loading...

Θέλουν αλλά δεν μπορούν να τάξουν, υπό τον φόβο των Θεσμών



















Της Νίκης Ζορμπά

Η Κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί ψηφισμένα μέτρα αλλά αφού βγούμε από το μνημόνιο, είναι το νέο κυβερνητικό αφήγημα μετά την ξεκάθαρη δυστοκία του Αλέξη Τσίπρα να απευθυνθεί στα παραδοσιακά του εκλογικά "κοινά".

Δεσμεύσεις συγκεκριμένες και χειροπιαστές εξάλλου, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παράσχει πουθενά και σε κανέναν αφού το μάτι των δανειστών που τα πανθ’ ορά, μάλλον θα "γύριζε" εάν ο κ. Τσίπρας άρχιζε την παροχολογία .
Πριν να κλειδώσει η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και η λήξη του τρίτου προγράμματος, είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση δεν θα ρίσκαρε να "χαλάσει" το αγαστό κλίμα που υπάρχει με τους Θεσμούς και δη τους ευρωπαϊκούς.
Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων , η κυβέρνηση γενικώς και ο Αλέξης Τσίπρας ειδικώς, τις περιφέρουν στις δημόσιες ομιλίες τους σαν τρόπαιο αφενός και αφετέρου, σαν "απόδειξη" ότι η κριτική της αντιπολίτευσης είναι ανεδαφική και "καταστροφολογική" κόντρα στις …πανθομολογούμενες επιδόσεις της χώρας.

Τα παιδία (δεν) παίζει

Το κλίμα αυτό στο οποίο επενδύει ο Αλέξης Τσίπρας τόσο για επικοινωνιακούς όσο και για πρακτικούς λόγους, ήτοι, την ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης για τη μεταμνημονιο εποχή, δεν πρόκειται να ρισκάρει το κυβερνητικό επιτελείο να το "τινάξει" στον αέρα, λίγο πριν από το φίνις.
Όπερ σημαίνει ότι ακόμα και τα πρωθυπουργικά "ταξίματα" είναι εξαιρετικά προσεκτικά και μετρημένα, καθόσον οι "έξω" έχουν τα ραντάρ τους στραμμένα στην Κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, τα παιδία (δεν)παίζει με τους Θεσμούς, μεν αλλά "φλερτάρει" με γενικές και αόριστες υποσχετικές για την "επόμενη ημέρα".

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να επαναδιαπραγματευτεί η Κυβέρνηση τους Θεσμούς τα πρωτογενή πλεονάσματα, ομοίως και τα μέτρα για (νέες) περικοπές στις συντάξεις , διευκρινίζοντας ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση η συζήτηση αυτή είναι για μετά το τέλος του προγράμματος και όχι της παρούσης.

"Ταξίματα"

Παρά τις φήμες και τα σενάρια περί "δυσανασχέτησης" του πρωθυπουργού με τους πιο "ρεαλιστικούς" τόνους που ακολουθεί ο ΥΠΟΙΚ του κατά καιρούς, στην προκείμενη φάση, ο κ. Τσίπρας φέρεται να είναι απολύτως σύμφωνος με τούτους αφού "προέχει" η επιτυχημένη και "καθαρή έξοδος" από το τρέχον και τελευταίο πρόγραμμα.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε, ότι παρότι ο ίδιος ουδόλως διστάζει να χρησιμοποιήσει κατά καιρούς "διθυραμβικούς" τόνους για διάφορα επιτεύγματα (sic) της Κυβέρνησης και να τάζει τα πάντα στους πάντες, στη χρονική αυτή στιγμή είναι και ο ίδιος ανέλπιστα "μετρημένος" σε εξαγγελίες.
Αντιθέτως, σε σχεδόν κάθε δημόσια παρέμβασή του, κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι στο ξένο ακροατήριό του, "ξορκίζει" τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό στο μέλλον και διακηρύττει διαρκώς ότι μέλημα και προτεραιότητά της κυβέρνησής του είναι να μην επιστρέψει η χώρα στην οικονομική ασυδοσία των προηγούμενων ετών που γέννησαν τα θηριώδη ελλείμματα.

