Oργιο εκβιασμών καταγγέλλει ο πραγματογνώμονας για το Μάτι
ΕΛΛΑΔΑ, ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΜΑΤΙ, ΡΟΗ 7:41:00 μ.μ.
Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτριος Λιότσιος που δέχθηκε μπαράζ πιέσεων από τον τότε αρχηγό του Σώματος, καταθέτει στον ανακριτή για επίκληση άνωθεν εντολής για την οποία διευκρινίζει ότι ο Ματθαιόπουλος εννοούσε την τότε υπουργό Ολγα Γεροβασίλη, διότι μόνον αυτή μπορούσε να του δίνει εντολές.
Βεβαίως σε άλλο σημείο της κατάθεσης του τονίζει ότι "ενέπλεξε" την υπουργό ο τότε αρχηγός, προκειμένου να κατορθώσει τη συγκάλυψη των υπευθύνων για τους 102 νεκρούς.
Η ίδια η υπουργός καταθέτοντας στον ανακριτή ερωτάται αν γνώριζε τον Ματθαιόπουλο και αναφέρει ότι τον γνώριζε όπως όλους τους αρχηγούς των Σωμάτων.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι καταθέτοντας φέτος την άνοιξη ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, συνεχίζει να φοβάται για τη ζωή του και αναφέρει επί λέξει.
«Ζητώ την προστασία μου από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας σε αυτή την ποινική υπόθεση, διότι ο καταγγελλόμενος από εμένα Αρχηγός του Π.Σ κ. Βασίλειος Ματθαιόπουλος, πιθανόν να διαπράξει νέες έκνομες ενέργειες απέναντι μου, τόσο ο ίδιος όσο και οποιοσδήποτε άλλος που πιθανόν εμπλέκεται στην ποινική αυτή υπόθεση σύμφωνα και με τα λεγόμενα του», αναφέρει χαρακτηριστικά εξεταζόμενος από τον ανακριτή, πολύ καιρό πριν δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο των σοκαριστικών καταγγελιών του και προχωρήσει στην υποβολή της μήνυσης με την οποία στρέφεται κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατά παντός άλλου υπευθύνου.
Αναφερόμενος στον κ. Ματθαιόπουλο ο καταγγέλλων αξιωματικός της Πυροσβεστικής έχει επίσης καταθέσει ενόρκως ότι «με παροτρύνει, με απειλητικό ύφος, να γράψω τα πράγματα με απλά λόγια και ότι η Υπουργός τον είχε πάρει προηγουμένως τηλέφωνο και του ζήτησε να μου πει ο Ματθαιόπουλος το ίδιο, δηλαδή να γράψω απλά πράγματα. Δηλαδή ενέπλεξε και την Υπουργό στην προσπάθεια του να αλλοιώσει την έρευνα. Επίσης μου είπε ότι είτε με αυτή την Κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) είτε με την άλλη (ΝΔ που ερχόταν τότε) θα ήμουν φαγωμένος αν έγραφα την αλήθεια όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “θα σε αφήσουν οι άλλοι μετά εδώ μέσα;”.
Σε άλλη κατάθεσή του αναφέρει χαρακτηριστικά πως επί της ουσίας του ζήτησε ο προϊστάμενός του να … κάνει τον Κινέζο και σε καμία περίπτωση να μην μιλήσει για όλα όσα διαμοίβονται μεταξύ τους στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο , ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του Νίκο Φιστόπουλο και Κώστα Σπυρόπουλο διενήργησαν την έρευνα για τη φωτιά στο Μάτι και άσκησαν τις ποινικές διώξεις σε βάρος 20 προσώπων.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Λιότσιο, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής «μου είπε να βρω μια δικαιολογία για τον εισαγγελέα και να εξαιρεθώ από την υπόθεση… Επίσης διαρκώς μου έλεγε να μην ενημερώσω τον Εισαγγελέα για τη συνάντηση που είχα μαζί του».
