανότατα- οι προσεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις, ακόμα και αναφορικά με το φόρο στο τσίπουρο. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, εκφράστηκε η ανάγκη δημιουργίας ίσων όρων εμπορίας για τα αποστάγματα (ούζο, τσίπουρο) και κοινής φορολόγησης για τα αποστάγματα που διοχετεύονται στα κανάλια εμπορίας (π.χ. τσίπουρο διημέρων), τονίστηκε η ανάγκη επανεξέτασης και εξορθολογισμού των προστίμων ιδίως για τυπικά λάθη τόσο στα απλογραφικά όσο και στα διπλογραφικά βιβλία, υπογραμμίστηκε η σημασία στόχευσης των φορολογικών ελέγχων στα μικρά συνεργεία αυτοκινήτων και επαναφοράς τόσο του βιβλίου εισερχομένων όσο και της υποχρέωσης τήρησης αποθήκης σε κάθε διακινητή ανταλλακτικών, εκφράστηκε η αναγκαιότητα επέκτασης των ηλεκτρονικών πληρωμών και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης σε όλα τα επίπεδα συναλλαγών.


iefimerida.gr  

on 8:29:00 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Σε ηλεκτρονικό κλοιό οι φορολογούμενοι -Θα «σκανάρουν» τους υπόπτους φοροδιαφυγής

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.