loading...

Οσµή τραπεζικού σκανδάλου πίσω από τα «ιπτάµενα» POS - «Τέλος» από την Εθνική Τράπεζα η γενική διευθύντρια




















Όλες οι συναλλαγές που έγιναν από τρεις συστηµικές τράπεζες θα µπουν στο εισαγγελικό µικροσκόπιο


Ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος, απάτη, φοροδιαφυγή, απιστία (για τα στελέχη των τραπεζών) είναι µόνο µερικά από τα αδικήµατα που θα διερευνήσει η Οικονοµική Εισαγγελία µετά την παραγγελία της εισαγγελέως
του Αρείου Πάγου για το σκάνδαλο µε τα POS που «ταξίδεψαν» µέχρι την Κίνα για να επιτύχουν πωλήσεις ακινήτων.

Αν και η έρευνα των εισαγγελέων βρίσκεται στα σπάργανα, καθώς τα στοιχεία που έχει στα χέρια της είναι ακόµη λιγοστά, δικαστικές πηγές κάνουν λόγο για οσµή τραπεζικού σκανδάλου, εξαιτίας του τρόπου διαχείρισης των ακινήτων, αλλά και του ενδεχοµένου κάποιοι υπάλληλοι να έκαναν τα στραβά µάτια.

Όλες οι συναλλαγές που έγιναν από τρεις συστηµικές τράπεζες θα µπουν στο εισαγγελικό µικροσκόπιο, ενώ σηµαντικό ρόλο για τις επόµενες κινήσεις των αρχών θα παίξει το πόρισµα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η «τρύπα» στο πρόγραµµα της Golden Visa, η οποία εξασφαλίζει σε Κινέζους πενταετή ελεύθερη µετακίνηση στην Ευρώπη -µε την προϋπόθεση ότι θα αγοράσουν ακίνητο στη χώρα µας ύψους 250.000 ευρώ-, έσκασε µε τον πιο κραυγαλέο τρόπο, µε τις κινεζικές Αρχές να χτυπούν το καµπανάκι βλέποντας εµβάσµατα να κάνουν φτερά, παρά τα capital controls...

Τα κενά στον νόµο αλλά και στην εποπτεία του ελέγχου έρχονται τώρα να καλυφθούν µε νοµοθετική ρύθµιση, που θα προβλέπει τη δηµιουργία µιας νέας υπηρεσίας, η οποία θα συνεργάζεται µε την Αρχή καταπολέµησης βρώµικου χρήµατος. Αυτή η υπηρεσία θα ενηµερώνεται, σύµφωνα µε πληροφορίες, από τους συµβολαιογράφους, µέσα από τους οποίους άλλωστε περνούν οι αγοραπωλησίες προς τους Κινέζους αγοραστές.

Το πρόβληµα που έχει παρατηρηθεί, εκτός από τα «ιπτάµενα» POS, είναι ότι πολλοί Κινέζοι ιδιοκτήτες ακινήτων, όταν πάρουν στην κατοχή τους ένα ακίνητο, στη συνέχεια το µεταπωλούν σε άλλον οµοεθνή τους, χωρίς όµως να χάνουν το προνόµιο της Golden Visa, το οποίο στη συνέχεια έχει και ο δεύτερος αγοραστής!

∆ηλαδή, µε την αγορά ενός σπιτιού, και όχι δύο, οι δύο αγοραστές απολαµβάνουν τα προνόµια που, σύµφωνα µε τον νόµο, θα είχαν εάν αγόραζαν δύο σπίτια. Εκτός δε από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, τα οφέλη των προνοµίων καρπώνονται και τα µέλη των οικογενειών τους για 5 χρόνια. Με έναν σµπάρο, δηλαδή, δυο τρυγόνια...

Αυτό το µελανό σηµείο θα επιχειρήσει να καλύψει η ρύθµιση που επίκειται, µε τη δηµιουργία µίας βάσης δεδοµένων για το ποιος αγοράζει και πού πουλάει, ώστε τα οφέλη της «χρυσής βίζας» να τα... χαί ρεται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου και όχι και ο πωλητής!

