loading...

Στα αζήτητα 5.000 εισαγγελικές παραγγελίες για μεγάλη φοροδιαφυγή
























Φάντασμα παραμένει η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος

Κίνδυνος υπάρχει για την παραγραφή 36.000 υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής αφού το «ΣΔΟΕ» των οικονομικών εισαγγελέων είναι ακόμη υπηρεσία φάντασμα... Με βάση τον νόμο 4512/2018, θα έπρεπε εδώ και έξι μήνες να λειτουργεί πλήρως, δηλαδή από την 1η Μαρτίου 2018, ωστόσο το εν λόγω σώμα παραμένει ακόμη στα χαρτιά, με αποτέλεσμα μεγάλες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος να κινδυνεύουν με παραγραφή στο τέλος του έτους.

Στα αζήτητα βρίσκονται αυτή τη στιγμή και περίπου 5.000 φάκελοι με εισαγγελικές παραγγελίες. Οι φάκελοι αυτοί στάλθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές ενόψει της λειτουργίας της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία, όμως, δεν έχει ακόμα συσταθεί. Μάλιστα μεγάλος αριθμός των υποθέσεων αυτών κατέληξε στον 13ο όροφο του κτηρίου της ΓΑΔΑ, στην Οικονομική Αστυνομία. Κανείς δεν τις έχει αγγίξει αφού είναι αδύνατον να ελεγχθούν από τους τέσσερις υπαλλήλους της υπηρεσίας. Ο χρόνος όμως τρέχει.

Η επιχείρηση μεταφοράς των υποθέσεων ξεκίνησε το 2015 και περιλάμβανε και υποθέσεις των ετών 2011, 2010 και προηγουμένων, οι οποίες πλέον, εάν δεν έχουν ελεγχθεί, έχουν παραγραφεί οριστικά.

«Ζωντανές» παραμένουν οι υποθέσεις από το 2012 (παραγράφονται σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, τον Δεκέμβριο του 2018) και των επομένων ετών. Ωστόσο δημιουργεί προβληματισμό εάν αυτός ο όγκος των 30.000 υποθέσεων θα προλάβει να ελεγχθεί, όταν μάλιστα καθημερινά προστίθενται και νέες.

Αναγκαστικά η ΑΑΔΕ οδηγείται στη διαδικασία επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, μέσα από τα οποία εντοπίζει τις υποθέσεις εκείνες με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον, καθώς και εκείνες που κινδυνεύουν με παραγραφή. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι ένας μεγάλος αριθμός υποθέσεων θα μείνει ανέλεγκτος.

Όπως προκύπτει από έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου:

Το 2015 μεταφέρθηκαν από την Ειδική Γραμματεία Σ.Δ.Ο.Ε. στη Γ.Γ.Δ.Ε. (προκάτοχος της ΑΑΔΕ), 2.751 υποθέσεις. Η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των ως άνω 2.751 υποθέσεων καθορίστηκαν με απόφαση του τότε αναπλ. υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και προβλέπουν ότι αφορούν χρήσεις ετών 2010 και νεότερες, είναι αυστηρά φορολογικού ενδιαφέροντος, δεν έχουν εκδοθεί σχετικές παραγγελίες από Εισαγγελική Αρχή ή Αρχή για το ξέπλυμα και αφορούν μόνο ένα ερευνώμενο πρόσωπο (νομικό ή φυσικό).

Το 2015 μεταφέρθηκαν από το ΣΔΟΕ στο Γραφείο Οικονομικού Εισαγγελέα, 1.196 υποθέσεις που προτάθηκαν από τον Οικονομικό Εισαγγελέα, προκειμένου αυτός αρμοδίως να συντονίσει τον περαιτέρω χειρισμό τους από τις υπηρεσίες της τότε Γ.Γ.Δ.Ε. και σήμερα Α.Α.Δ.Ε.

Τον Ιούλιο του 2017 ολοκληρώθηκε η μεταφορά 15.004 υποθέσεων, από το ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ.

Τον Δεκέμβριο του 2017 μεταφέρθηκαν άλλες 8.570 υποθέσεις από το ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ.

Τον Ιανουάριο του 2018 μεταφέρθηκαν άλλες 2.343 υποθέσεις από την Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε. στην Α.Α.Δ.Ε.


topontiki.gr  

on 11:29:00 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Στα αζήτητα 5.000 εισαγγελικές παραγγελίες για μεγάλη φοροδιαφυγή

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.