Συγκεκριμένα στις καταθέσεις του περιγράφει τα εξής :
ΚΑΤΑΘΕΣΗ 5-3-2020
«… Σε συνέχεια των ανωτέρω άρχισε να με απειλεί και να μου λέει ότι αν δεν τον ακούσω θα χρειαστώ πολλούς δικηγόρους και ότι λεφτά πάρω θα τα χαλάσω σε δικούς μου δικηγόρους και δεν θα ξεμπλέξω ούτε σε επτά χρόνια. Ακόμα μου είπε ότι αν δεν τον ακούσω θα έχω και μια δεύτερη μετάθεση δυσμενή Σάμο ή Κω. Συνέχισε να με παροτρύνει, με απειλητικό ύφος, να γράψω τα πράγματα με απλά λόγια και ότι η Υπουργός τον είχε πάρει προηγουμένως τηλέφωνο και του ζήτησε να μου πει ο Ματθαιόπουλος το ίδιο, δηλαδή να γράψω απλά πράγματα. Δηλαδή ενέπλεξε και την Υπουργό στην προσπάθεια του να αλλοιώσει την έρευνα. Επίσης μου είπε ότι είτε με αυτή την Κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) είτε με την άλλη (ΝΔ που ερχόταν τότε) θα ήμουν φαγωμένος αν έγραφα την αλήθεια όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “θα σε αφήσουν οι άλλοι μετά εδώ μέσα;”.
Ακόμη μου υπενθύμισε τις προηγούμενες απειλές του που μου είχε εξαγγείλει σε προηγούμενες συναντήσεις μας «είτε με καλό τρόπο είτε με κακό τρόπο”. Μετά άρχισε πάλι το ύφος του να γίνεται απειλητικό και να μου λέει τι πάω να κάνω, ότι δήθεν πάω να τα βάλω με τα θηρία, ότι εδώ έχει 100 νεκρούς και μιλάμε για χρήμα. Ότι σε περίπτωση που βγει η αλήθεια, ο ένας θα δίνει τον άλλον και ότι δεν θα επιβιώσω ούτε εγώ και ότι θα μείνω μόνος μου. Στο σημείο αυτό αισθάνθηκα μεγάλη ντροπή τόσο για τα λεγόμενά του όσο και για τον ίδιο. Μετά άρχισε να μου δίνει με ειρωνικό ύφος, μια εικόνα μελλοντική μου και σε περίπτωση που έγραφα την αλήθεια μιλώντας για δικηγόρους του Γκουρμπάτση και του Τερζούδη, καθώς και του ιδίου, και ότι (απευθυνόμενος σε εμένα με χυδαίο τρόπο) θα μου κάνει το κωλαράκι “τόσο” προσβάλλοντας έτσι τη γενετήσια τιμή και αξιοπρέπειά μου.
Εκείνη τη στιγμή είδα με τα μάτια μου τον Ματθαιόπουλο ως αρχηγό του Π.Σ και μαζί με όλο το σύστημα που εμπλέκει ( Πολιτική Ηγεσία , Φυσική Ηγεσία Π.Σ , Δικηγόρους , άλλοι που προστατεύουν τα συμφέροντα άλλων όπως αναφέρει) να λειτουργεί πλέον ως δαμόκλεια σπάθη στο «κεφάλι» μου, καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου , διότι για να σωθώ σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα έπρεπε να παρανομήσω αποκρύπτοντας την αλήθεια. Μετά επανήλθε και πάλι και ασκώντας ψυχολογική βία επάνω μου. (…) Εκεί όμως που ταράχτηκα πάρα πολύ ήταν όταν γύρισε και μου είπε με ιδιαίτερο στόμφο ότι μετά από όλα αυτά και αν δεν τον ακούσω θα έρθει και το “μεμονωμένο” και ότι τα πράγματα δεν είναι απλά. Στη συνέχεια δηλαδή κορυφώνονται οι απειλές του Ματθαιόπουλου με τον απόλυτο εκβιασμό και συγκεκριμένα με την έκφραση ότι υπάρχει και το μεμονωμένο και ότι δεν είναι απλά τα πράγματα. Η έκφραση αυτή θεωρούσα (και θεωρώ ακόμη) ότι αποτελούσε και αποτελεί απειλή για την ίδια μου τη ζωή, διότι προηγουμένως είχε γίνει αναφορά ότι θα στραφούν νομικά εναντίον μου εάν κατηγορηθούν και άρα δεν υφίσταται κάτι άλλο από αυτό που προανέφερα.
Επίσης ενισχύεται η άποψη αυτή διότι όταν ο κ. Εισαγγελέας μετά τη διάταξή του κάλεσε τους υπόπτους (εν δυνάμει κατηγορούμενους ) συμπεριλαμβανομένου και του κ. Ματθαιόπουλου, εγώ τρεις μέρες μετά υπέστην δολιοφθορά στη μηχανή μου και παραλίγο να μου στοιχήσει την ίδια μου τη ζωή. Ήρθαν στο μυαλό μου πάλι οι απειλές του για ανθρώπους που προστατεύουν τα συμφέροντα άλλων.
