loading...

Μητσοτάκης: Πετύχαμε μεγάλη διακομματική συναίνεση για την Ψήφο των Αποδήμων (Video)



























«Έπρεπε να περάσουν 44 χρόνια, για να λάβει σάρκα και οστά το άρθρο του Συντάγματος του 1975 για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και είμαι περήφανος που γίνεται με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με μεγάλη διακομματική συναίνεση».


Τα παραπάνω τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία στη Βουλή, στη συζήτηση για την Ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Αυτό το ιδιότυπο θεσμικό ανάχωμα μεταξύ της Ελλάδας και των Ελλήνων του εξωτερικού καταργείται. Η σημερινή συνεδρίαση συνεπώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική. Ανοίγει για όλον τον ελληνισμό τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Δίνουμε σάρκα και οστά στην πρόσφατη ενισχυμένη συνταγματική κατοχύρωση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Προτάθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά απέκτησε εμβέλεια από την διακομματική στήριξη. Αποτελεί υπόδειγμα συναίνεσης», ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός.



«Με τον εμβληματικό νόμο που ψηφίζουμε σήμερα, δίνουμε σάρκα και οστά στη συνταγματική κατοχύρωση της δυνατότητας των Ελλήνων εκτός χώρας να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Από την πρώτη στιγμή εξέφρασα την ευχή να πάρει την στήριξη και από τους 300. Δεν φαίνεται να υπάρχει αυτό, αλλά το προσεγγίζουμε με 291. Κάνω μια ύστατη έκκληση στον Γιάννη Βαρουφάκη, ώστε και το δικό του κόμμα να το στηρίξει», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον επικεφαλής του ΜέΡΑ 25.

«Είναι αλήθεια ότι η αρχική εισήγηση Νέας Δημοκρατίας και Κινήματος Αλλαγής υπήρξαν πιο γενναιόδωρες προς τους Έλληνες του εξωτερικού. Η δική μας πρόταση δεν έθετε περιορισμούς και αναγνώριζε την επιστολική ψήφο. Όμως, το Σύνταγμα απαιτεί την στήριξη από 200 βουλευτές, για να ισχύει το νομοσχέδιο. Καλέσαμε σε διακομματική επιτροπή τα κόμματα για διάλογο. Συναντήθηκα προσωπικά με τους πολιτικούς αρχηγούς για μέγιστη συναίνεση. Το ίδιο έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Επικρατείας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Οι διατάξεις που θα ψηφιστούν σήμερα ενσωματώνουν τέσσερα κομβικά σημεία σύγκλισης, είπε ο πρωθυπουργός:

- η απόλυτη προσμέτρηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Απορώ πως θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί κάτι διαφορετικό στο πλαίσιο του Συντάγματος.



- οι κάτοικοι εξωτερικού θα ασκούν το δικαίωμα σε εκλογικά κέντρα, αρκεί να υπάρχουν τουλάχιστον 40 εκλογείς

- αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας. Από τους 15, τουλάχιστον τρεις θα είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και ο ένας εξ αυτών θα βρίσκεται σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις.

- ορίζεται ότι, προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού να διευκολυνθούν, μπαίνουν δύο προϋποθέσεις: η υποχρέωση να έχουν μείνει τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να έχουν φορολογικές υποχρεώσεις, αν είναι άνω των 30 ετών. Τέθηκαν αυτές οι προϋποθέσεις από το ΚΚΕ και από τον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν απαραίτητο να το υιοθετήσουμε για να συγκεντρωθούν οι 200 βουλευτές. Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ δεν το θέλαμε. Η κυβέρνηση έπρεπε στο πλαίσιο της συναίνεσης να το αποδεχθεί, για να επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία.

«Αυτό το τετράπτυχο δεν ήταν η επιθυμητή λύση, αλλά η μόνη ρεαλιστική, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν δεν υπήρχε, δεν θα είχαμε νομοσχέδιο και δεν θα κάναμε ποτέ το άλμα. Δεν θα δίναμε την δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Τώρα έχουμε έναν νόμο, έστω και με ατέλειες. Το νομοσχέδιο μπορεί να εγγράφεται ως δημοκρατική νίκη», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο αποκλεισμός των Ελλήνων από την διαδικασία είχε και ταξικό πρόσημο, καθώς το να ταξιδεύει κάποιος στην Ελλάδα για να ψηφίσει έχει κόστος. Το νομοσχέδιο είναι μια δημοκρατική και κοινοβουλευτική νίκη. Πρωτίστως αποτελεί νίκη εθνική. Επιτελεί χρέος που η Ελλάδα έχει απέναντι στα παιδιά της. Ανασυνδέει τους Έλληνες του κόσμου με την εθνική τους εστία. Περνάμε από τον περιορισμένο Ελλαδισμό στον αληθινό ελληνισμό των ανοικτών οριζόντων», υπογράμμισε (σ.σ. όπως έχε πει ο Στέλιος Ράμφος).

«Η συνεδρίαση η σημερινή στέλνει μήνυμα ότι είμαστε λίγοι για να μείνουμε διχασμένοι» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.







https://www.lykavitos.gr/      

on 11:29:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Μητσοτάκης: Πετύχαμε μεγάλη διακομματική συναίνεση για την Ψήφο των Αποδήμων (Video)

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.