Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να φέρει το θέμα του δημοσίου διαλόγου στη Βουλή και να τεθεί ο πολιτικός κόσμος προ των ευθυνών του έχει προκαλέσει ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετωπίζει και μια νέα εσωκομματική σύγκρουση.
Η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αναγκάζει όλες τις πλευρές να λάβουν θέση και να καταδικάσουν ανοιχτά ή να υιοθετήσουν τις χυδαιότητες και τις ύβρεις, αλλά και τα υπονοούμενα που περιλαμβάνουν οι αναφορές περί συγκάλυψης.
Στη συζήτηση της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας που εξακολουθεί να μιλά για «συγκάλυψη» θα κληθεί να λάβει θέση. Και να αποσαφηνίσει που εδράζει τις αναφορές του.
Τα ερωτήματα που τίθενται από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό μόνο βάση για ανάλογες κατηγορίες δεν αποτελούν. Και ταυτόχρονα επαναφέρουν στη μνήμη τους «αρμούς της εξουσίας» που θέλει να ελέγξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εφόσον οι ψηφοφόροι του αναθέσουν κάποια στιγμή εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας.
Διότι δεν υπάρχει άλλη εξήγηση όταν κατηγορεί έναν πρωθυπουργό για συγκάλυψη επειδή δεν παρενέβη η Δικαιοσύνη την περίοδο που δεν υπήρχαν καταγγελίες που να κατονομάζουν ανοιχτά τον Δ. Λιγνάδη ή να κάνει λόγο για «περιρρέουσα ατμόσφαιρα».
Και ούτε φυσικά αποτελεί συγκάλυψη το ερώτημα επίσης προς τον πρωθυπουργό για το αν ελέγχθηκαν οι υπολογιστές και τα κινητά του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Θα κληθεί όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λάβει θέση και να διευκρινίσει αν καταδικάζει ανοιχτά όχι τα ανώνυμα τρολς του διαδικτύου, αλλά στελέχη του κόμματός που αναπαράγουν ανάλογες αναφορές περί παιδεραστίας για μια ολόκληρη παράταξη, καθώς και αν στηρίζει φίλα προσκείμενα Μέσα Ενημέρωσης που έχουν επιχειρήσει να ταυτίσουν τον πρωθυπουργό με κυκλώματα trafficking ανηλίκων.
Η προσπάθεια του εκπροσώπου Τύπου του Κόμματος να κάνει λόγο για «επικοινωνιακά τεχνάσματα» σε ό,τι αφορά τη συζήτηση στη Βουλή και οι δηλώσεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απολογούμενος δείχνουν και την τακτική που θα ακολουθηθεί.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να επιτεθεί στον πρωθυπουργό, να σηκώσει τους τόνους και σε γενικότερο αντιπολιτευτικό πλαίσιο, προκειμένου να αποφύγει την περαιτέρω αποσυσπείρωση που παρατηρείται στο κόμμα. Η ισορροπία που θα πρέπει να τηρήσει είναι όντως λεπτή πολύ δε περισσότερο όταν τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας έχουν στείλει σαφές μήνυμα στην ηγεσία για μη ανοχή στη χυδαιότητα.
Και έχουν δεχτεί επιθέσεις και ανοίκεια κριτική από όσους δείχνουν να επιλέγουν την «λάσπη στον ανεμιστήρα».
Οι θιασώτες της κομματικοποίησης των βιασμών ανηλίκων και των σεξουαλικών κακοποιήσεων και παρενοχλήσεων τραβούν τον Αλέξη Τσίπρα από το μανίκι, προκρίνοντας το σκληρό ροκ και σε αυτή την περίπτωση απομακρύνοντάς τον ολοένα και περισσότερο από την επιδιωκώμενη για άλλα στελέχη στροφή στη σοσιαλδημοκρατία, καθιστώντας εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ κίνημα διαμαρτυρίας με ακραίες όμως εκφάνσεις λαϊκισμού.
Την ίδια στιγμή κορυφαία στελέχη του κόμματος τηρούν αποστάσεις από τα δρώμενα, ενώ το μήνυμα που έστειλε νωρίτερα σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά fm ήταν χαρακτηριστικό αφού τόνισε πως ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε η Λίνα Μενδώνη «γνώριζαν αυτή την άθλια πτυχή της ζωής του Δ. Λιγνάδη», όταν αυτός τοποθετήθηκε στο Εθνικό. Και ξεκαθάρισε και τη θέση σχετικά με την προσπάθεια των τρολς του διαδικτύου αλλά και στελεχών όπως ο Π. Πολάκης να εμφανίσουν τη Ν.Δ και την παράταξη συνολικά ως ένα κόμμα «παιδεραστών», σημειώνοντας πως δεν μπορεί να ταυτίζεται με ένα hashtag.
Παλαιά κομματικά στελέχη πάντως εκφράζουν την ανησυχία τους μη τυχόν και αυτή η υπόθεση γυρίσει μπούμερανγκ στην αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας πως κανένα στοιχείο δεν συνηγορεί σε προσπάθεια συγκάλυψης.
Και μόνο τα επικοινωνιακά λάθη που έγιναν από την Λίνα Μενδώνη είναι κατακριτέα. Επίσης η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι επιχειρείται να κατηγορηθεί η κυβέρνηση και ότι επικρίνεται ο πρωθυπουργός διότι δεν παρενέβη στη Δικαιοσύνη κάτι που μπορεί να φέρει στη μνήμη εκ νέου ημέρες Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τις τότε αποκαλύψεις για παρεμβάσεις σε θεσμούς...
Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει αφενός να αιτιολογήσει τις κατηγορίες περί συγκάλυψης με επαρκή τρόπο, αφετέρου να καταδικάσει συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Και αυτό καθίσταται δύσκολο, όπως και το να κινηθεί με τρόπο που να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές στο εσωτερικό του κόμματός του χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις και νέος κύκλος εσωκομματικών τριβών.