loading...

Τι προβλέπεται μετά τη άσκηση ποινικής δίωξης από τη Βουλή στον Δ. Παπαγγελόπουλο – Η διαδικασία για τον πρώην Υπουργό και τους συμμέτοχους




























Το Ειδικό Δικαστήριο «έδειξε» η Ολομέλεια της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τουλάχιστον 6 μη πολιτικά πρόσωπα, ως συμμετόχους στις πράξεις που του αποδίδονται, με το Δικαστικό Συμβούλιο να έχει πλέον τον τελευταίο λόγο για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση όλων.


Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης, μετά την ποινική δίωξη που του άσκησε η Βουλή, κατηγορείται για:

1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 )
4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς)

5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019)
6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ)
7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ)
8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ)

Στα έξι μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία κατά το πόρισμα της πλειοψηφίας είχαν ρόλο συμμέτοχου, αποδίδονται:

-Στους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη, ευθύνες φυσικής αυτουργίας που συνίστατο, κατά την πλειοψηφία, σε παρεμβάσεις στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis .

-Στον εκδότη Γ. Φιλιπππάκη και τους δημοσιογράφους Αλ. Τάρκα και Γ. Παπαδάκου συμμετοχή σε συμμορία που φέρεται να εκβίαζε με δημοσιεύματα και στημένες διώξεις προκειμένου να αποκομίσει οικονομικό όφελος.

Η διαδικασία

Μετά λοιπόν την άσκηση της ποινικής δίωξης, το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της Βουλής , σε δημόσια συνεδρίαση του Σώματος θα κληρώσει τα πέντε τακτικά και τρία αναπληρωματικά μέλη , τα οποία θα αποτελέσουν το Δικαστικό Συμβούλιο, που θα διενεργήσει την κύρια ανάκριση. Τα τρία μέλη θα προέρχονται από τον Άρειο Πάγο και τα δύο από το ΣτΕ.

Της κλήρωσης προηγείται πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστέλλει τον κατάλογο των δικαστών του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ, καθώς και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, οι οποίοι κατείχαν το βαθμό αυτό πριν την υποβολή της πρότασης για την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Στη συνέχεια το Δικαστικό Συμβουλίου, καλείται εντός 5 ημερών από τον ορισμό των μελών του και τη διαβίβαση του σχετικού πρακτικού της Βουλής, να ορίσει έναν από τους αρεοπαγίτες ως ανακριτή. Αυτός θα διερευνήσει την υπόθεση από μηδενική βάση τόσο για τον κ. Παπαγγελόπουλο όσο και για τους συμμετόχους – μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία συμπαρασύρονται βάση του άρθρου 86 του Συντάγματος σε περίπτωση παραπομπής προσώπου που διετέλεσε Υπουργός. Να σημειωθεί ότι η δικογραφία που βρίσκεται στην τακτική δικαιοσύνη και αφορά ευθύνες της κυρίας Τουλουπάκη θα διαβιβαστεί και αυτή στο Δικαστικό Συμβουλιο του Αρείου Πάγου μόλις αυτό συγκροτηθεί σε σώμα.

Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου θα οδηγήσει και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα αρχικά στο Δικαστικό Συμβούλιο που θα εξετάσει την τυπική και ουσιαστική ισχύ των κατηγοριών (σ.σ. θέματα παραγραφής, ακυρότητας, αρτιότητας αποδεικτικών στοιχείων κ.α.) και στην συνέχεια στο Ειδικό Δικαστήριο. Κατ επέκταση η έρευνα που ήδη έχει διαταχθεί απο την τακτική δικαιοσύνη για ευθύνες της κυρίας Τουλουπάκη θα μεταφερθεί αυτομάτως στο ανώτατο επίπεδο του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου. Τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια ψηφοφορία για την επιλογή των μελών που θα συγκροτήσουν το Δικαστικό Συμβούλιο και το Ειδικό Δικαστήριο.


https://www.dikastiko.gr/     

on 8:18:00 μ.μ.. Filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Τι προβλέπεται μετά τη άσκηση ποινικής δίωξης από τη Βουλή στον Δ. Παπαγγελόπουλο – Η διαδικασία για τον πρώην Υπουργό και τους συμμέτοχους

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.