loading...

Δένδιας σε Χαφτάρ: «Η Ελλάδα έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη»
























«Είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για υπάρξει η ανακωχή είτε με τη συμμετοχή στην επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων» - Τι σημαίνει η δήλωση αυτή του ΥΠΕΞ
«Περιμένουμε σαν Ευρωπαίοι, από τη Γερμανία να επιβάλει την Ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ενενήντα λεπτών που είχε με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Περιμένουμε από τη Γερμανία την οικοδέσποινα χώρα, να αποτελέσει τον θεματοφύλακα των θεμάτων», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε στους δημοσιογράφους, λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού από το υπουργείο ότι «Ζητήσαμε από τον στρατάρχη Χάφταρ να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διάσκεψη του Βερολίνου».

Έτοιμη να βοηθήσει η Ελλάδα τη Λιβύη

Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι μετέφερε στον Χαλίφα Χαφτάρ, ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για υπάρξει η ανακωχή είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ η αναφορά Δένδια ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για υπάρξει η ανακωχή» αφορά αποκλειστικά σε παρατηρητές στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου διεθνή μηχανισμού επιτήρησης εκεχειρίας.

Με τη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει με στρατιωτικές ή αστυνομικές δυνάμεις στην προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός και ειρήνευσης στη Λιβύη.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής πλευράς να αποστείλει εναέρια ή και πλωτά μέσα τα οποία να λάβουν μέρος στην ευρωπαϊκή δύναμη επιτήρησης του εμπάργκο στη μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη. Πρόκειται για την επιχείρηση «Sofia» που είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Με τις επίσημες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αποστείλει παρατηρητές, δηλαδή στρατιωτικούς ή αστυνομικούς- που θα λάβουν μέρος στη δύναμη επιτήρησης της εκεχειρίας που ενδέχεται να αποφασιστεί στη μεθαυριανή Διάσκεψη του Βερολίνου.







Όπως είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, «είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία, όπως καταλαβαίνεται αφορούσε την κατάσταση τη Λιβύη, την διάσκεψη του Βερολίνου και τη επόμενη ημέρα στη χώρα του. Τον ενθαρρύναμε να πετύχει και την κατάπαυση του πηρός, την αποκατάσταση της ασφάλειας, την απομάκρυνση των μισθοφόρων και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων που υπέγραψε ο Σάρατζ και ο Ερντογάν».

«Σας λέω ότι με χαρά συμφώνησε με τις παραπάνω παρατήρησες μας», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Αναλυτικά η δήλωση Δένδια, με το πέρας της συνάντησης:

ΔΕΝΔΙΑΣ: Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Στρατάρχη Haftar. Όπως καταλαβαίνετε, αφορούσε την κατάσταση στη Λιβύη, την διαδικασία του Βερολίνου και την επόμενη ημέρα στη Λιβύη και στην περιοχή. Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον Στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει, μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών, να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Sarraj.

Και οφείλω να σας πω με ιδιαίτερη χαρά ότι ο Στρατάρχης Haftar συμφώνησε σε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας. Θα το δείτε, άλλωστε, σαφώς διατυπωμένο και στις δικές τους ανακοινώσεις. Είπα, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή (σημ.: διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας) είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη. Οι ενέργειες αυτές βοηθούν τη δημιουργία μιας καλύτερης πραγματικότητας στη Λιβύη και αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού και της λιβυκής κοινωνίας.

Εμείς θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη χώρα, μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα, στην οποία θα επιτραπεί στους κατοίκους της να εκφράσουν τη θέληση τους και να αποτελέσουν μέρος της συνολικής αρχιτεκτονικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Όπως ξέρετε η Ελλάδα δεν είναι μέλος της Διαδικασίας του Βερολίνου, μιας διαδικασίας που ξέρουμε ότι έχει ξεκινήσει από το 2015, η Ελλάδα δεν μετείχε όλα αυτά τα χρόνια, όμως νομίζουμε, συνεχίζουμε να νομίζουμε, ότι οι παρούσες συνθήκες ήταν αυτές που θα οδηγούσαν στο να θεωρηθεί από την οικοδέσποινα Γερμανία η συμμετοχή μας σαν κάτι το θετικό. Εν πάση περιπτώσει, εφόσον εμείς δεν θα είμαστε εκεί, περιμένουμε από τη Γερμανία, την οικοδέσποινα χώρα, να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της Ευρωπαϊκής θέσης για τα θέματα της Λιβύης. Κυρίες και κύριοι, η Ευρώπη έχει σαφή θέση, εκφράσθηκε από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την Κυβέρνηση Sarraj και την Τουρκία. Περιμένουμε, λοιπόν, σαν Ευρωπαίοι, από τη Γερμανία, να επιβάλλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη Διαδικασία του Βερολίνου. Το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι προοπτικές επιτυχίας κ. Υπουργέ, ποιες είναι, όπως συζητήσατε με τον κ. Haftar?

