Κινούμενη άμμος το Κοινοβούλιο - Πώς διαμορφώνεται το «μπλοκ» των 151
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ 3:34:00 μ.μ.
Ας δούμε πως διαμορφώνεται ο - δυναμικός αφού αλλάζει μέρα με την μέρα - χάρτης
του Κοινοβουλίου και πώς δημιουργείται το μπλοκ των 151 βουλευτών που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για να πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης και να συνεχίζει τον βίο της μέχρι τον Οκτώβριο, όπως τουλάχιστον θέλει, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Οpen ο Αλέξης Τσίπρας.
Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προστεθεί κατ' αρχάς η Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, που όχι μόνο αυτονόητα στηρίζει την κυβέρνηση στην οποία μετέχει αλλά δηλώνει πρόθυμη να ψηφίσει και τη Συμφωνία των Πρεσπών . Όπως είπε πρόσφατα, «θα ζυγίσω τη συμφωνία και στη ζυγαριά θα γείρει το εθνικό συμφέρον. Αν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, θα την ψηφίσω».
Έτοιμος να ψηφίσει υπέρ της παραμονής της κυβέρνησης είναι και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, βουλευτής των ΑΝΕΛ. Ο κ. Παπαχριστόπουλος αρχικά δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα παραδώσει την έδρα του, μετά όμως διευκρίνισε ότι δεν παραδίδει την έδρα του όσο κινδυνεύει η κυβέρνηση και διεμήνυσε στον Πάνο Καμμένο ότι αν τον διαγράψει δεν θα παραδώσει καθόλου την έδρα του!
Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μπορεί να μην ανοίγει τα χαρτιά της, αλλά εικάζεται ότι και τη Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφίσει, και ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσει στην κυβέρνηση στην οποία μετέχει, ενώ έχει γραφτεί, χωρίς να διαψευστούν, πληροφορίες ότι θα είναι υποψήφια με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Έτερος εκ των ΑΝΕΛ που έχει «μετακομίσει» αριστερότερα και εικάζεται ότι είναι πρόθυμος να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.
Χθες, για να μην παραστεί στην ΚΟ των ΑΝΕΛ δήλωσε ότι χάλασε το αυτοκίνητό του -λες και δεν μπορούσε να μετακινηθεί με το συνοδευτικό της ασφάλειάς του- ενώ οι κακές γλώσσες λένε ότι εθεάθη να πίνει καφέ στο κέντρο της Αθήνας.
Στον χώρο του Ποταμιού τώρα, ο Σπύρος Δανέλλης, δηλώνει εδώ και καιρό ότι θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών και πρόσφατα κάλεσε το κόμμα του να επανεξετάσει το θέμα των πρόωρων εκλογών.
«Δεν συνδέουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών με την παραμονή ή μη της κυβέρνησης στα καθήκοντά της. Δεν συμψηφίζουμε το εθνικό θέμα με πολιτικές σκοπιμότητες» δήλωσε πρόσφατα, διευκρινίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει να πέσει εξαιτίας τη συμφωνίας των Πρεσπών».
Στην ίδια λογική κινείται και ο Σπ. Λυκούδης, χωρίς ωστόσο κατά την πάγια τακτική του να είναι τόσο κάθετος στις διατυπώσεις του, αφήνοντας παράθυρα για τις τελικές αποφάσεις του.
Οι κ. Αμυράς και Ψαριανός είναι υπέρ της άποψης πως το Ποτάμι πρέπει να θέσει «βέτο» –τρόπον τινά– πως η κυβέρνηση πρώτα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και έπειτα θα φέρει προς ψήφιση τις Πρέσπες. Διαφορετικά για τους δύο βουλευτές, η υπερψήφιση των Πρεσπών θα συνεπάγεται απευθείας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στήριξή της για να παραταθεί ο βίος της.
Τέλος, είναι το ηγετικό δίδυμο Στ. Θεοδωράκη και Γ. Μαυρωτά. Αποψη του προέδρου του κόμματος είναι πως το πολιτικά ορθό είναι ο κ. Τσίπρας, μόλις φύγουν οι ΑΝΕΛ, είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης είτε να πάει σε εκλογές αφού ψηφιστούν οι Πρέσπες. Την ίδια ώρα ωστόσο σημείωνε πως η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι μέσα στις ιδρυτικές αρχές του κόμματος και ως εκ τούτου είναι πατριωτικό καθήκον η υπερψήφισή της.
Ο Γιάννης Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων θα μπορούσε να στηρίξει την κυβέρνηση. Ο βουλευτής ψήφισε τον προϋπολογισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, δεν ψηφίζει λέει την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση έως ότου τουλάχιστον, είπε πρόσφατα, ολοκληρώσει το νομοθετικό της έργο και φέρει στην Βουλή τα θετικά της νομοθετήματα.
Μιλώντας πάντως το πρωί στα Παραπολιτικά 90,1, ο Γιάννης Σαρίδης ξεκαθάρισε μετά και τις χθεσινές του δηλώσεις, πως εάν η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πρίν να έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα την δώσει και ας οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Πολλοί, αναλυτές του χώρου εκτιμούν ότι ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «βλέπει» προς την Κουμουνδούρου αφού έχει ταχθεί δημοσίως τόσο για ανοίγματα της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα, ενώ έχει δεχθεί και έντονο πολιτικό φλερτ από το κυβερνών κόμμα.
Με τις κινήσεις αυτές, εάν και εφόσον επαληθευτούν, θα αλλάξει άρδην ο χάρτης του κοινοβουλίου: Ο Πάνος Καμμένος, που το κόμμα του έχει τώρα 7 βουλευτές και θα μείνει με τρεις, ο Σταύρος Θεοδωράκης, που το κόμμα του έχει 6 βουλευτές και θα μείνει με 4, καθώς και ο Βασίλης Λεβέντης που ηγείται κοινοβουλευτικής ομάδας πέντε βουλευτών και θα μείνει με τέσσερις, παύουν να είναι αρχηγοί αναγνωρισμένοι από τον Κανονισμό της Βουλής, αφού τα κόμματα δεν θα διαθέτουν πλέον τον απαιτούμενο αριθμό για να λογίζονται ως χωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες και θα χάσουν όλα τα προνόμια, καθώς τα κοινοβουλευτικά τους στελέχη θα έχουν το «status» των ανεξάρτητων βουλευτών.
topontiki.gr