Αποδεδειγμένα πλέον ισχυροποιείται αυτό το γεγονός και από την αντιπροσωπεία της ΗΟΝDA , όπου σύμφωνα με την τεχνική της έκθεση αναφέρει ότι πρόκειται για παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα στο κεντρικό παξιμάδι του πίσω άξονα, καθώς και ότι η ενέργεια αυτή έχει ως σκοπό την πρόκληση δυστυχήματος. Μάλιστα ένα μήνα μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος της δολιοφθοράς της μηχανής μου και κατά το χρόνο που ερευνούσα αν είχαν αφήσει οι δράστες ίχνη, εκλάπη η μηχανή με σκοπό όπως πιστεύω να μη βρεθούν ίχνη. Θεωρώ ότι όλα αυτά τα γεγονότα σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ τους μόνο συμπτωματικά δεν είναι και ότι συνδέονται μεταξύ τους, καθώς ποτέ μέχρι και την ανάληψη της υπόθεσης στο ΜΑΤΙ δεν είχα διαφορές και ουδεμία προστριβή με οποιονδήποτε. (…)
Μετά, βλέποντας το φόβο μου, προσπάθησε να εξαγοράσει τη συνείδηση μου, προσφέροντας δήθεν τη βοήθεια σε περίπτωση που αλλοίωνα την έρευνα μου. Εν συνεχεία μου επανέλαβε και πάλι να μη γράψω πολλά, να μη κάνω έρευνα σε βάθος, να τελειώνω γρήγορα , να γράψω πέντε αράδες πέντε λεξούλες, και να το δώσω στους Εισαγγελείς. 'Αλλωστε μου είπε ότι κάποιοι μπορεί να πάρουν την πίτα και ότι εγώ θα πάρω “την π… ”, ότι έτσι είναι το παιχνίδι στην Ελλάδα, αναφερόμενος μάλιστα για το 2007 στην θανατηφόρα πυρκαγιά στον Πύργο Ηλείας , λέγοντας ότι τα λεφτά που μάζεψε ο κόσμος τότε, τα φάγανε και ότι μοιραστήκανε τις αποζημιώσεις Εισαγγελείς και δικηγόροι.
Μάλιστα μου υπενθύμισε ότι μου είχε πει από την πρώτη στιγμή που είχα αναλάβει καθήκοντα πραγματογνώμονα για την πυρκαγιά στο Μάτι και την Κινέτα, “να μη χρησιμοποιώ το στυλό μου” , δηλαδή να μη γράψω την αλήθεια. Μετά ο Ματθαιόπουλος μου ανέφερε πως πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην ηγεσία παρουσιάζοντας μου διάφορα επιχειρήματα και μετά μου άσκησε οικονομική απειλή λέγοντάς μου ότι θα είμαι συνεχώς στα δικαστήρια και ότι θα έχω πρόβλημα με τα πενθήμερα και νυχτερινά τα οποία αποτελούν για εμάς τους Πυροσβέστες οικονομικό συμπλήρωμα.
Όπως και έγινε τελικά, αναγκάστηκα να κάνω έγγραφο προς την υπηρεσία μου για να κάνω αυτές τις πρόσθετες υπηρεσίες και για το εν λόγω (πρόσθετο βοήθημα) διότι ήμουν απαλλαγμένος από τα κύρια καθήκοντα με έγγραφο τόσο του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών όσο και έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χίου που διενεργούσα πραγματογνωμοσύνη για πυρκαγιά και παρόλα αυτά είχα συνεχή πίεση για την επιστροφή μου στην υπηρεσία μη κατανοώντας τη σοβαρότητα των υποθέσεων και μη λογαριάζοντας ούτε τα έγγραφα των Εισαγγελικών Λειτουργών, ότι ήμουν διορισμένος επίσημα από τις δικαστικές αρχές διερευνώντας για πράξεις παραλείψεις φορέων υπηρεσιών.
