loading...

Xρειάζονται οι πρώτες μικρές νίκες στο μεταναστευτικό





















Η αγανάκτηση των κατοίκων του Ανατολικού Αιγαίου για την καθημερινότητα που βιώνουν τα τελευταία 5 χρόνια με επίκεντρο το μεταναστευτικό δεν μπορεί να μετατρέπεται σε τραμπουκισμούς και άλλες ακρότητες που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα.




Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Οι νησιώτες είναι απογοητευμένοι, ζητούν απεγνωσμένα λύσεις σε ένα πρόβλημα που γιγαντώνεται, αλλά έχει προκύψει από το 2015.

Είναι σαφές ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν ευθύνεται για τις 70.000 αιτήσεις ασύλου που κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για την ανυπαρξία δομών σε όλη την Ελλάδα.

Πολύ περισσότερο, ο Μητσοτάκης δεν είναι ο υπεύθυνος για τη συμφωνία που υπεγράφη το 2016 μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας με την οποία παραδόθηκαν τα κλειδιά του μεταναστευτικού στην Αγκυρα και ορίσθηκε ότι σε περίπτωση μετακίνησης μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι εφικτή η επιστροφή τους στα τουρκικά παράλια.

Η πολιτική του Τσίπρα με το γνωστό «λιάζονται και εξαφανίζονται» έφερε το σφράγισμα των ευρωπαϊκών συνόρων και μετέτρεψε την Ελλάδα σε χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.

Oλα αυτά κρίθηκαν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Οι πολίτες περιμένουν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να εφαρμόσει το σχέδιό της για το μεταναστευτικό. Τα κλειστά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό της πρόγραμμα, ουδείς δικαιούται να ισχυρίζεται ότι αιφνιδιάσθηκε από τις εξελίξεις.


Αυτό που απαιτείται τώρα είναι να υλοποιηθεί το σχέδιο και κυρίως να πετύχει η κυβέρνηση τα πρώτα αποτελέσματα στο μέτωπο της αποσυμφόρησης των νησιών. Για παράδειγμα, στη Σάμο το κλειστό κέντρο είναι σχεδόν έτοιμο. Εάν στην πράξη αποδειχθεί ότι η λειτουργία του θα συμβάλει στη μείωση των μεταναστών και στην αποσυμφόρηση του νησιού με το κλείσιμο της ανοικτής δομής τότε θα πεισθούν και στα υπόλοιπα νησιά ότι αυτή είναι η βέλτιστη λύση. Πρέπει η κυβέρνηση να κερδίσει την εμπιστοσύνη των νησιωτών και αυτό θα γίνει με τις πρώτες μικρές νίκες στο μέτωπο της αποσυμφόρησης, εκεί άλλωστε θα κριθεί.

Από την άλλη πλευρά και οι νησιώτες πρέπει να δώσουν πίστωση χρόνου. Υπέμειναν τα πάντα επί 5 χρόνια, αλλά τα hot spots δεν πρόκειται να αδειάσουν με τραμπουκισμούς ακραίων στοιχείων. Σήμερα στη Μόρια συνωστίζονται 25.000 μετανάστες και πρόσφυγες, το κλειστό κέντρο που θα κατασκευασθεί σε άλλη περιοχή της Λέσβου θα είναι χωρητικότητας 7.000 ανθρώπων. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη λειτουργία του νέου κέντρου θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και σταδιακά η Μόρια θα κλείσει οριστικά.

Οσο για τον περιφερειάρχη, ας κάνουν την αυτοκριτική τους και ορισμένοι τοπικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές έπραξαν τα πάντα για να κερδίσει σε βάρος της υποψηφίας που είχε πάρει το επίσημο χρίσμα. Αντάρτη ήθελαν, αντάρτικο εισπράττουν.


ΟΤΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν απόπειρα λογοκρισίας για το θέμα του μεταναστευτικού αλλά δεν πείθουν. Επί κυβέρνησης Τσίπρα είχαμε την πιο αυστηρή λογοκρισία που μπορεί να επιβληθεί σε μία δημοκρατική πολιτεία. Απαγόρευσαν την είσοδο των Ελλήνων δημοσιογράφων στους καταυλισμούς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για να μην καταγράψουν τις άθλιες συνθήκες επιβίωσης μεταναστών και προσφύγων. Είχαμε φτάσει στο σημείο οι Ελληνες πολίτες να μαθαίνουν τα νέα από δημοσιογράφους του BBC που έμπαιναν κρυφά στη Μόρια και κατέγραφαν με κάμερες τις επώνυμες καταγγελίες για παιδιά 10 ετών που επιχειρούν να αυτοκτονήσουν και για τις «εμφύλιες διαμάχες» εντός των ορίων του καταυλισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να κρύψει το πρόβλημα, είχε ρίξει τηλεοπτικό μαύρο στην κάλυψη των θεμάτων του μεταναστευτικού στη Μόρια και δεν θυμόμαστε τότε πολλούς δημοσιογράφους ή και τις επαγγελματικές μας ενώσεις να διαμαρτύρονται για την απαγόρευση εισόδου των ρεπόρτερ στη Μόρια ή στα άλλα hot spots.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση


https://www.eleftherostypos.gr/    

on 5:33:00 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Xρειάζονται οι πρώτες μικρές νίκες στο μεταναστευτικό

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.