loading...

Το Theodorovias blog σας προτείνει μία εκλεκτή συνταγή για Εκμέκ με τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη
























Συστατικά 

Για το σιρόπι

400 γρ. νερό
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. μέλι
φλούδες από 1 λεμόνι
Για τη βάση

400 γρ. τσουρέκι (περίπου 10 φέτες)

Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα
200 γρ. ζάχαρη
6 κρόκοι αυγών
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
½ κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
½ κ.γ. κακουλέ σε σκόνη
¼ κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
100 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους

Για το σερβίρισμα

300 γρ. κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα


Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και τις φλούδες λεμονιού.
Ανακατεύουμε και περιμένουμε να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη βάση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160oC στον αέρα.
Κόβουμε το τσουρέκι σε φετες, και το απλώνουμε σε ένα ταψί 25x32 εκ., σε όλη του την επιφάνεια.
Ψήνουμε για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και όπως είναι καυτή η βάση για το εκμέκ, ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας, σιγά σιγά, φροντίζοντας το σιρόπι να πάει παντού.
Το τσουρέκι με το ψήσιμο θα μαζέψει, αλλά με το που ρίξουμε το κρύο σιρόπι θα ανοίξει πάλι.
Το αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει το σιρόπι.

Για την κρέμα

Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το γάλα και τη μισή ζάχαρη χωρίς να ανακατέψουμε (προσοχή: θέλουμε να ζεσταθεί και όχι να καεί το γάλα). Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε.

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη μαστίχα, το κορν φλάουρ, και ανακατεύουμε λίγο ακόμα με το σύρμα. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε μέσα λίγο από το γάλα μας. Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι μία κρέμα πατισερί.
Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας λίγο-λίγο το γάλα μέσα στο μείγμα με τα αυγά με τη βοήθεια μιας κουτάλας, και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα χειρός. Ρίχνουμε το γάλα μέσα στα αυγά έτσι ώστε να ανεβάσουμε σιγά-σιγά τη θερμοκρασία των αυγών.

Τέλος ρίχνουμε όλο το μείγμα με τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά, και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα δοκιμάζουμε λίγο το μείγμα. Το κορν φλάουρ μέχρι να ψηθεί δίνει μία γεύση αλευριού που δεν τη θέλουμε. Οπότε συνεχίζουμε το ανακάτεμα, και όταν δοκιμάσουμε και δεν καταλαβαίνουμε το κορν φλάουρ, τότε η κρέμα μας είναι έτοιμη.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει με μια μαρίζ.
Απλώνουμε όλη την κρέμα πάνω από τη σιροπιασμένη και καλά κρυωμένη βάση. Στρώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας.

Παίρνουμε μία μεμβράνη και σκεπάζουμε έτσι ώστε η μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα καλά (για να μην κάνει κρούστα), και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για περίπου 2-3 ώρες.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη.
Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από το εκμέκ.

Σερβίρουμε με φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα από πάνω.

akispetretzikis.com/  

on 2:06:00 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Το Theodorovias blog σας προτείνει μία εκλεκτή συνταγή για Εκμέκ με τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.