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: …Δεν έχει έννοια να κάνω δηλώσεις και να εκφράσω εγώ την άποψη του Στρατάρχη Χαφταρ. Μπορεί να την εκφράσει ο ίδιος ή […]

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν όμως δε ληφθεί υπόψη αυτό που είπατε για την ακυρότητα των Μνημονίων, υπάρχει περίπτωση να μπει βέτο στην ευρωπαϊκή […]

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε εποικοδομητικά στο να πετύχει η διαδικασία του Βερολίνου. Βοηθάμε τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών. Συναντήθηκα ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, με τον κ. Salame, τον Ειδικό Διαπραγματευτή. Προσπαθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή τη διαδικασία. Από την άλλη όμως, σε αυτή τη διαδικασία, προσπαθούμε να βοηθήσουμε με την ιδιότητά μας όχι μόνο ως Ελλάδα, αλλά και ως ευρωπαϊκή χώρα. Το πλαίσιο της συμμετοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή τη διαδικασία έχει καθοριστεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ίδια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση προβλέπει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των δύο Μνημονίων. Άρα κάθε χώρα της ΕΕ, όχι μόνο η Ελλάδα, έχει την αυτονόητη υποχρέωση να υποστηρίξει την κοινή θέση, τη θέση που όλοι μαζί πήραμε ομοφώνως στο Συμβούλιο. Άρα, δεν θέλω να δω τα πράγματα αρνητικά υπό μορφήν αρνησικυρίας. Τα βλέπω ως προσπάθεια της κοινής ευρωπαϊκής μας θέσης. Βεβαίως, εάν η κοινή ευρωπαϊκή θέση δεν γίνει σεβαστή, τότε κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει αυτονόητη υποχρέωση να υπερασπίσει αυτήν τη θέση και η Ελλάδα τοποθετήθηκε επ’ αυτού, νομίζω, ξεκάθαρα χθες: ο Πρωθυπουργός, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπερασπίσει την κοινή ευρωπαϊκή μας θέση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Δένδια και το κ. Μητσοτάκη, ο κ. Χαφτάρ μετέβη στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Ρηγίλλης όπου του παρέθεσαν γεύμα ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος.


Η επίσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών

Λίγα λεπτά πριν τις 10:30 το πρωί, έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος από το βράδυ της Πέμπτης βρίσκεται στην Αθήνα σε μια επίσκεψη με αρκετά μηνύματα, καθώς πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση Δένδια-Χαφτάρ , ακολούθησαν διευρυμένες συζητήσεις των δυο πλευρών.







Νωρίτερα ο Χαλίφα Χαφτάρ, είχε αποχωρήσει από το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην πλατεία Συντάγματος.







































































































































Ο επκεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού θα συναντηθεί στις 13:00 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Η επίσκεψη Χαφτάρ είναι, ίσως, η καλύτερη απάντηση που μπορούσε να δώσει η ελληνική πλευρά στη Βερολίνο καθώς με την διπλωματική αυτή πρωτοβουλία της η Αθήνα απέδειξε ότι δεν είναι μόνο θιγόμενη, λόγω του μνημονίου της Άγκυρας με την κυβέρνηση Σαράτζ. Έστω και με καθυστέρηση, δείχνει έμπρακτα πως είναι και παίκτης, κεντρικός μάλιστα παίκτης.



























Από την επίσκεψη Χάφταρ και οι δύο πλευρές έχουν μόνο να κερδίσουν. Ο Λίβυος στρατάρχης αποκτά μίας πρώτης τάξεως πολιτική αναγνώριση από ένα κράτος μέλος της ΕΕ, το οποίο, μάλιστα, είναι γειτονικό και οπωσδήποτε, συνδυαζόμενο με την Αίγυπτο, εξισορροπεί την τουρκική πίεση. Κατά συνέπεια, η παράταξή του αναβαθμίζεται διπλωματικά κι όχι μόνο ως ο ένας από τους δύο αντιμαχόμενους που καλούνται από τους «μεγάλους» για να τους επιβάλλουν διευθέτηση.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα απέδειξε ότι ασκεί επιρροή, γεγονός που εκθέτει τους Γερμανούς οργανωτές της Διάσκεψης την Κυριακή. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί και με τη δήλωση του Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί το μνημόνιο με την Τουρκία για την μεταξύ τους οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Για την ακρίβεια, έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στο πλαίσιο της ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμα πως έχει στείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει μιλήσει τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και θα ξαναμιλήσει σήμερα μαζί της.


















Είναι αξιοσημείωτο ότι ο στρατάρχης Χάφταρ, ο οποίος θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, εξέφρασε ρητά την αντίθεσή του για τον αποκλεισμό της Ελλάδας.

Σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει συνθήκες επιτυχίας της Διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας μετέβη στη Βεγγάζη και εξασφάλισε αφ’ ενός ότι ο Χάφταρ θα μετάσχει στη Διάσκεψη, όπως άλλωστε, αναμενόταν, αφ’ ετέρου ότι θα εφαρμόσει την εκεχειρία.

Ο Μάας δήλωσε ότι ο Χάφταρ «δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό». Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ο Λίβυος στρατάρχης δεν ήταν αντίθετος σ’ αυτή καθ΄αυτή την εκεχειρία, αλλά στους όρους που την συνόδευαν. Όσο δε για τη άλλη δήλωση του Μάας ότι καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να κερδίσει τη σύγκρουση με τη χρήση βίας δεν αποτυπώνει τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων επί του πεδίου.






https://www.protothema.gr/     

on 4:20:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Δένδιας σε Χαφτάρ: «Η Ελλάδα έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη»

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.