Η ΠΓΔΜ κλείνει τα σύνορα με την Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2016
2:52:00 μ.μ.
Ο υπουργός 'Αμυνας της ΠΓΔΜ Ζόραν Γιόλεφσκι, αιτιολογώντας την πρόταση για την παράταση του μέτρου, σημείωσε ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο λόγω των αυξημένων προσπαθειών από μετανάστες να εισέλθουν και να διασχίσουν το έδαφος της χώρας.
Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ είχε αποφασίσει την κήρυξη κατάστασης κρίσης στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Σερβία τον περασμένο Αύγουστο. Η κήρυξη κατάστασης κρίσης θεωρήθηκε από τις αρχές της ΠΓΔΜ απαραίτητη για την αποτελεσματική συμμετοχή του στρατού και της αστυνομίας στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η κήρυξη κατάστασης κρίσης στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και την Σερβία είχε παραταθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου και τώρα, με τη νέα απόφαση της Βουλής, επεκτείνεται μέχρι τα τέλη του έτους.
Κατά της παράτασης του μέτρου κήρυξης κατάστασης κρίσης στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και τη Σερβία μέχρι τα τέλη του έτους τάχθηκε το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, με το επιχείρημα ότι ο νόμος για τη διαχείριση κρίσεων δεν προβλέπει αυτή τη δυνατότητα και ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου να φανεί πως θα λειτουργήσει στην πράξη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Ειδομένη: Σύγχυση σχετικά με ενδεχόμενο να αποτελέσει η Αλβανία μέρος της διαδρομής των προσφύγων προς τη βόρεια Ευρώπη
Εν τω μεταξύ, σύγχυση προκλήθηκε το πρωί στον καταυλισμό της Ειδομένης από την ανάρτηση σε πίνακα ενός χαρτιού με το λογότυπο του «Newsthatmoves» (ειδησεογραφικό πρότζεκτ για την ενημέρωση των προσφύγων που κινούνται στη βαλκανική οδό), που αναφερόταν στο ενδεχόμενο να καταστεί η Αλβανία μέρος της διαδρομής των προσφύγων προς τη βόρεια Ευρώπη εξαιτίας της παρούσας κατάστασης (με κλειστή τη δίοδο στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ).Το χαρτί αυτό που αναρτήθηκε σε πίνακα, όπως και προηγούμενες ανακοινώσεις του «Newsthatmoves» για την ενημέρωση των προσφύγων (π.χ. πληροφορίες για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας), στη συνέχεια απομακρύνθηκε, αλλά στο μεταξύ προκλήθηκε σύγχυση καθώς μερικοί πίστεψαν ότι μπορούν να περάσουν από την Αλβανία και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Ορισμένοι, μάλιστα, όπως η Ντοά από τη Συρία άρχισαν να ψάχνουν πού είναι αναρτημένο αυτό το χαρτί καθώς, όπως έλεγαν, «κάποιοι μας είπαν πως τα σύνορα είναι ανοιχτά προς την Αλβανία και μπορούμε να περάσουμε».
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανακοίνωση αυτή δεν αναφέρεται ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά, αλλά σημειώνεται ότι με τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ να είναι κλειστά, «οι πρόσφυγες που πηγαίνουν στη Δυτική Ευρώπη ενδέχεται να δοκιμάσουν εναλλακτικές της βαλκανικής οδού διαδρομές».
Στη συνέχεια επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- πως τα σύνορα (Ελλάδας-Αλβανίας) αφορούν κυρίως ορεινό τοπίο, ότι είναι δύσκολο να ελεγχθούν από τις αρχές, ενώ γίνεται ακόμη αναφορά στο πώς προετοιμάζεται η Αλβανία για την υποδοχή προσφύγων, αλλά και για το τι μπορεί να κάνει ένας πρόσφυγας (ποια είναι τα δικαιώματά του) εάν βρεθεί στην Αλβανία. Αναφέρεται ακόμη ότι οι πρόσφυγες μπορούν να παρακάμψουν την ΠΓΔΜ μπαίνοντας στην Αλβανία από την Ελλάδα διασχίζοντας τα 212 χιλιόμετρα των Ελληνοαλβανικών συνόρων.
Μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε, το σχετικό link στην ιστοσελίδα του «Newsthatmoves» απομακρύνθηκε προκειμένου «να μην υπάρξει παρερμηνεία», όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ματ Αμπούντ από το ειδησεογραφικό αυτό project, ενώ έγινε και αναδημοσίευση παλαιότερης ανάρτησης, με τίτλο «Όλα τα σύνορα παραμένουν κλειστά: κίνδυνοι και ρίσκα» στην ιστοσελίδα του «Newsthatmoves» για να διασαφηνιστεί η κατάσταση.
Η διασπορά φημών προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση. Όπως δήλωσε στο NEWS 247 ο εκπρόσωπος τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης "Κάποιοι παίζουν παιχνίδια εις βάρος των προσφύγων και της χώρας", ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση στέλνει στην Ειδομένη κλιμάκιο μεταφραστών με στόχο την αντιμετώπιση φημών που ξεκινούν συνήθως από τα αραβόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
ΠΗΓΗ