loading...

DW: «600 δισ. ευρώ η αξία των κοιτασμάτων στην Κύπρο - Ευχή ή κατάρα; - Οι Τούρκοι θέλουν τα μισά»



















Πόσο μεγάλα είναι τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ; Πιθανολογείται ότι ανέρχονται στα 1,8 τρις κ.μ. ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις η αξία τους ανέρχεται 600 δις ευρώ!

Η αξία τους είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να «απογειώσει» την Κυπριακή Δημοκρατία κάτι που δεν το επιθυμεί η Τουρκία η οποία ζητάει τουλάχιστον τα μισά από τα κέρδη, είτε με την «ίδρυση» ενός τουρκοκυπριακού κράτους, είτε με την δημιουργία ενός κρατικού μορφώματος το οποίο θα είναι ελεγχόμενο από την Άγκυρα μέσω της τουρκοκυπριακής κοινότητας η οποία θα κατευθύνει το νέο κράτος με βάση τα τουρκικά συμφέροντα.

Έτσι τα γερμανικά ΜΜΕ αναρωτιούνται αν το φυσικό αέριο είναι ευχή ή κατάρα για την Κύπρο. Το σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν «λύση» ότι να ναι και αυτή την στιγμή διότι θέλουν να προχωρήσουν σε... δουλειές από... χθες.

Εδώ και δεκαετίες η Κύπρος είναι χωρισμένη στα δύο. Τα ευρήματα φυσικού αερίου στις κυπριακές ακτές θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, αναφέρει σε εκτενή ανάλυση η γερμανική ραδιοφωνία DLF, στην οποία μάλιστα φιλοξενούνται εκτιμήσεις του Έλληνα πρέσβη της Κύπρου στο Βερολίνο Αντρέα Χατζηχρυσάνθου και τουρκοκύπριου υπ. Εξ. Κουντρέτ Οζερσάι.

Εντούτοις, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ,οι ευρύτεροι γεωπολιτικοί συσχετισμοί στην περιοχή καθώς και τα συμφέροντα της Ρωσίας και των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο περιπλέκουν την κατάσταση προς το παρόν σύμφωνα με την DW

Κάνοντας μια μακρά αναδρομή στις διάφορες φάσεις του Κυπριακού ζητήματος το ρεπορτάζ σημειώνει ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματευτικών συνομιλιών Αναστασιάδη-Aκιντζί στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας το 2017 επικρατεί στασιμότητα, ενώ το άνοιγμα συνοριακών περασμάτων πέρυσι «ήταν μόνο μια κίνηση για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τίποτα περισσότερο».

Σήμερα, γράφει το DLF, μετά την αποτυχία εξεύρεσης συμβιβασμού για το επίμαχο θέμα των 35.000 Τούρκων στρατιωτών που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Κύπρο, πολλά είναι τα θέματα που παραμένουν ακόμη ανοιχτά: εκτός από την ασφάλεια ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της «κατανομής εξουσίας» αλλά και της «κατανομής των εδαφών» σε περίπτωση μελλοντικής επίλυσης του Κυπριακού.

«Πρώτα απόλα τίθεται το ερώτημα: τι κράτος θα προκύψει στην Κύπρο μετά από ενδεχόμενη επανένωση; Η ελληνική πλευρά το βλέπει ως συνέχεια της Δημοκρατίας της Κύπρου, στην οποία θα προσχωρήσει η τουρκική πλευρά ως εθνοτική ομάδα. Από την άλλη οι Τουρκοκύπριοι διεκδικούν να είναι ισάξιοι συνιδρυτές ενός νέου κράτους».

Παρά τα σημεία σύγκλισης των δύο κοινοτήτων σε θέματα μελλοντικής διοικητικής και θεσμικής οργάνωσης, όπως και λειτουργίας του πολιτεύματος, οι κομβικές διαφωνίες παραμένουν. Σύμφωνα με το DLF «το ότι σήμερα οι δύο πλευρές απέχουν τόσο πολύ η μια από την άλλη όσο ποτέ άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν οφείλεται στα απρόσμενα ευρήματα κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο».


Από τον διαπραγματευτικό κύκλο συνομιλιών στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου πιθανολογείται ότι ανέρχονται στα 1,8 τρις κ.μ. ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις η αξία τους ανέρχεται 600 δις ευρώ. «Από αυτά η Κύπρος θα μπορούσε να εισπράξει τα μισα. Έτσι το 'χρεοκοπημένο νησί', όπως το χαρακτήριζαν κατά τη διάρκεια της κρίσης γερμανικά μέσα, θα μπορούσε να αποπληρώσει τα χρέη του. Ωστόσο η διαμάχη για την εκμετάλλευση των κρυμμένων στο βυθό της θάλασσας κοιτασμάτων είναι εκρηκτική από γεωπολιτική άποψη και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε νέα στρατιωτική σύρραξη στην Κύπρο: γιατί και οι Τούρκοι θέλουν να έχουν μερίδιο» σημειώνει το ρεπορτάζ κάνοντας αναφορά στν σχεδιαζόμενη άφιξη της αμερικανικής Exxon, κάτι που προκαλεί έντονη αντίδραση στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Συγχρόνως, όπως φαίνεται από το δημοσίευμα, οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκοι.

Από τη μια πλευρά, αναφέρει το ρεπορτάζ, οι Ελληνοκύπριοι ελπίζουν ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υπό τον φόβο της διεθνούς απομόνωσης θα κάνει υποχωρήσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Η Τουρκία από τη μεριά της, «ως προστάτιδα των Τουρκοκυπρίων», δεν θέλει μόνο να βοηθήσει την τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά συγχρόνως να διασφαλίσει και τα δικά της συμφέροντα. Όπως υπενθυμίζει το ρεπορτάζ η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες στην περιοχή.

Το καλοκαίρι του 2017 τουρκικά πολεμικά πλοία προσπάθησαν να εμποδίσουν τις έρευνες στην περιοχή, αναγκάζοντας πολεμικά πλοία από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία να τεθούν σε ετοιμότητα. Η ΕΕ, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ αντέδρασε, ενάντια στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της, ενώ ο Ερντογάν συνέχισε να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αξιώσεις που απορρέουν από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου.

Διεθνής ενεργειακή πολιτική και Κυπριακό συμπλέκονται

H Kύπρος στο επίκεντρο της διεθνούς ενεργειακής πολιτικής

Το ρεπορτάζ του DLF παρατηρεί επίσης ότι «η γεωπολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από την αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο φέρνει ολοένα περισσότερο στο επίκεντρο τη διεθνή ενεργειακή πολιτική.


Σε αυτό το πλαίσιο δεν πρόκειται μόνο για τη διαμάχη περί θαλάσσιων συνόρων και ζωνών αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης στη θάλασσα. Και εσωτερικές διαμάχες, όπως το Κυπριακό ή η διαμάχη Ισραήλ-Παλαιστίνης βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο της αναζήτησης ενεργειακού πλούτου και των υποσχέσεων που απορρέουν από αυτή» . Το ρεπορτάζ μεταφέρει τέλος και την άποψη της ειδικού σε θέματα ενέργειας Κίρστεν Βέστφαλ, σύμφωνα με την οποία για την Ευρώπη τουλάχιστον το διακύβευμα είναι μεγάλο. Αφορά εν τέλει την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και το ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω της αναζήτησης νέων εναλλακτικών οδών

pronews.gr  

on 5:01:00 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for DW: «600 δισ. ευρώ η αξία των κοιτασμάτων στην Κύπρο - Ευχή ή κατάρα; - Οι Τούρκοι θέλουν τα μισά»

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.