Έχετε καταλάβει πως κάποιοι θα πάνε φυλακή;...
ΑΡΘΡΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ 12:58:00 μ.μ.
Αν η τοπική αυτοδιοίκηση και η κυβέρνηση με τις υπηρεσίες τους είχαν αργήσει να εμφανιστούν στον τόπο της καταστροφής ίσως σήμερα να θρηνούσαμε λιγότερους νεκρούς. Αν οι αρμόδιοι είχαν λάβει εγκαίρως τις σωστές αποφάσεις επίσης...
Καθώς η Ελλάδα δεν είναι Βενεζουέλα ή Ζιμπάμπουε υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας για τι πρέπει να κάνουν οι αρμόδιοι κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις. Με βάση αυτό το σχέδιο θα αξιολογηθούν και αν χρειαστεί θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι.
Η αυθαίρετη δόμηση έχει μερίδιο ευθύνης αλλά η προσπάθεια να αποδοθούν οι ευθύνες μόνο σε όσους επέτρεψαν να χτιστούν τα αυθαίρετα πριν 20-30 χρόνια από ένα σημείο και μετά συνιστά προσπάθεια συγκάλυψης.
Ενδεχομένως να είχαμε λιγότερα θύματα και μικρότερες καταστροφές αν η κυβέρνηση είχε φροντίσει σε θέσεις - κλειδιά να είναι άνθρωποι με πείρα σε έκτακτες καταστάσεις και όχι κομματικά ρουσφέτια.
Είναι φανερό πως τόσο στην Περιφέρεια όσο και στη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε θέσεις - κλειδιά ήταν πρόσωπα που τα μοναδικά κριτήρια με τα οποία αξιολογήθηκαν και τοποθετήθηκαν εκεί ήταν κομματικά και παραταξιακά.
Το πρόβλημα αυτό ισχύει για το σύνολο των ελληνικών κυβερνήσεων οι οποίες βλέπουν το κράτος σαν λάφυρο για να βολέψουν τα δικά τους παιδιά. Ετούτοι εδώ όμως το έχουν παρακάνει καθώς εκτός των ιδεολογικών αγκυλώσεων έχουν και άγνοια κινδύνου... Οι άλλοι έβαζαν του δικούς τους λαμβάνοντας υπόψη και την επάρκεια στην περίπτωση που θα γινόταν η "στραβή”...
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα χειρίζεται τις υποθέσεις της χώρας με την άγνοια κινδύνου που θα τις χειριζόταν ένα 15μελές μαθητικό συμβούλιο. Μιλάμε για άγνοια χειρισμού και την άγνοια κινδύνου που συνεπάγεται αυτή.
Νομίζουν οι αδαείς πως μπορεί να είσαι δήμαρχος, περιφερειάρχης υπεύθυνος πολιτικής προστασίας ή αρμόδιος πλημμυρών ή πυρόσβεσης και να πνίγονται ή να καίγονται άνθρωποι χωρίς καμία συνέπεια, αρκεί κάποιος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.
Οι πρωθυπουργοί, υπουργοί και βουλευτές χάρη στο νόμο περί ευθύνης διέπονται από άλλο καθεστώς και χρειάζεται απόφαση της Βουλής προκειμένου να ερευνηθούν για ευθύνες.
Δεν ισχύει το ίδιο και για τους υπόλοιπους που διαγκωνίστηκαν για να αναλάβουν τις θέσεις ευθύνης που κατέχουν. Μόλις τώρα κάποιοι αρμόδιοι ανακαλύπτουν πως κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή.
Για τις φωτιές της Ηλείας του 2007 π.χ. σε τέσσερις ενόχους είχαν επιβληθεί ποινές 77 ετών στο καθένα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:” ...Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους Χαράλαμπο Καφύρα, που τότε ήταν νομάρχης Ηλείας, Πανταζή Χρονόπουλο, πρώην δήμαρχο Ζαχάρως, Σοφία Νικολοπούλου, κάτοικο Παλαιοχωρίου από την οικία της οποίας ξεκίνησε η πύρινη λαίλαπα και Παναγιώτη Τσούρα, δασοφύλακα Μίνθης.
Στους τέσσερις ενόχους επιβλήθηκε ποινή 77 ετών (864 μήνες) έκαστος, η οποία συγχωνεύτηκε στα 40 χρόνια. Ωστόσο, επειδή το αδίκημα ήταν πλημμεληματικό, η ανώτατη εκτιτέα ποινή είναι 10 χρόνια για κάθε ένοχο.
Οι ποινές είναι εξαγοράσιμες έναντι 40.000 ευρώ περίπου (5 ευρώ την ημέρα), ποσό που θα καταβληθεί σε δόσεις, ύστερα από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης που έγινε δεκτό....”
Αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί υπάρχει και χειρότερο...
Στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι με τα στοιχεία που αναδύονται, τα πράγματα μοιάζουν περισσότερο περίπλοκα και οι ευθύνες που μπορεί να προκύψουν μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες και να φτάσουν πολύ υψηλότερα.
Από τις περιγραφές αναδεικνύεται μια κατάσταση σύγχυσης και ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμοδίων. Τούτο όμως μοιάζει με πλημμέλημα καθώς και ο πλέον έμπειρος κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες θα μπορούσε να μην λάβει τις άριστες αποφάσεις ή ακόμη να λάβει και λάθος αποφάσεις.
Θα είναι πραγματικά δύσκολο κάποιοι πολιτικοί προϊστάμενοι να αποδείξουν πως στις 12 το βράδυ δεν γνώριζαν για κανέναν από τους περίπου 100 που είχαν καταλήξει 5-6 ώρες νωρίτερα.
Η στήλη εκτιμώντας το επίπεδο άγνοιας κινδύνου της παρούσας κυβέρνησης από την πρώτη μέρα της θητείας δεν έχει πάψει να επισημαίνει πως είναι επικίνδυνοι πρώτα για τη χώρα και μετά για τον εαυτό τους. Ως συνήθως η εκτίμηση αυτή που ήταν ειλικρινής εκλαμβάνοντας σαν αντιπολιτευτική κινδυνολογία.
Αν γνωρίζεις πως έχει μάθει να σκέφτεται και να λειτουργεί κάποιος (άτομο ή ομάδα) μπορείς να εκτιμήσεις πως θα αντιδράσεις υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Μόλις τώρα στην κυβέρνηση αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνέπειες οι οποίες αν σε λίγους μήνες υπάρχει μια Βουλή με διαφορετική σύνθεση μπορεί να φτάσουν πολύ ψηλά.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι ήπιος χαρακτήρας αλλά η κοινή γνώμη εξουσιάζεται από απρόβλεπτες θυμικές εξάρσεις και σχεδόν πάντα αναζητά άλλοθι στα δικά της λάθη και επιλογές.
Υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να εκτιμήσουμε και την, υπό καθεστώς πανικού, καθυστερημένη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της καταστροφής από τον πρωθυπουργό, την "ινκόγκνιτο” επίσκεψή του στο Μάτι για φωτογραφίες αλλά και των πιέσεων σε δημοσιογράφους από κυβερνητικούς κύκλους να υποβαθμίσουν το θέμα.
Ο συνδυασμός όλων αυτών μπορεί να συνθέσει βαριές κατηγορίες...
Για το κλίμα που διαμορφώνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενδιαφέρον έχει ένα άρθρο στην φιλοκυβερνητική Εφημερίδα των Συντακτών: "Η κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες κρίνονται όχι μόνο για όσα έκαναν (ή δεν έκαναν) την ώρα της καταστροφής αλλά και όσα έπραξαν αμέσως μετά. Κρίνονται φυσικά και οι συμπεριφορές...
Κι επειδή το καιρικό φαινόμενο στο Μάτι ήταν πρωτοφανές και η αντίδραση της πολιτείας έμοιαζε εκ των πραγμάτων περιορισμένη, ας δούμε λοιπόν το μετά. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί τόσες μέρες μετά την τραγωδία δεν υπάρχει ούτε μία παραίτηση. Είναι αστείο να λέγεσαι Υπουργός Προστασίας του Πολίτη με 90 πολίτες νεκρούς... Τι σόι προστασία τους προσέφερες;
Αλήθεια, πότε ο κ.Τσίπρας περιμένει να αποδώσει ευθύνες; Έχουν περάσει ήδη 8 μέρες και δεν κάνει τίποτε. Δεν καταλαβαίνει άραγε πως βουλιάζει μαζί τους; Με υπουργούς, δημόσιους λειτουργούς, ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπούς που εκ των πραγμάτων φέρουν ευθύνη λόγω της θέσης τους;
Είναι φανερό πως στην κυβέρνηση μόλις τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως απλώς και αν προεδρεύεις ανεπαρκών, χρειάζεται ικανότητα να αποφύγεις τις συνέπειες των πράξεών τους... αν γίνει "στραβή” όπως χαρακτήριζε παλιότερα τις έκτακτες καταστάσεις βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην κομματική αργκό.
Μόλις τώρα στην κυβέρνηση κατάλαβαν πως είναι απίθανο κάποιοι να μην καταδικαστούν για τα τελευταία γεγονότα. Αντί της διαφάνειας και του επιμερισμού ευθυνών προτίμησαν τη συγκάλυψη και την πολιτική αντιπαράθεση. Αυτό είναι πιθανό να τους οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες.
Καλώς ήρθατε στην πραγματικότητα σύντροφοι...
kostas.stoupas@capital.gr
capital.gr