Διπλός σχεδιασμός από Μαξίμου για μεταναστευτικό, ποδόσφαιρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ 9:09:00 π.μ.
Στο μέτωπο του ποδοσφαίρου, η κυβέρνηση «διαβάζει» πρωτίστως μια ευκαιρία ουσιαστικής επανεκκίνησης του αθλήματος, αλλά παράλληλα και τη δυνατότητα να αποκομίσει κέρδη από μια υπόθεση που αρχικά εμφανιζόταν να συνεπάγεται μόνον πολιτικό κόστος.
Οι συναντήσεις που είχε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στην Ελβετία άνοιξαν τον δρόμο. Ετσι, το μνημόνιο συναντίληψης που θα ενεργοποιεί την κατάθεση προτάσεων από την UEFA, πρόκειται να υπογραφεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κ. Αλεξάντερ Σέφεριν, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί για τον λόγο αυτό στην Αθήνα στις 25 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, και ενώ οι προτάσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας αναμένονται, υπάρχει «συναντίληψη» σε τρία σημεία:
Πρώτον, στην αλλαγή του τρόπου εκλογής της διοίκησης της ΕΠΟ. Πλέον, θα αναδεικνύεται από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα, που δεν θα είναι δυνατόν να ελεγχθεί από κάποιο ποδοσφαιρικό σωματείο. Επίσης, θα προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση των Ενώσεων, ώστε να διασφαλίζεται αποτελεσματικότερα η «ανεξαρτησία» τους.
Δεύτερον, στο θέμα της διαιτησίας, πρόθεση είναι να υπάρξει ανεξαρτητοποίησή της και πλήρης αυτονόμηση από την ΕΠΟ, με επικεφαλής Ευρωπαίο παράγοντα του ποδοσφαίρου. Τρίτον, οι προτάσεις της UEFA θα τεθούν υπόψη των ΕΠΟ και Super League και εάν δεν γίνουν δεκτές η πολιτεία είναι αποφασισμένη να θεσμοθετήσει τον άμεσο αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Στο μεταναστευτικό η κυβέρνηση κάνει μέσω του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, αγώνα δρόμου προκειμένου να δρομολογηθούν τα νέα κλειστά κέντρα στα νησιά, με τις σχετικές ανακοινώσεις να επίκεινται. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, «πλέον θα μπουν οι μπουλντόζες». Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου «επενδύει» και στο νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των ΜΚΟ, καθώς υπάρχουν στοιχεία άμεσης «εμπλοκής» στο κλίμα αναταραχής που επικράτησε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στη Λέσβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 425 ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στο μεταναστευτικό –με τη μεγάλη πλειονότητα να επιτελεί σημαντικό έργο, όπως αναγνωρίζει και η κυβέρνηση– περί τις 20 βρίσκονται πλέον στο «μικροσκόπιο» είτε για οικονομικούς λόγους ή επειδή υπάρχουν ενδείξεις που τις συνδέουν με δίκτυα διακινητών. Επίσης, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου συνεχίζει τη μάχη της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τέλος, στο εσωτερικό μέτωπο ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η κυβέρνηση στη νέα ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος που θα υποκαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, αλλά και στη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος θα προωθηθεί τον Απρίλιο, ενώ η κυβέρνηση φιλοδοξεί παράλληλα να «κλειδώσουν» και οι αποφάσεις για το πλεόνασμα. Παρά τις επιφυλάξεις του Βερολίνου, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% για το 2021 θα μειωθεί, έστω εμμέσως, δηλαδή με την αξιοποίηση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
Η επιλογή του πρωθυπουργού να εστιάσει το επόμενο διάστημα στο εσωτερικό μέτωπο συνδέεται και με την άνεση που του δίνει η εσωστρέφεια στην οποία έχει περιπέσει ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω του επερχόμενου συνεδρίου του. Το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι το τελευταίο διάστημα βαρύ, με αποτέλεσμα να μετατεθεί για τα τέλη της επόμενης εβδομάδας η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Επίσης, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, το εσωκομματικό δημοψήφισμα που σχεδιαζόταν αρχικά με ερώτημα εάν θα πρέπει να υπάρξει κάποια προσθήκη στην ονομασία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ναυαγεί και τα ερωτήματα που θα τεθούν σε αυτό θα αφορούν ζητήματα πολιτικής.
Επίσης, παρά τις πολλές συζητήσεις τις οποίες προκάλεσε η συνάντηση των κ. Κώστα Γείτονα και Αλέκου Φλαμπουράρη, που αποτελούν πρόσωπα «εξ απορρήτων» των κ. Φώφης Γεννηματά και Αλέξη Τσίπρα αντιστοίχως, δεν έχουν διαμορφωθεί όροι για ένα κοινό αντιπολιτευτικό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Είναι ενδεικτικό ότι παρά το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιθυμούσε το αντίθετο, το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται στηρίξει την πρόταση νόμου της Κουμουνδούρου για τον κατώτατο μισθό, ούτε μία ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία που σχεδιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πρώτη κατοικία.
Ως εκ τούτου, η συνάντηση Γείτονα - Φλαμπουράρη φαίνεται να αποτυπώνει πρωτίστως τη διάθεση του κ. Τσίπρα να πέσουν οι τόνοι με τη Χαριλάου Τρικούπη. Αλλά και την επιθυμία της κ. Φώφης Γεννηματά να καταστήσει σαφές, μετά την εκλογή της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ότι το ΚΙΝΑΛ μπορεί να συνομιλεί με όλους και όχι μόνο με τη Ν.Δ.
Έντυπη
https://www.kathimerini.gr/