Μετά μου επανέλαβε και πάλι να κρατήσω τα αρχεία μου και την πραγματογνωμοσύνη μου και λίγο πριν την παραδώσω να του την πάω για να την μελετήσει και να μου πει δύο κουβέντες να γράψω στην πραγματογνωμοσύνη και μετά να την πάω τον Εισαγγελέα. Μάλιστα με ρώτησε αν ο Εισαγγελέας γνωρίζει τι έχω βρει και τι κοινοποιήσεις έχω κάνει στους διάφορους φορείς για τη συλλογή εγγράφων ήτοι αποδεικτικών στοιχείων. Με παρότρυνε και πάλι όσα στοιχεία επιβαρυντικά σε βάρος των κατηγορουμένων έχω, να τα θάψω και να μην τα μάθει ποτέ ο Εισαγγελέας.
Μάλιστα μου έλεγε να βγάλω την ουρά μου απ' έξω γιατί θα με θέσουνε” και ότι δεν χρειάζεται να πανικοβάλλομαι. Επίσης μου είπε ότι σε αυτόν δεν θα μπορέσουν να ρίξουν καμία κατηγορία διότι ήταν στο κέντρο επιχειρήσεων παρουσία των Υπουργών οι οποίοι δεν τον άφησαν να πάει στη φωτιά, ότι δεν τον αγγίξει τίποτε και να κλείσω το στόμα μου».
ΚΑΤΑΘΕΣΗ 6-3-2020
Ο Δ. Λιότσιος συμπληρωματικά καταθέτει στον ανακριτή σε σχέση με τη συμπεριφορά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου : «Επίσης, αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι μετά από όλα αυτά που μου έλεγε, μου είπε να βρω μια δικαιολογία για τον εισαγγελέα και να εξαιρεθώ από την υπόθεση, και ότι με πήραν οι εισαγγελικές αρχές τσιμπιτό από τους πίνακες πραγματογνωμόνων, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των εισαγγελικών αρχών. Μετά μάλιστα με ρωτούσε από που διέρρεαν διάφορα έγγραφα στον τύπο και με ρωτούσε αν ήταν ο Παντελεάκος, ο Φωστιέρης ή κάποιος άλλος. Μάλιστα μου είπε ότι αν τον άκουγα και με είχε δίπλα του , δηλαδή αλλοίωνα την πραγματογνωμοσύνη, θα κάναμε θαύματα, ωστόσο η επιμονή μου να κάνω την έρευνα μου σύμφωνα με το καθήκον μου, χαρακτηρίστηκε από αυτόν ως εγωισμός μου.
Επίσης μου είπε ότι έπρεπε να επικοινωνώ μαζί του ειδικά από την περίοδο και μετά που συνυπηρετούσαμε στην Κόρινθο και ότι όφειλα, όταν πήγε στο Αρχηγείο, να πάω να τον δω και ότι αν ήμουν κοντά του “θα με είχε φτιάξει και θα αλώνιζα” και ότι “ποτέ δεν είναι αργά”. Έπρεπε δηλαδή να τον είχα ακούσει, να μη γράψω λεπτομέρειες στην πραγματογνωμοσύνη μου, και ότι όσα λιγότερα γράψω τόσο το καλύτερο για εμένα και ας με περάσουν οι άλλοι για κουτό και να κάνω τον Κινέζο. Επίσης διαρκώς μου έλεγε να μην ενημερώσω τον Εισαγγελέα για τη συνάντηση που είχα μαζί του. Επιμένει δηλαδή να φτιάξω μια απλή πραγματογνωμοσύνη , ότι δε χρειάζονται λεπτομέρειες και ας με περάσουν για κουτό, και να μην πω στον Εισαγγελέα ότι με κάλεσε ο νέος Αρχηγός. Υπήρξε δηλαδή, από τον Ματθαιόπουλο, προσπάθεια καθοδήγησης μου, αλλοίωσης των στοιχείων της δικογραφίας , ενώ , αφού είχε αντιληφθεί τις ως άνω παράνομες ενέργειες του σε βάρος μου, μου ζήτησε να μην τα αναφέρω στον Εισαγγελέα κ. Ζαγοραίο. Εν συνεχεία με απειλητικό ύφος μου είπε και πάλι από που κρίνω εγώ ότι υπάρχουν ευθύνες ανωτέρω και με τι στοιχεία τα ξέρω αυτά. Μετά με απείλησε ευθέως και εξαγριωμένος ότι αν γράψω ότι προκύπτουν ευθύνες για τον ίδιο και για τους άλλους ανωτέρους μου, ότι “θα με σκίσουν” τόσο αυτός, όσο και οι άλλοι που θα κατηγορηθούν. Μάλιστα μου είπε να μη γράψω ότι προκύπτουν ευθύνες για ανωτέρους, ότι για αυτό με κάλεσε εκεί.