Ο νόµος για την απόκτηση της «χρυσής βίζας» µέσω της αγοράς ακινήτου προβλέπει ρητά ότι η αγορά δεν µπορεί να γίνει µέσω POS, αλλά µόνο µέσω τράπεζας. Αλλά και η αγορά µέσω POS στην Κίνα θα ελεγχθεί, αφού η εξαγωγή συναλλάγµατος είναι παράνοµη λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων που έχουν επιβληθεί.

Στην περίπτωση µε το πρώην στέλεχος της Jumbo, φαίνεται ότι ανοίγει ένα µεγάλο κεφάλαιο δικαστικής διερεύνησης, αφού τα ελληνικά µεσιτικά γραφεία αντικαταστάθηκαν γρήγορα από κινεζικές εταιρείες µεσιτών, οι οποίες κατέκλυσαν την ελληνική αγορά.

Πηγές της αγοράς λένε, µάλιστα, στο «Εθνος» ότι οι εύποροι Κινέζοι δεν έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν ένα ακίνητο, να χαρούν τη χώρα και να µετακινηθούν ελεύθερα στην Ευρώπη, αλλά να κάνουν µπίζνες. Ουδέν µεµπτόν, µε την προϋπόθεση ότι θα τηρείται ο νόµος.

Σοφία Φασουλάκη
https://www.ethnos.gr/  

«Τέλος» από την Εθνική Τράπεζα η γενική διευθύντρια για την κομπίνα με τα POS και τους Κινέζους
























Η ΕΤΕ ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας με την κυρία Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου
Τη λύση της συνεργασίας με τη γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής που εμπλέκεται στην υπόθεση με τα ελληνικά POS και τις Χρυσές Βίζες σε Κινέζους ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα.

Η ανακοίνωση για την απόλυση της κυρία Νέλλης Τζάκου-Λαμπροπούλου έχει ως εξής: Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας της με την κα Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής.

Για να στηθεί η κομπίνα με την οποία βγήκαν από την Κίνα παράνομα τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ δια των POS της Εθνικής Τράπεζας, είχε αξιοποιηθεί ο θεσμός της «χρυσής βίζας», η οποία απονέμεται σε όσους πολίτες τρίτων χωρών αγοράσουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ εντός της ελληνικής επικράτειας, και η τεχνολογία των POS τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφερθούν παρανόμως εκτός Κίνας κεφάλαια που κατέχουν Κινέζοι επιχειρηματίες αλλά λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής από το Πεκίνο δεν μπορούν να μεταφέρουν σε δυτικές τράπεζες.

Η κυρία Τζάκου ήταν ένα από τα ηγετικά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας στα οποία είχε καταλογιστεί μεγάλη ευθύνη γιατί θεωρήθηκε ότι γνώριζε τις κινήσεις μεταφοράς κινεζικού συναλλάγματος μέσω POS αλλά συνέχιζε να τις εγκρίνει.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο τέως αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλλου ο οποίος είχε ιδρύσει εταιρεία ακινήτων που αρχικά συνεργάστηκε με άλλες δύο τράπεζες για ύψος συναλλαγών περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης της πρώτης, φέρεται πως εντόπισε λόγω του μεγάλου όγκου των συναλλαγών τι συνέβαινε και διέκοψαν άμεσα τις συναλλαγές. Η εταιρία του Ευαγ. Παπαευαγγέλου μετέφερε τις συναλλαγές στην Εθνική Τράπεζα και συνέχισε ανενόχλητη καθώς απέκτησε οκτώ POS της ΕΤΕ.

https://www.protothema.gr/  


zeidoron.blogspot.com   

on 7:18:00 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Οσµή τραπεζικού σκανδάλου πίσω από τα «ιπτάµενα» POS - «Τέλος» από την Εθνική Τράπεζα η γενική διευθύντρια

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.