loading...

Το πακέτο Τσίπρα φέρνει Μνημόνιο – Μοίρασε λεφτά που δεν έχει το κράτος

























Τάσος Δασόπουλος


«Πόρτα σε νέο Μνημόνιο», χαρακτήριζε το υπουργείο Οικονομικών το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι ΙΙ» που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι το συνολικό κόστος υπερβαίνει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

Σε εκτενή απάντησή του το υπουργείο Οικονομικών αποτιμούσε το κόστος των μέτρων που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπερβαίνει τα 36,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή ξεπερνά τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, που είναι σήμερα 32,5 δισ. ευρώ, άρα θα χρειαστεί άμεσο δανεισμό για να καλυφθεί.

Εξετάζοντας ένα προς ένα τα μεγέθη που αναφέρθηκαν από τον κ. Τσίπρα, το υπουργείο Οικονομικών εντοπίζει τρία βασικά λάθη υπολογισμών που «φουσκώνουν» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπάρχουν πόροι κατά περίπου 13 δισ. ευρώ.

Το πρώτο λάθος αφορά τα «φουσκωμένα» κατά 6,5 δισ. ευρώ διαθέσιμα, όπου και βασίζει το πρόγραμμά του. Σε ό,τι αφορά τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, επισημαίνει ότι δεν είναι 37 δισ., όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά 32,5 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, τα διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος: 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,7 δισ. ευρώ είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Δημιουργίας Αποθεματικού, ο οποίος περιλαμβάνει την τελευταία εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Τα διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης στις εμπορικές τράπεζες είναι 2 δισ. ευρώ, όχι 5 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι 12,5 δισ. ευρώ (και όχι 16 δισ. ευρώ) και στην Τράπεζα της Ελλάδος 12,5 δισ. ευρώ (και όχι 16 δισ.).

Το κράτος έχει να πληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 3,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Ιουλίου.
Συνεπώς, τα πραγματικά διαθέσιμα, εξαιρουμένων των ανωτέρω πληρωμών και των 15,7 δισ. ευρώ του Ειδικού Λογαριασμού Δημιουργίας Αποθεματικού, είναι 13,6 δισ. ευρώ, και όχι 20,3 δισ. ευρώ που αποτυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του.

Το δεύτερο λάθος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αγνοεί ότι περίπου 4-5 δισ. επιβαρύνουν επιπλέον τον προϋπολογισμό και αφορούν τους φόρους που δεν πληρώθηκαν.

Το τρίτο λάθος που εντοπίζεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την ανακατεύθυνση πόρων του ΕΣΠΑ 6,5 δισ. ευρώ, ενώ ρεαλιστικό να γίνει είναι να αλλάξουν κατεύθυνση το πολύ 4 δισ. ευρώ.

Παρατηρεί, επίσης, και τρία λάθη που διορθώθηκαν, όπως η αναγνώριση από τον ΣΥΡΙΖΑ του κόστους που έχει η αναβολή φόρων και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ότι τα έσοδα από ANFA SNPs ύψους 3,2 δισ. ευρώ θα έρθουν σε τρία χρόνια και όχι άμεσα η αναγνώριση και υιοθέτηση των μειώσεων φόρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί. Παράλληλα, εντοπίζει και νέα λάθη, όπως η προτροπή διεκδίκησης περισσότερων χρημάτων από το SURE, αγνοεί την επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ ζητάει την κάλυψη του συνόλου των μισθολογικών δαπανών για τις πληγείσες επιχειρήσεις από το κράτος.

Τονίζεται, επίσης, ότι σχετικά με τα «παραδείγματα» που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτά παραχαράσσει ή αγνοεί τις ελαφρύνσεις και τη βοήθεια που έχουν ήδη λάβει οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για τις αναστολές συμβάσεων, 800 ευρώ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση ενοικίων).

Τέλος, στους τραπεζικούς λογαριασμούς 3.997 δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής ποσό συνολικού ύψους 111,4 εκατ. ευρώ. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 51.529, στους οποίους έχει καταβληθεί συνολικό ποσό ύψους 580,1 εκατ. ευρώ.

Η καταβολή της στους υπόλοιπους, λίγους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, μετά από έλεγχο.


https://eleftherostypos.gr/    

on 1:14:00 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Το πακέτο Τσίπρα φέρνει Μνημόνιο – Μοίρασε λεφτά που δεν έχει το κράτος

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.