Σχεδιασμός

Τη "φιέστα" του Αυγούστου συνεπώς, ανεξαρτήτως των όρων της μεταμνημονιακής Επιτροπείας, ο πρωθυπουργός δεν θα αφήσει (στον βαθμό που περνάει από το χέρι του), να την χαλάσει κανείς.
Δεν θα έχει κανένα πρόβλημα (όπως αποδείχθηκε και κατά την ομιλία του στην Μυτιλήνη) να ρίξει το "ανάθεμα" στους προηγούμενους, να επαναφέρει το αφήγημα περί του "τα ψηφίσαμε αλλά εμείς τουλάχιστον κλαίμε" και να εμφανιστεί ως ο αποτελεσματικός πρωθυπουργός που μπορεί να μην πίστεψε το πρόγραμμα που "αναγκάστηκε" να ψηφίσει και να εφαρμόσει αλλά –ακόμη κι έτσι- το έκανε να πετύχει.

Αυτά όλα θα τα κρατάει "ζεστά" στις ομιλίες του μεν για εσωτερική κατανάλωση, αλλά να υπονοήσει ότι θα "ξηλώσει" όσα ψήφισε χωρίς την συνεννόηση με τους Θεσμούς, δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο στα πρωθυπουργικά κιτάπια.
Αντιθέτως, όπως φρόντισε να διαμηνύσει ( με το βλέμμα προς τους Θεσμούς) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο σχεδιασμός για την ελάφρυνση των πολιτών από υφιστάμενα μέτρα θα γίνει "στον βαθμό που επιτρέπει και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας".

Εκλογές και Φώφη

Η εκλογολογία ξαναφούντωσε μετά την … όπου ξάφνου απόφαση της Φώφης Γεννηματά να ζητήσει για πρώτη φορά εκλογές όχι μετά αλλά πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος και πριν από τη συμφωνία Κυβέρνησης- Θεσμών για τη "μεταμνημονιακή εποχή".
Η πρόεδρος της ΚΙΝΑΛ επιχειρηματολόγησε επ αυτού ότι η αιτία του αιτήματός της εδράζεται στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση "δεν έχει τη νομιμοποίηση" να δεσμεύσει τη χώρα και να δημιουργήσει "τετελεσμένα".
Από το Μαξίμου, υποδέχθηκαν την πρόταση Γεννηματά ως "εκτός τόπου και χρόνου" και ως εξαιρετικά "επικίνδυνη".

Και τούτο, όπως εξηγούν σε κατ ιδίαν συνομιλίες τους κυβερνητικά στελέχη γιατί με αυτή την "ανεύθυνη πρόταση" η κ. Γεννηματά αυτό που ζητεί στην πραγματικότητα είναι να τινάξει στον αέρα όλη τον σχεδιασμό κυβέρνησης και δανειστών για την ομαλή και ασφαλή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, δημιουργώντας παράλληλα αναταραχή στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά δε σενάρια που φέρουν την κ. Γεννηματά να εκστόμισε την πρόταση για (εντελώς) πρόωρες κάλπες, κοινώς μέσα στο καλοκαίρι, προσπαθώντας να "κάψει" τυχόν εκλογικό αιφνιδιασμό του Αλέξη Τσίπρα , ίδιες πηγές μιλάνε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Αντιθέτως πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο, ενθουσιάστηκαν με την πρόταση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ περί συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για τη διαπραγμάτευση και τα διακυβεύματα της επόμενης ημέρας.
Εκτιμούν μάλιστα ότι τους έκανε… ανέλπιστο δώρο η κ. Γεννηματά διότι τις κοινοβουλευτικές μάχες τις απολαμβάνουν ιδιαιτέρως στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

capital.gr 

on 7:48:00 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Θέλουν αλλά δεν μπορούν να τάξουν, υπό τον φόβο των Θεσμών

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.