Όσον αφορά την Υπουργό, πιθανότατα μιλάει για την αρμόδια τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ως πολιτικός προϊστάμενος του Αρχηγού του Π.Σ. διότι μόνο από την αρμόδια Υπουργό δέχεται υπηρεσιακές εντολές σχετικές με το σώμα. Από τις απειλές του αυτές είχε φανεί ξεκάθαρα, μέσα από την εξουσία που του δίνει ο θεσμός του και ο βαθμός του, να με εξαναγκάσει να αλλοιώσω τα αποδεικτικά στοιχεία που έχω συλλέξει, και μάλιστα μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο, εμπλέκοντας ακόμη και την ίδια την Υπουργό πιθανότατα την αρμόδια Υπουργό, εμπλέκοντας ξανά την τότε Κυβέρνηση σε έκνομες πράξεις ώστε να μην αποδώσω ευθύνες πουθενά σύμφωνα με τις επαναλαμβανόμενες απειλές του. Εγώ δήθεν πήγαινα με τα νερά του, είχα τρομοκρατηθεί πολύ και προσπαθούσα να βρω έναν τρόπο να τον αποφύγω. Μετά άρχισε να μου λέει με μία κυνικότητα “πόσο θα στοιχίσει η φωτιά στην Κινέτα και πόσο στο Μάτι”.
Μάλιστα μου έδωσε μέχρι και νούμερα και μου είπε ότι οι αποζημιώσεις δικαστικά για την Κινέτα θα φτάσουν τα 500 εκατομμύρια και για το Μάτι ένα δισ. και ότι από αυτά κάποιοι θα μοιραστούν τα 200 εκατομμύρια. Από τις συνομιλίες που είχα με τον Ματθαιόπουλο κατάλαβα ότι είχα απέναντι μου έναν Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος που μετράει τους νεκρούς με χρήματα που θα μοιραστούν και που καθ’ όλη τη διάρκεια της ψυχοφθόρας συνάντησής μας , δεν αναφέρθηκε ποτέ στην προάσπιση του δίκαιου , της αλήθειας και της απόδοσης δικαιοσύνης τόσο για τους νεκρούς συμπολίτες μας όσο και τους εγκαυματίες εξαιτίας της πυρκαγιάς. Στην προσπάθειά μου να μην επηρεαστεί , η εισαγγελική έρευνα και μη έχοντας τον απαιτούμενο χρόνο προετοιμασίας ,αφού εκκρεμούσαν τόσο η πραγματογνωμοσύνη στην Κινέτα όσο και οι δυο πραγματογνωμοσύνες στην Χίο και φθάνοντας στο στάδιο της τακτικής ανάκρισης , θεώρησα σωστό να παραθέσω αυτά τα στοιχεία τώρα, διότι παίρνοντας νομικές συμβουλές προκύπτει σοβαρό δημόσιο συμφέρον και ειδικότερα για την προάσπιση της ασφάλειας της ζωής και περιουσίας των πολιτών».
ΚΑΤΑΘΕΣΗ 9-3-2020
Την προστασία των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας είχε ζητήσεις σε μία από τις καταθέσεις του ο Δ.Λιότσιος, όπως προκύπτει από την εξέταση του στον ανακριτή με ημερομηνία 9 Μαρτίου 2020 .
«Πιστεύω ότι ήθελε ο Ματθαιόπουλος, και πιθανόν και άλλοι τους οποίους αναφέρει , να τελειώσω γρήγορα με την πραγματογνωμοσύνη, να μην γράψω πολλά, να την αλλοιώσω προς όφελος των κατηγορουμένων, κυρίως όμως να μη προχωρήσω σε βάθος την έρευνα της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθόσον κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνο, συγκέντρωση και ηρεμία. Σημειωτέον δε ότι όλα αυτά τα έκανα και μόνος μου. Δεχόμουν συνέχεια πιέσεις να τελειώσω γρήγορα, τόσο την πραγματογνωμοσύνη στην Κινέτα όσο και στο Μάτι με σκοπό την παρεμπόδιση στην εξακρίβωση της αλήθειας.
Επίσης θέλω να αναφέρω ότι με τα όσα αναφέρει ο Αρχηγός ( ο οποίος την ασφάλεια της ζωής των πολιτών καθώς και των συναδέλφων μου, θεωρεί παιχνίδια εξουσίας μεταξύ υψηλόβαθμων Αξιωματικών), μπορεί ο κάθε Αρχηγός του Π.Σ να “κάψει” τον εκάστοτε Υπαρχηγό του ή τον επικεφαλή της εκάστοτε πυρκαγιάς μη στέλνοντας του εναέρια μέσα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών πολιτών. Επιπροσθέτως δε, γνώριζα ότι οι πυρκαγιές στη Μάνη και στα Κύθηρα είχαν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ένας συνεχής και επαναλαμβανόμενος εκφοβισμός - εκβιασμός αλλά και απειλές του Αρχηγού προς το πρόσωπο μου , όπου πλέον πείστηκα ότι πρέπει να προστατεύσω τον εαυτό μου, για την ανακάλυψη της αλήθειας.
Κατόπιν των ανωτέρω, ζητώ την προστασία μου από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας σε αυτή την ποινική υπόθεση, διότι ο καταγγελλόμενος από εμένα Αρχηγός του Π.Σ κ. Βασίλειος Ματθαιόπουλος, πιθανόν να διαπράξει νέες έκνομες ενέργειες απέναντι μου, τόσο ο ίδιος όσο και οποιοσδήποτε άλλος που πιθανόν εμπλέκεται στην ποινική αυτή υπόθεση σύμφωνα και με τα λεγόμενα του».
Οι καταθέσεις τριών υπουργών
Τρεις τέως υπουργοί, πριν από τις καταγγελίες του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου, είχαν εξεταστεί ως μάρτυρες στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ωστόσο, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο τους δεν έχουν να εισφέρουν κανένα ουσιαστικό στοιχείο στην ποινική διερεύνηση της υπόθεσης .
«Ο Πρωθυπουργός είχε δώσει την αποκλειστική αρμοδιότητα στα ζητήματα που αφορούσαν την πολιτική προστασία, στον Αναπληρωτή Υπουργό που τότε ήταν ο κ. Τόσκας. Εγώ, στο μόνο που μπορούσα να συμμετέχω, ήταν στη νομοθετική πρωτοβουλία ενός νόμου, τον οποίο όφειλα να συνυπογράψω», καταθέτει χαρακτηριστικά ο τέως υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
Συγκεκριμένα , στις 6 Φεβρουαρίου 2020 , καταθέτει ενώπιον του ανακριτή η τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη , η οποία αναφέρει:
«Την 23η Ιουλίου 2018 ήμουν Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και βρισκόμουν στην Άρτα. Από τα MME ενημερώθηκα για την πυρκαγιά στην Κινέτα όπως και στο Νταού Πεντέλης. Παρακολουθούσα με αγωνία, τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν είχα με κανέναν. Ήρθα στην Αθήνα και δεν συμμετείχα πουθενά». Ο ανακριτής τη ρωτά για διάφορα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας τα οποία η κ. Γεροβασίλη, όπως λέει, τα γνωρίζει στο πλαίσιο των καθηκόντων της, χωρίς να προβαίνει σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο ή κρίση.
Ο Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε στον ανακριτή στις 5 Φεβρουαρίου. Στις 12 το μεσημέρι ενημερώθηκε για τη φωτιά στην Κινέτα και πήγε στο Συντονιστικό Κέντρο περίπου στις 3 το μεσημέρι. Αν και δεν είχε λεπτομερή ενημέρωση για το πόσες δυνάμεις πήγαν στην περιοχή, ο τότε υπουργός καταθέτει ότι κανένα πρόβλημα δεν υπήρχε εκείνη την ώρα με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και τους ισχυρούς ανέμους. Περίπου στις 16.40 έμαθε για τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης κι ότι ο αρχηγός του ΠΣ Σ.Τερζούδης του είπε ότι θα πάρει όλα τα εναέρια μέσα από την Κινέτα και θα τα στείλει στην Πεντέλη. Στις 18.20 ενημερώθηκε ότι η φωτιά έφτασε στη λεωφόρο Μαραθώνος και ήταν πλέον ανεξέλεγκτη και ότι «πλέον δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί κανένα σχέδιο απομάκρυνσης πολιτών»
https://www.kathimerini.gr/